Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu ohledně zvukotěsnosti oken. Na novostavbě jsme si nechali instalovat do ložnice zvukotěsné okno od firmy Slovaktual s vlastnostmi:
Ideal 8000 HL
Rám: 4x rám 80mm 6K HL (180x05)
Křídlový systém: 2x Křídlo 77mm HL (180x26)
Výplň: 2x Akus.8E-12-4-12-SI44.1E 45db
Podkladový profil 30mm (PP410THKI)
S příplatkovým sklem silence 45db
rozměr 1370x1330mm.
Podle těchto vlastnostní by mělo okno propouštět zvuky z venkovního prostředí jen velmi málo (nebo tak to alespoň bylo v plánu),ale přijde mi,že kdykoliv projede kolem auto,nebo zaštěká pes (i 50m daleko),tak je to vše slyšet snad ještě hůře,než u ostatních "obyčejných" oken s trojsklem,která máme v ostatních místnostech. Instalace je pomocí pásek TwinAktiv.
Moje otázka zní zda někdo netuší,čím by to mohlo být a případně zda se dá nějakým způsobem zjistit zda okno vůbec obsahuje výše zmíněné parametry? Na okně žádné popisky ani značky nejsou a tak jsem si sice mohl objednat a zaplatit příplatkové akustické okno,ale neznamená to,že jsem jej i obdržel... Existují nějaká měření,nebo možnosti,jak to zjistit?
Děkuji za odpovědi.
Hezký den.
Zvuk se nese izolací, rámem, .. sklo jsem viděl s parametry i 50 db - tj. čím vyšší číslo, tím lépe by mělo izolovat... ale papír snese vše.
Často je to díky stavebním úpravám - třeba fasáda na domě z polystyrenu s hladkou vrstvou fasádní barvy přijímá zvuk lépe než izolace z vaty s hrubou zrnitou omítkou.
A nebo okolí domu - pár stromků a keřů odhluční ulici.
Otvor pro okno také může být "hlubší"a přijímá zvuk jako staré naslouchátko... a nebo je okno postaveno do míst, ze kterých je slyšet díky akustice martinus.cz/...
To okno bude dobrý, ale opravdu záleží i na umístnění. My máme u ložnice malý sešikmený balkon a tam to opravdu vstřebává všechny zvuky. V létě je vyloučené spát při otevřeném okně a i teď mě kolikrát v noci něco vzbudí. Plánujeme tam udělat lodžii, zatím jsem si koupila závěsy blackout, zdá se mi, že to aspoň trochu ztlumí. Nebo udělat venkovní žaluzie.
Samozřejmě existují jednoduché metody měření prostupu zvuků i hluku.Laicky by stačilo změřit úroveň zvuku z reproduktoru před zavřeným oknem a porovnat s úrovní za oknem.snímáno přes mikrofon a měřicí přístroj signálu z mikrofonu-v mV Existují firmy,které se tímto přímo zabývají. svetsoucastek.cz/...
JABRAKA
Děkuji všem za reakce!
Navážu sice na poslední příspěvek,ale budu se snažit odpovědět na všechny. Co se týče přenášení zvuku z polystyrenu,tam to snad doufám nehrozí, máme pálené cihly s vloženou vatou bez nutnosti dalšího zateplení,které sami o sobě mají zvukovou neprůzvučnost kolem 50db,jestli si správně pamatuji. K tomu máme i venkovní rolety (v překladu pod omítkou).
Co se týče seřízení okna - seřízeno nebylo. Zkouším teď uhánět firmu,co je instalovala,aby přijeli seřídit. Tak trochu doufám,že po seřízení bude znát rozdíl. Je možné,že seřízení může až takto změnit vlastnosti okna?
Určitě, pokud dobře nepřiléhá těsnění k rámu, je to těžce znát.
A jen k tématu. Dost je znát argon, až za 5 let všechem uteče, pozorují obyvatelé domácnosti zhoršení zvukové izolace.
To ale nebude váš případ. Zatím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.