Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poprosil bych Vás o radu ohledně výměny ventilů u starých litinových radiátorů viz foto. Topení je těžko regulovatelné a buď topí naplno nebo netopí vůbec. CHtěl bych radiátory osadit termoventily s hlavicemi, kde si nastavím teplotu jakou potřebuji. Oba ventily jsou 1/2".
Potřeboval bych vědět, které ventily a hlavice mám koupit, aby mi tam pasovaly.
Našel jsem například toto:
pro 1. a 2. radiátor
sanitaatopeni.cz/...
pro 3.radiátor
sanitaatopeni.cz/...
na to potom tyto hlavice:
sanitaatopeni.cz/...
tady jsem ještě našel hlavici přímo s tepltotní stupnicí, ale nevím, jak moc se dá na ni spolehnout
pro-topeni.cz/...
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den
Michal
Na fotografiích není ani jeden litinový radiátor, všechny jsou plechové.
Dtto na foto není ani jeden ventil..ale jedná se o kohouty.
Jestli tam nové tělesa ventilů půjdou bez jakýchkoliv úprav..to je otázka..tam samozřejmě stačí "milimetr" jinak.
Jestli je hlavice označená ve ºC nebo jen v "číslech" je zcela lhostejné..princip je pořád tentýž.
To si budete měnit sám?
Zdravim,když se tady mluví o plech.radiatorech hned se přidám a zeptám se.Jak se rozebírají článkové plechové radiatory?Je potřeba nějaký spešl klíč.Mám 30ti člankovy radiator a po 10článcích je tam těsnění a kolem to začína trošku reznout tak bych ho chtěl přetěsnit.Díky
Plechové radiátory se na rozdíl od litinových nedají rozebrat na jednotlivé články, ale na díly o několika svařených článcích. Ano, na rozebrání plechového radiátoru je potřeba speciální klíč. Je to v podstatě trubka vhodného průměru se zářezy na jednom konci (kdysi jsem si ho vyráběl "na koleně" ze staré trubky). Skupiny článků jsou spojené "fitinkami", s pravo-levým závitem (to umožňuje, že se při otáčení spojky jedním směrem články přitahují k sobě), které mají uvnitř 2 výstupky. Na ty výstupky se zářezy klíče nasadí a otáčením se spoj povolí (kterým směrem je nutno odhadnout, záleží na tom, z které strany klíč do radiátoru strkáte). U starých radiátorů bývá spoj zkorodovaný a povolení bude problém (koroze v závitech). Přetěsnit takový zkorodovaný spoj se Vám pravděpodobně nepovede.
A máte ÚT s čerpadlem nebo samotíž? Podle průměru trubek asi to druhé...podle toho je třeba vybírat ventily... o tom ve vašem dotazu není ani zmínka...tak počkáme
Mimochodem, ty radiatory jsou plecháče, nikoliv litina.
ventily např tyto idubina.cz/... páč jsou pro samotíž.
Zdravím, za předpokladu , že to není samotíž mám dobré zkušenosti s ventily Heimeier. Vy budete potřebovat dva rohové a na rad. č.3 přímý. Pokud se mění ventily na stávajícím vedení , tak je velice dobré si ho změřit , aby jste nemusel upravovat trubku. U 1 a 2 je to vpohodě tam se dá s trubkou pohnout i za předpokladu , že budete muset dole rozříznout tu matici co spojuje výtlak se zpátečkou. Něco se dá nahnat také tím , že méně či více napakujete trubku. Napřed si tam ten ventil natočíte nasucho bez pakování a uvidíte. Horší to bude s tou 3kou - přímým ventilem. Změřte si to od růžice až po konec ventilu a připočítejte tak 5mm na závit co je natočen v růžici. Ale já tyto kohouty měním za Heimaiery běžně , tak máte velkou šanci, že to bude sedět. Hlavice musíte koupit stejné značky jako ventily .Je zbytečné kupovat nějaké drahé na kterých je i tepelná stupnice. Stejně si teplotu nastavujete podle pocitu a né podle teploměru. Pokud máte ve stejné místnosti i pokojový termostat , tak tam hlavici nedáváte.
Pokud budete vytáčet krček ventilu z radiátorové růžice , tak si tu růžici taky chyťněte nějakým velkým hasákem kontra , aby se vám nepovolila. Toto nesmíte podcenit jinak by jste se s tím mohl pěkně natrápit. Přeji hodně zdaru.
Správně by termohlavice měla být vodorovně a né svisle jak vám bude vycházet na 1 a 2 radiátoru , ale to už je detail a tolik to měření zase neovlivní aby jste musel kupovat drahé rohové termohlavice- toť můj názor. Jinak normální heimeierky kupuji po 105,- za kus.
Ak to chcete meniť,tak si zavolajte na to kúrenara.Už len podľa fotografii a vami vybratého venrilu je vidieť,že to nebude pasovať a viem to aj z vlastnej skúsennosti.Musel som dávať predlženia a len tak-tak,že mi to vyšlo ku spodu.Na staré kohúty alebo ventily nové nepasujú.
Nebude pasovať znamená,že nestačí len starý vymontovať a nový namontovať.Ako som písal,budete potrebovať predlženia,vsuvky,možno iné usporiadanie závitov na armatúre,prihnúť trubku,možno nahrievať.Preto som odporučil inštalátera,kúrenara.
Radiátor č.1.Ja mám 3/4 trubky.Pred opravou presne taký kohút a montáž. Po výmene.
slavco31- jak nebude pasovat? Vždyť s trubkou u 1 a 2 si může vpohodě pohnout a upravit rozměr dle potřeby. U 3 nevidíme kam vede. Jestli je zazděná natvrdo ve zdi a nebo jestli nevede stejně jako ty druhé dolů ke zpátečce tak nechápu , jak můžete tvrdit , že to nebude pasovat. U rohovýho 1/2" heimaieru je z osy na osu myslím 2,5 cm a přímý má pokud se nepletu 8,5 cm. Vzdálenost toho přímého ( pokud bude trubka natvrdo) si může upravit dvojim pakováním popřípadě 1/2" prodloužením, ale to pochybuji, že ho bude potřebovat.
Tak toto je názorná ukázka špatně namontované termohlavice. kdy je čidlo ovlvněno sáláním tepla z radiátorové trubky i ventilu. kureniepresov.sk/...
U termostatické hlavice nemůže hlavice, aby dobře fungovala, směřovat směrem nahoru. ale z boku. Proto u prvního obrázku potřebujete tento typ nentilu: kamody.cz/...
oprava: kamody.cz/...
Děkuji všem za odpovědi...vypadá, že to bude komplikovanější než jsem myslel...ještě mne napadá, že by mi asi i stačilo, že bych vyměnil staré nefunkční kohouty za nové (né termoventily)...myslíte, že se dají sehnat stejné, které by pasovaly bez problémů, nebo by to byl taky problém?
majkl- nic složitého na tom není. Nesmíš tady brát všechny rádce vážně. Já dělám vodu -topení-plyn . Tyto kohouty už jsem párkrát měnil. Jeden radiátor asi necelá půl hodinka práce i s kafíčkem. Např . ty termohlavice že mají být vodorovně - ano souhlas měli by být jak určuje výrobce , ale ten rozdíl je tak minimální a stejně si dávaš termohlavici né podle stupňů , ale jak ti je zima. Tak si prostě tu hlavici nedáš na 2 ,ale na 2,5 . Hlavně aby jsi uměl pakovat závit a měl doma trošku odpovídající vercajk.
Jinak ty staré kohouty se dají bez problémů rozhýbat. Také už jsem to několikrát dělal.
Změř si doma délku přímého kohoutu a osy rohových kohoutů a porovnej to v obchodě s heimaierama a uvidíš jakej tam bude rozdíl.
jeden starej kohout jde krásně volně otáčet, ale stává se, že jej někdy pootočením doprava uplně zavřeme ale ve skutečnosti se nezavře, když to uděláme znovu (naplno otevřít a naplno zavřít) tak už se uzavře. Ten druhý jde hodně ztuha jen o pár milimetrů a myslím, že když jsem se ho před dvěma lety snažil rozhýbat, tak tam bylo vevnitř něco ulomeného. Měl jsem je i oba vymontované abych je u nás ve vodo-topo obchodě porovnal s novýmy, ale nic takového tam bohužel neměli, takže jsem je zase nasraně namontoval zpět. Ještě to promyslím co s tím a případně se ještě přihlásím s dotazem. Zatím děkuji za reakce. Michal
Můžeš koupit ty samé kohouty, jako tam máš, stále se prodávají a vyndat z nich střeva a ty vyměnit v tech starých a nemusíš vůbec vyměňovat celé kohouty a máš po problému. Jinak tyhle staré kohouty jsou dvouregulační, takže si je můžeš seřídit podle potřeby a pak už jenom zavírat a nebo otvírat. Pokud ti v zavřeném stavu jenom lehce propouští teplou vodu, ale jenom trošku, tak by to mělo být v pořádku, tyhle kohouty nedovírají úplně, musejí trošku propouštět kvůli zamrzání, aby těleso nezamrzlo v zavřeném stavu.
Třeba tady, akorát udělali nová ovládací kolečka, ale ty kohouty jsou ty samé.
díky za informaci, tky zajímavá možnost vyměnit jen vnitřek kohoutu...mrknu se na to...ty naše ventily zavírají uplně, že nepropustí opravdu nic...ale jak říkám...tak v jednom případě z pěti se neuzavřou a topení jede skoro naplno.
Jak potom to seřízení podle potřeby funguje? U těch co máme je právě přoblém topení pustit třeba jen na půl...máme tam na kohoutu sice značky, ale je to spíše o náhodě, jaký průtok se zrovna nastaví. Proto se nám topení nedaří třeba utlumit, když se netrfíme, tak netopí vůbec..nebo zase topí stále naplno a místnost se v noci přetopí na 24C
Existují. Přesně tyto jsem bez problému měnil, rozměrově sedí, dělají se přímé, rohové univerzální a rohové pravé a levé.Už si nepamatuji kde jsem to našel, ale dle nabídky na netu jsem zjistil, že firma která mi instalovala nový kotel je má běžně v prodejně. Buď hledat a nebo se ptát ve kšeftech s vodařinou a topenařinou. Ventil stál cca 350 Kč a rovněž hlavice cca 350 Kč. Mám čerpadlo, určitě dělají i vhodné pro samotíž. Chce to zajít k odborníkům v místě. Topení a teplu zdar.
Přidám se k tomuto dotazu s rozšířením. Máte někdo praktické zkušenosti s výměnou kohoutů u samotížného topení. Jedná se o rozsáhlejší topení.
1.Zřejmě budu potřebovat termostatické ventily pro samotíž i s možnosti vyvážení průtoku. Který typ od kterého výrobce je nejvhodnější?
2. Jak se tyto ventily budou projevovat, pokud bych pak přešel na nucený oběh?
Za poskytnutí praktických zkušeností s tímto mým problémem předem děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.