Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit: Mám koupeny nové zásuvky ale starou elektroinstalaci v bytě v hlíníku.
V zásuvce chybí dírka pro zemnící kolík a do jedné dírky společně s nulákem se ten hrubý hliník nevleze.
Co se stane, když bych zemní kolík nechal nepřipojený?
Děkuji za rady.
Já vím, že tohle tady nikdo číst nechce a je to částečně i v rozporu s pravidlem "poraďte" Z4, ale nemůžu jinak:
Soudě podle položené otázky nemáte o elektrice a příslušných předpisech moc vědomostí (ostatně proto se tu ptáte), takže moje jediná rada v takovýchhle případech zní: "Nešťourejte do toho, svěřte to odborníkovi!" Ono to vypadá jednoduše, každý si na to troufá, ale amatérské zásahy do elektroinstalací mohou být smrtelně nebezpečné (například zapojení podle Vašeho návrhu). Elektrika není vidět, slyšet, ani cítit, ale právě proto dokáže být velmi zákeřná a umí i zabíjet.
Ještě dodám, že některé novější typy zásuvek, které nemají připjovací svorky se šroubky, ale samosvorné pružé (např. typ "tango") nejsou vhodné pro hliníkové vodiče a prakticky jsou pro ně nepoužitelné.
Určitě zapojený být musí. Pokud máš typ zásuvky který je s hliníkovými dráty téměř nekompatibilní-a to dnešní některé už jsou,že se u nich nepočítá že by se zapojovaly hliníkové dráty,tak musíš tuhle zásuvku vrátit a koupit klasickou obyčejnou se šroubky. Nebo popřípadě vyměnit celou elektroistalaci...což by taky nebylo úplně na škodu,protože hliník patří do motoru,ne do elektriky.
V případě že zemnící kabel nezapojíš,může se ti lehce stát že v případě nějakého problému buď vyhoříš,nebo tragicky zemřeš. To zemnění tam není jen tak pro srandu
Existují dva způsoby.
Ochrana zemněním nebo ochrana nulováním.
V jednom případě jdou do zásuvky 3 dráty a v druhém dva.
Při třech drátech se živý zapojí jako fáze, nulák se zapojí vedle a zem se připojí na kolík.
Při dvou drátech je nula a zem společná - to je většinou v panelových bytech - tam se zemnící kolík spojí s nulou.
kolík musí být v každém případě připojený.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.