Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektřina, elektroměr, VT a NT

Od: iz* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer,

asi se zeptám naivně, ale dá se na elektroměru poznat, kdy "jedu" na VT a kdy na NT?

Dostala jsem fakturu za uplynulý rok a přestože už spoustu let neměním zvyklosti a sleduji změny spínání HDO, obrátila se mi spotřeba.

Od roku 2002 jsem spotřebovala ± dvě třetiny v NT a ± jednu třetinu ve VT. Jenom v posledním období (listopad 2016 – listopad 2017) to mám obráceně.

Dodavatel: PRE, sazba: D 35; celková spotřeba je trochu (jen o pár procent) vyšší než v předcházejícím roce.

Než budu volat dodavateli, chtěla bych se přesvědčit, jestli je u mne všechno v pořádku.

Děkuju za všechny odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano dá ,ale nevíme jaký máte elektroměr. PRE by měla používat některý z těchto : premereni.cz/...

doplněno 04.12.17 23:07:

A teď jsem si všiml odstavce na ovládání HDO : "V průběhu dne může distributor elektřiny dobu platnosti nízkého tarifu (a tím i vysílání HDO) kdykoli změnit. Údaje o plánu vysílání HDO jsou proto pouze informativní."Tak možná ho v listopadu měnili často*nevi* predistribuce.cz/...

iz*
hodnocení

Nejsem si úplně jista, "po paměti"bych řekla, že je to AM 350, Zítra se tam podívám za denního světla, teď bych tam dobře neviděla.

doplněno 05.12.17 23:19:

Tak AM 350 to není a zdá se mi, že to není žádný z toho odkazu... Jak (kde) kromě dodavatele zjistím, který mám elektroměr?

111®

určitě se obraťte na distributira s žádostí o přezkoušení správnosti spínání HDO. Také se mi stalo že spínalo jak si vzpomělo...Vzneste reklamaci s požadavkem kontroly na místě samém. U mne přišli pánové, nasadili měřák HDO, pak si poslali signál na sepnutí a zjistili, že spíná jinak. Vyměnili a je klid.

hodnocení

0x

Podívejte na displej elměru T1 = VT, T2 = NT a porovnejte s fakturou; možná jsou je přehozené základní údaje pro fakturaci...

iz*
hodnocení

Stavy T1 a T2 souhlasí s fakturou, resp. už jsou o trochu vyšší. Já mám pocit, že se to loni v listopadu "nějak přehodilo" a že T1 načítá NT a T2 VT... Neví někdo, jestli by to bylo možné?

Netuším, jak by k tomu mohlo dojít, ale jiné vysvětlení mne vzhledem k tomu, že si hlídám HDO a neměním zvyklosti, nenapadá.

Volat tam budu zítra.

gogo*

Tomu přehození z T1 na T2 bych moc nevěřil (snad to ani technicky není možné, pokud vám někdo nehrabal v blombované části). Každopádně si to můžete ověřit tak, že si počkáte na NT (poznáte to třeba tak, že až vám zapne boiler (jako největší žrout elektřiny) tak pokud bude na elektroměru T2, je vše OK, pokud bude T1, tak to by byl opravdu průser, ale jednoznačně vám peníze po reklamaci vrátí!

Já si spíše myslím, pokud jste se naučila využívat NT jen tak popamětí, že mohlo dojít ke změměně času spínání NT a vy teď třeba perete nevědomky na VT. Každopádně si vyzkoušejte správné spínání tím boilerem, aby jste si vyvrátila své podezření, protože to by vám ta spotřeba opravdu narostla.

iz*
hodnocení

Já si dobu NT/VT (přestože už je někdy otrava) opravdu hlídám, téměř každý měsíc (vynechávám přes léto) si stahuji rozpis z webu PRE.

Vařím, peču a peru jenom v době, kdy mám podle webu PRE mít NT. Převážně v NT i topím (po dobu VT topení snižuji téměř na minimum).

Bez ohledu na VT/NT "jedou" jenom chladnička, PC a rádio (poslední ne celé dny), ale takto tato zařízení používám stále už řadu let (snad už od roku 2003).

První rok, než jsem naučila dobu VT/NT hlídat, jsem spotřebu měla ± 45 % VT a ± 55 % NT. Od dalšího roku už byl rozdíl takový, jaký uvádím v otázce ± dvě třetiny spotřeby v době NT a ± jedna třetina v době VT.

Doby spínání se oproti loňsku moc něměnily, jen se v průběhu roku trochu posouvají. Můžu se samozřejmě někdy i splést, ale to by se podle mne neprojevilo obrácením poměru celoroční spotřeby. Pravděpodobnější by podle mne byla mírná úprava směrem nahoru u VT a dolů u NT...

Znovu jsem zkontrolovala faktury, jestli jsem něco nepřehlédla, ale vypadá to, že ne. Přikládám vývoj spotřeby → grafy jsou screenshoty z faktur. Rozdíl v posledním roce není jen obrácený. Spotřeba v NT činí necelou čtvrtinu spotřeby VT...

Elektřina, elektroměr, VT a NT

Ještě mne napadá jedna věc; nezůstal náhodou sepnutý jen VT tarif? A nepřepíná na NT? Třeba nějakou dobu po předchozím odečtu došlo k poruše? Už jsem se s tím párkrát setkal. Zkuste sledovat stupnici elměru- napište si dnešní stavy NT, VT a porovnejte se zítřejšími stavy...víte už typ elměru? Šlo by to sledovat i na signálce elektroměru, který tarif je sepnutý...

doplněno 06.12.17 06:21:

Zkuuste dát foto elměru tak, aby na něm byly čitelné všechny údaje ...

doplněno 06.12.17 06:24:

Případně i foto spínače HDO

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]