Nejste přihlášen/a.
Z děravého pytle na odpadky mi cestou k popelnici po schodech odkapával vysmažený kuchyňský olej - viz. fotka. Drbal jsem to silným jarovým roztokem v teplé vodě a zkoušel na to acetonové rozpouštědlo. Skvrny odolaly tak, jak jsou vidět na fotce. Už tam budou rok. Ty schody nejsou hladké, mají takový jakoby lehce hrbolatý povrch, rok výroby 1906 ![]()
Dobrý den, zkusil bych to vypálit "horkovzduškou" - olej by se mohl snad odpařit (odkouřit). Zdravím!
Obávám se, že po tak dlouhé době se těch skvrn tak lehce nezbavíš. Kámen je taky lehce porézní a nasákavý. Napadá mě jen jediná věc: použij koncentrovaný roztok louhu (NaOH k dostání v drogerii), nacmrndej na ty fleky. Bacha - louh vždy do vody, ne naopak. Nechej působit delší dobu, vhodným způsobem zabezpečené, aby se do toho nešláplo, Mělo by dojít k chemickému zmýdelnění toho tuku a to už by se dalo vymýt vodou. Bude-li třeba, postup opakovat. Upozorňuju ale, že je to jen pustá teorie, kterou jsem nevyzkoušel. Ale snad to za pokus stojí.
Lepší jako louh je roztok kyseliny fosforečné.Nebo přípravek k čištění motorů - ARVA oleje.cz/...
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.