Nejste přihlášen/a.
Měl bych krátký dotaz - máme zapojený externí zásobník na ohřev vody a do něj vložené NTC čidlo kotle Protherm Panther condens 12 kW. Protože je zásobník daleko od kotle, muselo se čidlo prodloužit dvojlinkou. Elektrikář je propojil pomocí "čokolády". Bohužel, kotel mi řádně nedohřívá vodu, jelikož čidlo mu dává teplotu 51 °C (přitom bylo vyndáno a vloženo do trošky studené vody). V čem může být pravděpodobně závada? S topenářem nás napadá více věcí: vadné NTC čidlo, vadí propojení přes čokoládu, příliš malý či velký průřez kabelů dvojlinky. Co z toho je nejpravděpodobnější? Míním zkusit projení čidla s dvojlinkou připájením - zda se něco změní. Díky za rady.
O aký zásobník vody sa jedná? Je aj na elektriku?
Podľa návodu na použitie sa vykurovacia voda nastavuje o 15 °C vyšia akú potrebujete mať v zásobniku.
Pri týchto kombinovaný bojleroch je možnosť zobrať spínanie na spustenie kontla na topenie z termostatu bojlera.
Čidlo je termistor a na základě teploty mění svůj odpor. Dvojlinka nijak podstatně nemění svým hodnotu čidla. Na 5 m průměru dvojlinky 0.5mm to činí asi 0,45 Ohmu. Tedy nepodstatné. Můžete čidlo vytáhnout ven a podržet v dlani. Ukáže vám teplotu dlaně a je OK. Pokud ne, je špatné. Na množství teplé vody má zase vliv jak vysoko je čidlo v šachtě zasunuto. Jakou teplotu máte na kotli nastavenou pro ohřev TUV? Pro okruh ohřevu externího zásobníku se nastavuje 85 °C, přičemž TUV na výstupu ze zásobníku do rozvodu nesmí být vyšší jak 60°C z bezpečnostních důvodů. Voda se pak ohřeje rychle.
Prodlužoval jsem také čidlo dvojlinkou a v pohodě. Jen jsem spje letoval a izoloval bílou smršťovačkou, aby to nebylo moc poznat
Ta chyba je způsobena právě tím prodloužením. Na spoji dvou různých materiálů,(na dvou spojích) vám vzniká napětí, které se přičítá k napětí čidla. Problém odstraníte original prodlužovacím kabelem, který se dá zakoupit v prodejnách, kde prodávají čidla. Ten kabel je ze stejného materiálu jako vedení od čidla, a to falešné napětí se na spoji netvoří.
Nebo se dá koupit čidlo s delším přívodem.
Omlouvám sw za dezinformaci. Nevšiml jsem si, že se jedná o NTC čidlo a nikoliv o termočlánek. Mea Culpa.
A kde se dá prodloužení či čidlo s delším přívodem koupit? Na stránkách Prothermu jsem nic nenašel.
Spojem to samozřejmě není. Jakýkoliv kabel vyhovuje. Nesmí mít jen poškozenou izolaci k možnému zkratu. Jinak je to naprosto fuk ! Galvanický článek nevznikal ani při starém elektrickém rozvodu hliníkem v kombinaci s mědí. Svorkovnice je neutrální mosazná a tím nic takového nevzniká. To je zase jen výmysl jako vždy.
Pokud je ve svorkovnici dobře utaženo a při měření odporu se současným hýbáním ukazuje stejně, pak to bude čidlo. I když je to dost neobvyklé.
Vyzkouším a případně se ozvu. Díky
Akorát tedy výrobek jak něco - úplně nové čidlo a hned po smrti...
Mám kotel Baxi 1.14 a čidlo jsem dal to z odkazu. Prodlužoval jsem běžnou bílou dvojlinkou přes zeď dalších 5m a naprosto normálně ukazuje. 0,5 Ohm odpor delšího vedení je nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.