Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větší zátěž vyhodí chránič

Od: ob odpovědí: 9 změna:

Dobrý den

Stalo se mi minulý týden,že mi lednička vyhodila proudový chránič,po nahození cca po 2 vteřinách znovu vypl.

Zkusil jsem tedy do stajné zásuvky zapojit vysavač a i ten po 2 vteřinách vyhodil chránič.

Vyzkoušek jsem tedy zapnout i indukční varnou desku která taky vyhodila chránič.

Po výměně chrániče za nový se stejnými parametry již nic nevyhazuje.

Jen se chci zeptat,je možné že u chrániče se zvedla citlivost a vypínal při zapojení větší zátěže.

Chránič byl cca 2 roky starý značky Shrack

Díky za názory

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Řešil jsem na jedné instalaci skoro to samé...
Chránič vyhazoval náhodně.
Výsledek byl vadný chránič a pomohla až výměna za nový.
Takže vadný chránič není nic tak divného.

111®
hodnocení

0x

cránič nevypíná na zátěž ale na únik proudu jinou cestou než vodičem N, ne že by nemohl vypadnout ale není k tomu učen

hodnocení

0x

Nikdy jsem se stím nesetkal, spíš jestli v něm není nějaká mechanická závada ve vybavení spouště...

hodnocení

0x

Jističe chrání vedení a spotřebiče a chrániče chrání lidi. Chránič je nastaven tak, aby při úniku proudu jinudy než nulovým vodičem vypnul přívod elektřiny. Jednoduše proud musí přicházet fází a nulovým vodičem odcházet. V případě, že je rozdíl příchozího a odchozího proudu větší než 30mA (v domácnosti) tak vybaví (vypne, vyhodí) okruh.

Proudové chrániče občas dělají problémy a mohou samy vypadávat nebo nejít nahodit. Pravidelně by jste měl používat testovací tlačítko, aby nedošlo ke zmagnetizování mechanismu a ztrátě funkce.

Druhá možnost je, že je závada ně některém spotřebiči nebo na vedení. Jelikož jste zkoušel více spotřebičů, ukazuje to spíše na zásuvku a vedení. Popřípadě je někde vlhká zeď, dotýká se fáze. Nevím cokoliv. Koupil jste proudový chránič stejných parametrů? Pro domácnost by se měly používat s vybavovacím proudem 30mA, jsou ale k dostání i průmyslové na 300mA. Pokud by jste měl původně 30mA a vadný spotřebič/vedení a chtělo by téci například 50mA, tak bude vyhazovat. Kdežto po výměně za 300mA už vyhazovat nebude, protože i přes závadu neteče proud více jak 300mA.

Takže buď jen vadný chránič nebo závada někde jinde. Zkontrolujte zda jste koupil chránič stejných parametrů.

jl
hodnocení

0x

"Zkusil jsem tedy do stejné zásuvky zapojit vysavač a i ten po 2 vteřinách vyhodil chránič."

Tak to je jasný. Když chránič vypadne u spotřebiče s dvojitou izolací, znamená to, že máte za chráničem spojenou nulu se zemí (N s PE). Proud se rozděluje a chránič vypadává. Je také možná ale nepravděpodobná závada chrániče.

To logiku dává a i moje životní zkušenost je taková, ale spíš mě mate to v článku zadavatele, že výměnou chrániče za jiný problém zmizel... Předpokládám, že výměna proběhla za úplně stejný proudový model...

on*
No prave ted když se vymenil chránic,tak uz to nedela vůbec nic...
Ze by byla zavada na chranici?
Chranic je stejný 30mA a stejný výrobce...

hodnocení

0x

@ob Dejte typ starého i nového "chrániče"...

ob
hodnocení

Stary chráníc Shrack bcf6 25/4/003
Novy chráníc Shrack bcf6 40/4/003

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]