Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je tento děsivý nástroj?

Od: boban® odpovědí: 10 změna:
k čemu je tento děsivý nástroj?
K čemu je tento děsivý nástroj?
K čemu je tento děsivý nástroj? #2
K čemu je tento děsivý nástroj? #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja1
hodnocení

10x

šábr - škrabák, zaškrabává se s ním povrch, třeba otřepů po vrtání nebo pánví kluzných ložisek.

asd1
hodnocení

5x

Na propíchnutí a ten žlábek je na lepší odtok krve ;) Po zákazu propichování se to používá na sražení ostrých hran po obrábění kovů. Šábr.

alten*
hodnocení

3x

Touto technologií (zaškrabáváním) se upravovaly např. hlavy spalovacího motoru 14D40 (dvoudobý naftový motor lokomotiv T679.1, přezdívka Sergej ( podle nového značení řada 781). Byl to 12ti válec. Hlava se skládala z více částí. Byl to odlitek ze slitiny hliníku a horní část (vedení ventilů,jejich sedla atd.) byl odlitek z litiny. Tyto části byly spojené a litinová dosedací plocha (cca 50x50 cm) se zaškrabávala (pro jenoho prac. práce na jediné hlavě trvala několik hodin). Škrabák (nástroj) měl jiný tvar, nebyl trojhranný - podobal se dlátu, protože se s ním upravovala velká rovinná plocha. Výsledek se kontroloval na ocelové rovinné lícovací desce na které byla nanesena indikační modrá barva. Obrazec na zaškrabané ploše vypadal jako mozaika a kvalita zaškrabaného povrchu se určovala podle počtu dílků té mozaiky na 1 cm2 ( čím vyšší počet malých dílků, tím vyšší kvalita. Škrábaly se "obarvené plošky" - ideální rovina - tedy jednolitá plocha bez výstupků se nikdy nevytvořila. "Výstupky" byly, pochopitelně, v řádu setin a tisícin mm. S touto praxí jsem se setkal jako učeň v 70. letech -v dílnách pro opravu vozidel - později ŽOS - železniční opravny a strojírny. Byla to strašně nezáživná,nudná a časově náročná práce, to zažkrabávání).

Taky jsem se ve 3. ročníku učení něco naškrabal. Hlavně drážky pro klíny a pera na hřídelích o průměru 150 - 400 mm. Mosazná kluzná ložiska se zaškrabávala zvláštní lžičkovitou škrabkou. Účel této operace byl jiný - bylo třeba vytvořit na ploše ložiska pravidelné malé prohlubně, ve kterých se drželo mazivo. Druhy škrabáků jsou vyobrazeny zde: tumlikovo.cz/...

nikdo*

@alten: Sergeje se dělaly v Nymburce. Učil jsi se na ŽOU? Ve kterém roce? Já 73-76. Chodili jsme tam na praxi

doplněno 07.12.17 18:08:

@alten: tak to jsme se o rok minuli. Za nás to bylo už rozdělený podle ročníků. Prváci na Cukrovaru, druháci Spálenka, třetáci Pošta. My ve třetáku už bydleli na novém intru. V 11. PATŘE. Dnes je prý z něj ubytovna. V Nymburce jsem nebyl od r. 1985-6? Asi si tam budu muset ještě udělat jednou výlet.

doplněno 07.12.17 18:09:

Jinak jsem taky to samé. Za nás už jsme byli 2452-2. Mech.mot.lok. Hi.

alten*

V Nymburce jsem se učil v r.1969-72 ( obor 0452- mechanik motorvých lokomotiv ). Byly to "zlaté učednické časy" , mám na ně dobré vzpomínky.Internát Pálenka už dlouho neexistuje.

ronyx*
hodnocení

2x

Odborný název - škrabák
škrabáky se dělí
- škrabák plochý
- škrabák trohranný (viz předmět z dotazu)
- škrabáky speciální
Běžně používaný název pro škrabáky = šábr (z němčiny či z angličtiny?)
Trojhranný šábr se nejčastěji používal při práci na soustruhu při srážení vnitřních hran otvorů (je to poměrně nebezpečné, když nevíte jak na to), občas též při srážení tvarových hran při zámečnických pracech - dnes se většinou nahrazuje škrabáky, kde se v jedné rukojeti vyměňují různé typy nástavců.
Nějaké info o škrabání a zaškrabávání (vysoce odborná zámečnická práce) je třeba tady.

Běžně používaný název pro škrabáky = šábr (z němčiny či z angličtiny?)
Z němčiny (Schaber - škrabák i škrabka) - jako většina v češtině běžně používaných názvů vercajku ;) Anglicky scraper.

ronyx*

jazyky nikdy nebyly moje hobby, navíc u těch slangových pojmenování (speciálně v našem regionu) lze občas jen velmi těžko odhadovat, co je z čeho - většina je toho sice z němčiny (skorosudety), ale různě místně zpotvořené.

figurek*
hodnocení

0x

odhraňovák. Odstraňují se jím ostré hrany na plechu nebo na obrobených kusech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]