Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhký sklep

Od: karel* odpovědí: 11 změna:
Ahoj, chci se zeptat jak správně odvětrat tento sklep nebo co mám udělat s vlhkostí? Jsou to 3 menší místnosti celkem cca 20m čtv. a nad tím sklepem je dlouhá chodba a kuchyň...Dům je dvoug. 80 let starý a neni nějak izolován proti vodě. Podlaha sklepu je betonová a strop je z hurdisek. Takhle mi navlhlo okno a vše okolo, když jsem zapomněl týden vyvětrat. Nyní mám okno pořád otevřené (ventilaci) ale co až bude mrznout? Mám pod stropem rozvod vody a topeni, tak se bojim aby mi to nezamrzlo...Na první fotce je vidět komin, ktery nepouzivam, tak by třeba šlo větrat těmi vybíracími dvířky snad...
Vlhký sklep
Vlhký sklep #2
Vlhký sklep #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je mnoho možností, ale vždy podle místního šetření. Obecně jen na dálku.

Odvětrání otvory proti sobě, které budou tak velké, aby stačili odvětrat tolik vzduchu, kolik je v místnosti a podle vlhkosti. Taky jde dát ventilátor se spínačem dle vlhkostí. Dostatečný přísun vzduchu je třeba vyřešit.

Pokud je nad touto místností vytápěný prostor, je třeba dát na strop polyš asi 10-14 cm.

doplněno 21.11.17 19:17:

Jako že vlhkost budet pouštět do komínu, aby vlhnul?

doplněno 21.11.17 20:25:

Jak jednoduchá rada.

ventilatory.cz/...

karel*
hodnocení

Díky za rady. Ano polyš na strop dám a co ten komín-nedal by se nějak využít jeho tah?

karel*
hodnocení

Ne tak to ne to je blbost. Proti sobě, ale otvory dělat nemohu, není to možné. Poradite mi ještě prosím jak bych měl použít ten větráček?
karel*
hodnocení

Takže ten ventilátor napojim na pvc trubku a to bude na odvod vzduchu, ale tzn že tam budu muset nějaký vzduch ještě dodat nebo ne?

Karle, asi si děláte legraci. Je jasné, že když chcete dostat vlhký vzduch z místnosti, musíte tam dostat jiný, suchý vzduch.

karel*
hodnocení

Ne srandu si nedělám pane Milane. Jsem mladý a neznalý, tak se ptám. Je mi jasné, že tam musí přijít suchý vzduch, ale myslel jsem, že mi poradite zhruba jak by to mělo asi vypadat. Jiný suchý vzduch se tam taky může dostat tím, že tam budu chodit prdět třeba. Ale přesto vám děkuji za vaše rady. Hezký den a to s říkankou mé babičky "pro hlupáka každý hlupák"

Slovo hlupák bych nikdy nepoužil. Prosím ani Vy ho nepoužívejte. Ale i mladému člověku musí být jasno, že pokud se z místnosti má dostat vzduch pryč, musí do místnosti přijít jiný, jinak by tam vznikl podltak. To ventilátor neumí. Pokud tam budete chodit prdět, tak to opravdu není suchý vzduch. Já Vám ale napsal, jak to máte udělat, pokud jste to nečetl, tak stručně: otvory proti sobě, pokud nejdou, tak otvor pro nasátí a ventilátor na výdech.

Pozdravujete babičku.

matesj
hodnocení

0x
Staré okno by vám větralo samo,tím novým jste to "zazdil".
karel*
hodnocení

To mi taky došlo, ale na tohle jsem se neptal.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nejlepší způsob větrání vlhkého sklepa je přirozené a trvalé proudění vzduchu (průvan). Dle Vašeho popisu tam máte jen jedno okno a ten komín (jinak tam průvan neuděláte). Ten komín odhaduji na nevyvložkovaný a budou v něm staré saze. Pokud zjistíte, že komín má tah, tak bych se jeho použití nebál. Kolega sice píše, že se tam bude držet vlhkost a komín by mohl vlhnout, ale při dobrém tahu by měl vlhký vzduch jen trvale procházet až ven (jeho podstatná část). Ovšem, dejte si pozor - při silném větru se stává, že saze vyfouknou do místnosti, Takže by to chtělo komín vyčistit nebo dole umístit nějaký filtr, kterým by vzduch ze sklepa procházel, ale saze dovnitř nikoliv. Pokud jde o to otevřené okénko i v zimě, tak já také větrám sklep okénkem celoročně a ani za silného mrazu není problém - do sklepa se mráz nedostane (neublíží ani vodě, bramborám či ovoci). Zkuste kombinaci pootevřeného okénka a toho komína - a sledujte situaci (dejte si do sklepa i teploměr). Zdravím!

doplněno 22.11.17 19:16:

Nemáte zač.

karel*
hodnocení

Díky za rady, vyzkouším.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]