Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypustit radiátory na zimu?

Od: york* odpovědí: 11 změna:

Koupili jsme starší poschoďový dům, který se bude příští rok renovovat. Dole ve sklepě je kotel Dakon a po domě klasické radiátory. Jelikož se tam přes zimu nebude nic dělat (topit se tedy nebude) zajímalo by mne, zda musím vypustit radiátory event. jestli se vypouští i nějak kotel a jak? Nebo to mám nechat? díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

mám zkušenosti z baráčku, že pokud je v trubkách voda tak nerezavějí (zevnitř) jak to vypustíte, tak co tam bude? - vzduch, a co dělá ráda ocel na vzduchu - rezaví. Pokud se obáváte zamrznutí, asi bych to taky vypustil, ale dobře nastartujete proces koroze. páč to je jak zmoklý plech na vzduchu, za pár dní je zrezlý. Pokud tam máte litinu tak to snad nebude tak horký, ale plechové radiátory by to mohly spolehlivě odnést. muj tata tam dokonce tu vodu vracel (po opravách topení), protože nebyla okysličená, a po 30ti letech byly radiátory a trubky rezavé akorát zvenku, zevnitř paráda,dokonce litoval že je vyhazuje. Každý kotel má dole matku, která se odšroubuje a voda vyteče. Zajděte na radu k topenářům, ať vám to ukážoukde co a jak. Mira.

hodnocení

2x

Pokud bude dům neobydlen, hrozí reálné nebezpečí zamrznutí vody a popraskání radiátorů nebo trubek. Proto doporučuji nebát se vypuštění celé soustavy - vždyť se jedná o cca 4 měsíce. Za tuto dobu nehrozí nadměrná koroze systému.

celp*
hodnocení

0x

Pokud tam nehodláte topit je lépe vodu vypustit.Jestli je kotel v kotelně ve sklepě vypusťte soustavu ventilem v zadní části kotle.

york*
hodnocení

No tuším že je to lepší a co když to neudělám? Jde o to při kolika stupních mínus to může ublížit. Moc se mi do toho nechce protože nevím, jak to na jaře znovu napustím!

celp*

No tak to nechejte být a kdyby měly udeřit větší mrazy tam zatopíte.Od mínus10°C, podotýkám v domě ne venku,hrozí reálné nebezpečí poškození nejslabších míst.

kjanik112*
hodnocení

0x

Předešlí Vám radí dobře-rozhodně vypustit,ať máte klidné spaní.Podle Vašeho textu usuzuji,že Vám to dělá starosti.Dopřejte si malé zlepšení.Zavolejte si topenáře nebo vodoinstalatéra anebo i zdatného kutila a když už vodu vypustíte,nekompromisně požadujte,aby Vám dal místo kuželového výpustného ventilu klasický mosazný průtokáč,který předtím rozebere a důkladně ho promaže silikonovou vazelinou.Je to starý typ kohoutu,ale já tvrdím, že dodnes není překonán.Nové nemusí být vždy také lepší.Tento bude napevno na napouštěcí hadici.Vedle něj bude ten samý na vypouštění . Než bych pořád přehazoval hadici,to si radši dám jeden kohout navíc.Po letech je snadno povolíte,výměna těsnění je snadná.S ním se Vám bude vypouštět voda z kotle max.pohodlně.A při tom bych požadoval přidat další ventil nad úrovní kotle,abych,pokud budu chtít,si mohl vypustit vodu jen z radiátorů,a v kotli mi zůstane. (Jak prosté-milý Watsone-,-a kolik profesionálních topenářů Vám to udělá,aniž je k tomu zvlášť dokopete?) Není nic trapnějšího,než když je amatér lepší než profesionál.Po této ůpravě vypustíte vodu jen z radiátorů,máte-li kotel v hlubším sklepě,tam by snad už zmrznout neměla.

york*
hodnocení

Tak jsem tam, kde jsem byl na začátku. Právě že vím, jak se vypustí, tak se může stát, že na jaře při napuštění to může s radiátorů plechových (35 let) pořádně téci. To je právě to dilema, proč se mi do toho nechce!

slonbonjohn*

Řešení je jednoduché : abecedabydleni.cz/...

jestli je to 35 let staré, tak bych se na to vůbec bál šáhnout. To pak opravdu může dopadnout různě.*bum*Dokud je tam voda a neteče to, nešahal bych na to. Jak se začnete vrtat ve starém autě, budete už od té doby jen spravovat. Vidim to podobně.

york*
hodnocení

Ještě je jedna možnost- tzv. temperování.Je tam plyn. kotel a kdyby se dala udržet nějak teplota vody např. + 2 st. C.Jak by to asi cenově za zimu vyšlo a je to možné tak nízko udržet?

slonbonjohn*

To je tak trochu zbytečně komplikovaný, nemyslíš? Zbytečně ti bude celou dobu běžet čerpadlo, spouštět zapalování plynu a nejsem si jistej, jestli jde takhle nízko nastavit termostat.Asi bys došel spíš k úhoně ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]