Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha ve sklepě - zemina, vlhkost

Od: jirka1* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den všem zkušeným a ještě zkušenějším.

Mám vcelku běžnou situaci: sklep ve velmi starém cihlovém domě, který je cca 1,5 - 2m pod zemí. Podlaha je vlhká, resp. někde suchá a někde velmi vlhká. Chtěl bych pouze udělat podlahu tak, aby se po ní dalo chodit, ale aby byla stále větraná. Aby toho nebylo málo, tak není ani příliš rovná, rozdíly jsou i cca 10-12cm, navíc v jednom vystupuje "vršek" nerozbitné skály, ale ten mě až tak netrápí.

Rozměry sklepa: 3,3 x 5,2m, stěny: cihla.

Je rozumný tento postup: Vyrovnat podlahu štěrkem 8/16 - v tuto chvíli očekávám, že průchodu vlhkosti ze země nebude bránit nic. Ale co dál? Jak zařídit, aby se po podlaze dalo chodit, ale aby se podlaha neuzavřela? Do sklepa by se chodilo samozřejmě sporadicky, ale rád bych jí případně využil jako dílničku ;) Takže co s tím?

Napadly mě tyto možnosti:

1) ocelové podlahové rošty, ale to je drahé

2) materiál www.cemwood.cz - asi funkční i jako tepelná izolace, ale taky drahé

3) odolnější OSB desky, do kterých byl vyvrtal díry, aby mohla prostupovat vlhkost - levné, ale trochu se bojím, zda to má šanci vůbec vydržet.

Díky za rady, Jirka.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

helin
hodnocení

4x

A co dát na ten štěrk jen betonové dlaždice (60x40,50x50...) a víc se o to nestarat, účel to splní, drahý to nebude, problém z vlhkostí to výrazně nezhorší a je to trvanlivý a rozebiratelný?

hodnocení

3x

Srovnat štěrkem, pak použít dlaždice 30x30, dlažba parketa 4cm. (více spár na odvetrání) Nebo zatravňovací tvárnice.

Dílničku do vlhkého sklepa? Víte že Vám tam zrezivějí a zkorodují kovové nářadí?

jirka1*
hodnocení

Díky za postřehy, ty OSB by byly zřejmě opravdu nesmysl.

Způsob s betonovými deskami je myslím docela rozumný a vzhledem k potřebám nejideálnější.

Ano, o vlhkosti samozřejmě vím, chci realizovat ty úpravy spolu ještě s několika dalšími drobnostmi a až všechno bude, tak si vlhkost změřím. Když bude normální, tak je to v pohodě ;)

Díky všem za rady a postřehy.

jirka1*
hodnocení

Trochu mě mate to, že štípané dřevo, co jsem tam měl tři roky, tak kromě toho, co bylo místy přímo u země, tak nebylo shnilé... Bylo normální. Tak věřím, že to nebude taková hrůza :)

athenaise*
hodnocení

0x

Ahoj Jirko, máme stejný problém, vlhko a skála. My jsme dali starší palety. Napřed jsme trochu srovnali terén. Štěrk je na to dobrý. OSB desky by byly hned na padrť, ale záleží, jak často budeš místnost používat. (kvůli pochozu) My to máme opravdu jen jako sklep. Brambory, zelí a kompoty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]