Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám malá kaminka a regulátor vzduchu na dveřích u popela a u překládání. Jak správně nastavit při zatopeni a pak při horeni...
Děkuji !
Když zapaluješ nechej celá dvířka otevřená. Až se dříví, třísky, rozhoří a přidáš silněší dříví, dvířka přivři. Až nasypeš uhlí a než se rozhoří, dvířka přivírej a poslouchej, jak to hučí. Až se uhlí rozhoří, dvířka zavři a kolečkem reguluj. Když hodně hučí, všechno shoří strašně rychle a všechno teplo uteče do komína. Zavři dvířka i kolečko a žár zůstane v kamnech. Ale to vcšechno, až se všechno zapálí a hoří. Pak už není tak snadné, aby se palmen udusil nedostatkem vzduchu.
Pořidte si spalinový teploměr topenilevne.cz/...
To vám umožní sledovat optimální výkon a nepřetápět. Při zatápění otevřít klapky naplno a až se kamna zahřejí , tak přivírejte a poznáte jak se to bude chovat. Pro určení jak ovládat klapky by to chtělo znát typ kamen.
Zdravím
Nejsou kamínka jako kamínka dobré by bylo uvést o jaká kamna jde název značku a čím topíte . Pokud máte klasické "petry" pak dřevo, dřevěné uhelné rašelinové brikety stylem přikládání ovšem hn. uhlí ideálně frakce ořech 1 /ideální je Bílina/ ztápějte shora dolů, tzn. napřed na čistý rošt za uzavřených spodních dvířek a regulátoru vzduchu na nich (aby jste si nenaprášil) vsypte uhlí pomocí násypného uhláku až po spodní okraj horních dvířek a na tom až pak rozdělejte oheň. U tohoto způsobu je to takto: po zapálení nechte spodní regulátor na max. horní přivřete aby to nehučelo ne však zcela zavřít, jakmile se uhlí rozhoří (5,10, 20 minut dle tahu komína) pak spodním vzdušníkem nastavíte jen nezbytné množství vzduchu aby to plynule hořelo a nehaslo (to je třeba si vyzkoušet) a horní ponechte otevřený o něco víc = pomalé hoření, poměr klapek cca 1(spodek) ku 2 (až 3) (pro vrch) pokud poměr otočíte necháte více otevřenou spodní růžici než horní získáte vysoký ale kratší výkon. Výhodou tohoto způsobu je oproti klasickému přikládání hn. uhlí minimální až nulová kouřivost, čistý na dlouho bezobslužný provoz, úsporné spalování nádherné teplo, pokud po cca 3 hodinách (až uhlí dobře prohoří až k roštu ) uzavřete přívody vzduchu získáte velmi dlouhou nekouřivou stáložárnou fázi, kamínka vám mohou hřát na minimum až 24 hodin.
Jinak pro dřevo obecně platí, ze začátku primární (spodní) i sekundární vzduch na max. a postupně ubíráte vzduch na spodních dvířkách až necháte jen minimum ale tak aby to hořelo a nehaslo, pokud to hoří i s úplně zavřeným primárem nechte otevřený jen sekundár a postupně přikládejte, k tomu pak můžete přiložit jakékoliv brikety (topíte-li jimi). Až palivo vyhoří až na žhavé nebude hořet plamenem a přikládat již nebudete můžete oba vzduchy uzavřít, šachta plná žhavého bude ještě několik hodin hřát (u dřeva cca 4 hodiny, u uhelných briket cca 12 a víc hodin dle množství apod.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.