Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych si jednou postavit pro rodinku soběstačný dům s celkovou plochou cca 140-145m2 a nejlépe někde na samotě u lesa zajímalo by mě jestli je možné si něco takového postavit na lesním pozemku či orné půdě, (dům který bych si chtěl postavit nemá betonové základy a dům je eko s vlastní čističkou odp. vody atd.) - (zajímalo by mě jestli to hraje nějakou roli) jen s oznámením příslušnému orgánu? Předpokládám že územní plán někde na samotě asi úplně realizovaný nebude? Co všechno bych potřeboval na realizaci něčeho takového? Samozřejmě tedy pomineme li materiál a práci
Díky Jindřich (BongerJin)
Zkusím požádat tazatele i dosud radící rádce, aby si přečetli Stavební zákon. V radách se vyskytují minimálně zavádějící věci!
K věci. Stavba na cizím pozemku má svá pravidla - viz zmíněný Stavební zákon. Mobilheim je stavba - opět viz SZ. Stavba na orné půdě je reálná po vynětí té orné půdy ze ZPF. Dům tazatele o ploše 140-145m2 určitě není mobilheim, ale plnohodnotná stavba, podle současného SZ velice pravděpodobně podléhající stavebnímu povolení. Územní plán není pro srandu a na stavbu RD v lese/u lesa bude muset být minimálně výjimka z ÚP. Atd atp.
Takže shrnuto: Teoreticky to možné je, ovšem administrativa a byrokracie se mohou stát nepřekonatelnou překážkou.
@nikdo: Vždyť říkám, abyste se podívali do Stavebního zákona: §2, odst.3 to říká poměrně jasně.
I k zaparkování mobilheimu na svém pozemku potřebjete souhlas stavebního úřadu. Bez papírování bohužel nic takového nepostavíte.
Mám pravdu - v mé odpovědi mělo být slovíčko" na trvalé zaparkování ". Za to se omlouvám. A nemusí v něm majitel ani bydlet, ale to se tazatele netýká, ten bydlet chce.
Nemáte pravdu. Povolení potřebuje pouze pokud by v něm chtěl bydlet, potom se i mobilheim stává stavbou. Na zaparkování není potřeba žádné povolení.
Dokud to je na kolečkách, není to připojeno na sítě, do té doby to není stavba, a nesmí se v tom bydlet.
Kdyby to bylo jak říkáte, pak by každá maringotka se včelínem byla stavbou.
@satam:
Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. Stavba, která slouží reklamním účelům, je stavba pro reklamu.
Můžete mi říci, která z těch charakteristik jde napasovat na mobilheim nebo na maringotku? On se mobilheim nebo maringotka staví? To vyprávějte ve škodovce, že na lince nemontují auta ale staví auta.
A nevysvětlujte mi něco o bydlení. Reaguji jen na příspěvek od @dům, který tvrdí, že je potřeba povolení i na zaparkování.
Co píše satam je realita, která se dá překonat, pokud ten SEN bude mít dostatečnou sílu a vy trpělivost a pevnou vůli. Napsal jsem úsměvné v tom nejlepším slova smyslu, ne směšné. Když budete znát všechny problémy, které vás čekají, jen vás to odradí. Pokud se rozhodnete, dá se každá překážka překonat. My, co víme se usmíváme, ale fandím vám a smekám klobouk před každým, kdo to dokázal. Nejdůležitější si najít místo (pozemek) kde se vám bude líbit a bude možné tam realizovat stavbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.