Nejste přihlášen/a.
Penetrace je jen k záchraně nějakého provizoria,.Maloval jsem úspěšně stovky stěn a stropů,a obešlo se to vždy bez penetrace.Naopak to může změnit strukturu omítky,a výsledek může být opačný.Pokud se totiž penetrace neprovede stejnoměrně,vyskytnou se na stěně pak nestejnoměrně savá místa a malba bude flekatá.Na loupavý povrch použijte finální stěrku( e-barvy.com/... )
Oloupané místo se širokou špachtlí nanese a uhladí.Po zaschnutí a lehkém přebroušení brusnou síťkou se může přemalovat.
Taková místa je nutno malovat vždy až na úplně zaschlý nátěr.Pokud se sáhne válečkem na čerstvou výmalbu,sloupnutí je skoro jisté.Sádra je na opravy to nejhorší,púrotože vytvoří tvrdý,přestože pevný povrch a ten vždy příště zůstane na zdi jako výstupek a zvýší nerovnosti na stěně(stropě)
JABRAKA
Zdravím,,já používám na ty nerovnosti primalex.cz/... .Ale nejprvé ty fleky přetři hloubkovou penetrací,at se to za nějaký čas,znovo nenafoukne a nespadne.
nevím proč tazatelce radíte penetraci. Jen jí komplikujete život. Penetrační vrstvu potřebujete jen jako spojení pro dvě nesourodé vrstvy.
Příklad : Ve starých domech bývá na stěnách běžně k vidění olejový nátěr. Měl tu výhodu, že se snadno udržoval. Stačilo vzít namočený hadr a utřít, nátěr svítil jako nový. Jenže na takovou malbu vám Primalex nechytne. V tomto případě se musí použít penetrace.
To ale neplatí pro Primalex na sádře, protože na sádru chytá Primalex úplně bezproblémově. Potíž s boulemi často vzniká jinde, když je barva příliš hustá a váleček hodně namočíte, pak stěnu vymalujete příliš silnou vrstvou. A to je chyba.
Takže moje rada co s vaším boulovacím problémem :
1/ špachtlí seškrábnout malbu, která bouluje a nedrží
2/ Do jedné ruky vzít smirkový papír na dřevěném špalíku, do druhé ruky vzít vysavač a boulující místo nahladko obrousit. Jestli máte boule na stropě, pak vám s tím vysavačem musí někdo pomoci.
3/ Vzít větší natěračský štětec (malířskou štětku nepotřebujete), lehce namočit do primalexu a zamalovat rychlými lehkými tahy do kříže. Píšu lehce namočit a zamalovat rychlými lehkými tahy. Vy holky totiž děláte všechny stejnou chybu. Malujete stěnu tak, jako byste natíraly vrata.
4/ počkat několik hodin
5/ zkontrolovat výsledek. Měl by se vám povést na první pokus.
Na hodně mastné povrchy místo penetrace používali malíři mléko..např.v kuchyni u digestoře, v zakouřených místnostech atd..ale ne žádné odstředěné s minimen tuku, klasika plnotučné mléko, na mastnotu ve zdech nejlepší..odzkoušeno a plně funkční a žádnej váleček! Pouze štětku, nejlépe z koňských žíní..to je pak kombinace co přetře všechno a neloupe se..případně doporučuji mapy předštukovat a pak je to jistota
Zdravím,
napsáno toho tady bylo dost, včetně rad mírně zavádějících. Vezmu to tedy bodově
- když už se "škrábe" stará malba, tak vždycky celá stěna nebo celý strop (ideálně samozřejmě celá místnost najednou, je to při jedné práci a na X dalších let je pokoj)
- "škrábat jen místy je chyba, která se vám časem vymstí - když to seškrábnuté dotmelíte do roviny se starou malbou, při dalším škrabání tam budete mít hrby a škrábat hrbatou omítku je práce pro vraha, věčně se člověk o něco zasekává atd.
Navíc se to pak musí stejně brousit do roviny.
- tzv. umytí mýdlovou vodou je práce pro znalé (dříve se na to používalo mýdlo zvané "mazlák") - pokud uděláte špatný poměr voda/mýdlo, stěnu si místo umytí doslova namydlíte, je pak mastná a malba na ní nedrží - pro laika je nejjednodušší nalít do kbelíku cca 1 - 2dcl jakéhokoli saponátu (Jar, Pur, saponát na podlahy atd.), dopustit to do půného kbelíku horkou (vařící je zbytečná, stačí teplota co snesete na ruce) vodou, rozmíchat a ideálně štětkou stěny umýt (pohyby jstejné jako když se maluje nebo natírá). Tím se stěna odmastí a zároveň se rozmyjí (rozetřou do omítky) zbytky staré malby. Tím se povrch přiměřeně sjednotí co do barvy (zvlášť pokud bylo malováno se vzory - plaí pro staré hlinkové malby, ne pro dnešní omyvatelné) a co do nasákovavosti. Pokud dáte do vody saponátu moc, max budete mít na stěně bublinky - stačí je seškrábnout po zaschnutí špachtlí, zkazit na tom není co (na rozdíl do mýdla)
- tmelení (místní nerovnosti, ne celé stěny) - sádra je pracná a rychle tvrdne (dá se tvrdnutí zpomalit, ale to je pro laiky info zbytečné), doporučuju tmelit dnes prodávanými tmely v malých "kbelíčkách" (cca 100Kč) - naberu, natáhnu, za hodinu přebrousím (brusný papír je zbytečně drahý, levněji vyjde koupit sádrokartonářskou brousnou mřížku (slušní obchodníci ji prodávají i po jednotlivých kusech - do 20Kč/ks a k tomu za cca 60Kč držák na tu mřížku (to je nadosmrti, navíc se do toho dá upnout i brusný papír pro jiné práce)
- pokud si barvu na malvání naředíte moc, budete to mít na první nátěr flekaté (tzv. kocoury) a budete to muset dělat ještě druhou vrstvou, pokud si ji naředíte málo, budete nanášet tlustou vrstvu a hrozí, že to bude praskat a loupat se - varianta 1 je tedy lepší
- při malování válečkem je ten otírá tak, aby nebyl moc mokrý, protože když je a nechtěně najedete na už vymalované místo, tak se ta spodní vrstva sloupne. Takže raději máčet vícekrát a malovat skoro suchým válečkem než obrácěně.
Penetrace - je možné ji použít, ale většinou je to zcela zbytečné - při omytí stěn štětkou se saponátovou vodou se rozmytím starého nátěru stěna sjednotí co do savosti i tak (samozřejmě pokud nebyla předtím napuštěná třeba fermeží apod.
Používání mléka místo penetrace je totání nesmysl a zcela mylná informace. Mléko sice staří malíři pokojů opravdu používali, ale to bylo v dobách, kdy si všechny nátěry míchali doma sami z jednotlivých surovin (hlinka, prášková barva, malířský klih). Pokud nebyl dodržen přesný poměr surovin (zejména tam bylo málo klihu), malba se stírala (nebyla otěruvzdorná). Pak se to opravovalo právě postřikem kravským mlékem, které nátěr doklížilo (mléko obsahuje kasein, což je vlastně něco jako klih). Malíři volili raději právě to nedoklížení, protože když se malířského klihu dalo do nátěru moc, tak to po uschnutí praskalo a loupalo se to. Dnes už tohle není potřeba - prodávané barvy jsou připravené komplet.
Ronyx, souhlasím s každým slovem. V oškrábané a umyté kuchyni se mi na asi třech místech udělajá bubliny, které po zaschnutí spadnou. Celý strop znovu škrábat? To prostě nelze. Tak jen to místo s bublinou. A znovu štětku. To místo přelísknu a je to.
Ronyx, děkuji.
Pokud to dělá stále a pořád v jednom a tom samém místě, je tam nejspíše něco mastného. Takový flek se odstraňuje velmi špatně - postaru to znamenalo oškrábat i omítku.
Teď už ale řešení mám - loni jsem ho odzkoušel na renovaci totálně vybydleného bytu (přesněji kuchyně), kde byly fleky od oleje po stěnách i na stropě (jako když někdo vezme pánev s olejem a s rozmachem tím olejem polije zdi a strop) K odmaštění mi posloužil obyčejný odmašťovač z LIDLu s mechanickým sprejem. Jedná se o takovou oranžovou nádobu 750ml s mechanickým rozprašovačem, označení je "W5" a "multi-purpose degreaser" a stojí cca 50Kč. Dostal sem na něj doporučení v souvisloti s jiným odmašťováním a tak jsem ho otestoval i na tohle. Výsledek 100%
Postup je jednoduchý - oškrábat volnou malbu, pak ty fleky postříkat tímhle odmašťovačem (neředit, nešetřit saponát), nechat uschnout a pak normálně umýt jako běžně před malováním. Po vyschnutí 1x nátěr penetrací Remal (hodně zředěnou) a pak už lze normálně vymalovat. Já jsem se bál, že to vyleze, takže sem raději maloval na 2 nátěry, ale už první nátěr byl bez fleků a a druhý byl jak kdyby to nebylo nikdy tak zničené. Barva Remal Expert.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.