Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vkládám dotaz ještě sem. Má cenu pronajímat starší chatku u Brněnské přehrady? Je v lese asi 200 m od vody a asi 150 m od restaurací. Parkoviště není přímo u chatky, jde se po úzké cestě do kopce lesem. Nejde se daleko, ale terén spíš náročnější. Bydlíme 50 km od chaty. Chata uvnitř není moderní, je funkční poměrně prostorná, útulná, s kuchyňkou, 1 obývacím pokojem se 2 lůžky a patro se 4 lůžky. Balkon, krbová kamna, koupelna, venku zahrádka s udírnou a ohništěm. Kolem stromy, klid, blízko voda a Brno. Moc ji zatím nevyužíváme, tak nás napadlo ji pronajímat, což dělají třeba sousedi poblíž, ale nejsme s nimi v kontaktu, abych se zeptala na víc. Když jsem se snažila najít chatky k ubytování v této lokalitě, našla jsem jen 4, což jsem si myslela, že jich najdu daleko víc. Jsem na RD, poslední rok RD bych se tomu mohla věnovat, ale nevím, jestli to má vůbec cenu a zkušenosti s pronajímáním samozřejmě v rodině žádné. Děkuji za případné odpovědi a názory.
Tak samozřejmě že má. Máme také roubenku u vodní plochy, sice s možností parkování, ale nevidím problém v tom, že by hosté museli nechat auto dál od objektu?
Také v létě pronajímáme, přes cestovní kancelář, bez problémů.
Lidé jsou nadšení, často se vracejí, hodně jezdí cyklisté, velmi často autem ani nevyjedou. Pouze musíme každou sobotu předat klíče, takže za sebe doporučuji. Finanční stránka není zanedbatelná a nakonec chatu můžete prodat kdykoliv.
Jak to popisujete, zdá se mi to jako super místo, z té udírny a ohniště budou nadšení, to chtějí všichni.
Pokud se zaregistrujete a napíšete mně přes vnitřní poštu, mohu dát tip na cestovku, s kterou jsme leta spokojení.
Já Vám fakt doporučuji neplácat se v tom sama, ale svěřit cestovce, která se na to specializuje. Přijedou, nafotí, proberete podrobnosti, zařadí Vás do katalogu, pokud Vám navíc nebudou vadit třeba pejsci, je to plus! Nemusíte se o nic starat, berte to tak, že to často jsou lidé z paneláků, chtějí změnu, do přírody, posedět si večer venku a popít, jezdit na kole, plavat, vysadit.. pročistit hlavu..
O nějaký komfort se fakt nejedná, podstatné je, aby bylo v chalupě čisto -přes to nejede vlak. Samozřejmě pěkná příroda a koupání je plus. Lida, o 5 tisících bych za týden ani neuvažovala, to je málo.
Dobrý den, nemovitost, která není využívána, je nejlepší prodat (a mít klid a peníze). Chatka je starší, její vybavení zřejmě také a lidé jsou stále náročnější. Údržba bude také potřeba, nejste v místě, tak bude problém chatku při pronájmu předávat a navíc patrně jenom několik měsíců v roce. Příjem z pronájmu zdaníte, na případné škody to nebude ani stačit a starostí bude dost. Prodejte a budete mít po starosti. Zdravím!
lida - podívejte se na internet a zjistíte, jaký druh chalup je nabízen. Internet, satelit, sauna, bazén nebo další vybavení je dnes už standard, za který jsou lidé ochotni i dobře zaplatit. Za možnost opečení buřtů a zábavu při tahání zavazadel od auta do kopce Vám zaplatí jen "socka" (a tudíž málo). Údržba, úklid a starost o nemovitost bude na Vás. Píšete, že máte děti, tak proč tu chatku nepoužíváte? Lze tu chatku využívat celoročně nebo jen přes léto? Jakou máte představu o výši nájmu, resp. za rekreační pobyt? Je vás více vlastníků a zájemců o příjem z pronájmu?
lida - já bych si položil otázku, kdy a jestli vůbec tu nemovitost budu využívat. Ceny jsou dnes pro prodej příznivé, ale nebude to trvat stále - peníze můžete potom použit např. pro děcko či investovat. Pokud trváte na rekreačním pronájmu, tak to musí někdo posoudit na místě (stav, vybavení, výhodnost, počet možných zájemců apod.). Já jsem pronajímal jen nebytové prostory a byty, tak s rekreačním objektem mám zkušenost jen zprostředkovanou. Myslím, že musíte využít služeb (znalostí) zprostředkovatele (např. cestovky) a pronajímat i takto s menším ziskem. A asi je Vám jasné, že ta chatka nemládne a tím nezískává na ceně.
Bene. i když bude pronajímat JEN za 5000/týden a budeme počítat s obsazeností 2 týdny v měsíci, tak je to 120.000 za rok. Režie, drobné opravy, poplatky - 70.000 Kč. Zbývá 50.000 Kč, které může tazatelka každý rok do chatka investovat a stále tak zhodnocovat svůj majetek! Za pět let vcelku bezpracně udělá z chatky "pro socky" poměrně slušně vybavanou chatu... Na jejím místě bych to ale nedělala, protože jak jsem napsala , v kurzu začínají být chaty se suchým WC na zahradě, s kamínky na dřevo s nutností si to dřevo nejdříve naštípat atd...
vlastním chatu já, nikdo s tím zkušenost nemáme. Mám jedno dítě, už batolecí věk, s miminkem jsem tam často nejezdila. Právě jsem se dívala a je mi jasný, že lidi chtějí komfort, wifi, tv základ. Sauna bazén atd. 5-7 tisíc na týden cena pro tu naši chalupu? Nevím, těch 5?
lida. Musíte se orientovat na lidi, kteří jezdí do přírody proto, aby si užili života venku, na výletech, u vody. Takoví lidé nepotřebují ani wifinu, ani satelity. Na co? Oni se baví i běz těchto vymožeností. Orientujte se na takové "socky" jak napsal ben . Kašlete na maloměšťáky a zhýčkané lidi. Těm nikdy nic nebude dost dobré. My jezdíme na chalupu do Krkonoš. Není tam nic z toho, co popisuje ben. Sehnat volný termín je docela zázrak, A víte proč? protože tam je klid od těch všech "vymožeností" civilizace. A je úžasné vidět, že tam jezdí čím dál tím víc lidí s malými dětmi. Že i rodiče pochopili, že "luxus" není vše.
Nesouhlasím. Ano, jsou lidé, kteří jezdí na chatu do přírody a chtějí to mít jako "Na samotě u lesa", ale jsou lidé, kteří tam přijedou s kolama, ujedou 60 km na kole po střední Moravě, přijedou na chatu a budou chtít teplou sprchu, dobré jídlo, večer si lehnout do postele nebo na gauč a pustit si televizi nebo něco na tabletu a relaxovat. Pokud tam bude někdo z té první skupiny, není nic jednoduššího, než ten internet prostě vypnout nebo jim neříct heslo. Samozřejmě není to podmínka úspěšného pronajímání, ale rozhodně není důvod to nějak likvidovat.
Takové místo, jako máte Vy, bude čím dál tím více vyhledávané. Mnoho lidí už má po krk nějakého "luxusu" a ani jim nevadí to, že k chatě musí pár metrů pěšky. Naopak.
Věřím tomu, že časem byste našli pár rodin, které by se k Vám stále vraceli. To je úplně ideální stav - stálí hosté. Možná byste v samotném Brně našli rodiny s dětmi (ale vlastně i bezdětné páry), které by to s radostí uvítaly.
A jestli se to opravdu rozhodnete realizovat, tak se mi ozvěte. Dost s dětmi cestujeme po republice a právě taková místa na ubytování vyhledáváme
My tady kousek od města máme chatovou osadu (naštěstí nejsou chaty namačkány na sebe). V okolí není až tak nic moc "zajímavého".. Na koupaliště 5km, na sjezdovky 15, nějaké vyžití pro rozmazlené lidi - cca 10 km). Přesto tam mají chatky plno po celý rok. Proč? Je tam klídek (dokonce tam nechytnete ani některé mobilní operátory ). krásná příroda, lesní cesty ( nikoliv cyklostezky!), po kterých se dá jezdit na kole.
Má tam chatku syn od kamaráda. Mají teď složitější situaci, tak na chatu nemohou tak často jezdit. Také zvažoval, že by chatu prodal, protože nějaké peníze by se mu i hodily. Na druhou stranu mu bylo líto chatu prodat. Uvažoval i o pronájmu, ale nevěděl, jak na to. A co jsme vymysleli? Udělal tam pár akcí a pozval některé kolegy z práce. Ti bydlí ve větším krajském městě nedaleko odsud a nemají svoje vlastní chalupy. Ty akce byly fakt perfektní. Program pro děti, výlet po bližším okolí, grilovačka... No a když kolegové s rodinami v neděli odjížděli, tak už měl pát termínů na ubytování zamluvené. A ti kolegové někdy přijeli jen se svojí rodinou, jindy vzali i přátelé. A někteří z nich začali také jezdit. Takže teď má "stálé" klienty, víc nepotřebuje hledat. Někdy tam chce jet i on sám. A spokojenost je na všech stranách. A vybavení chaty? Standart. Ani wifi, ani satelit, bez bazenu, bez sauny. Chatka má nábytek starší, ale jak tu někdo psal, všude je čisťounko a útulno.
dotaz - a teréním autem se tam dá? eventuelně smí se tam?
Tak to máme smůlu - kvúli zdravotnímu omezení - ale jinak miluji takové prostředí jak popisujete a pokud je možnost poblíž si zarybařit tak to určitě nemá chybu , A urřčitě se najde hodně zájemců co rádi utečou od civilizace (tedy alespoň na nějakou dobu.)
Přeji zdar.
Nedá. Opravdu parkovat na vyhrazeném parkovišti a k chatce pěšky do kopce po úzké cestě. Ne daleko, ale je to nepohodlné samozřejmě.
Mno, dneska jsem viděl nějaké fotky ze začítku 20. století a v té době definice "turisty" zahrnovala i člověka, kterého v nosítkách nesli dva chlapíci zvaní "nosiči turistů". Běžně se takto absolvovaly výlety na Sněžku. Myslím, že tohle je ideální situace, kdy by bylo vhodné se k této technologii vrátit. Nosítka by byly ukrytá v chatce a v případě příjezdu zdravotně omezené osoby by dva účastníci výletu nejprve do chaty došli pro nosítka a pak by dotyčnou osobu vynesly do chaty.
Omlouvám se za odpověď mimo téma, ale musím:
Já bych jela hned
Sebodko, já na to úplně tak moc nejsem (resp. nikam moc nejezdím a když už, tak 1-denní výlety nebo domů na barák), ale teď mám za sebou 9 týdnů, kdy makám 16 hodin denně. A po něčem takovém, co ti budu povídat, odjela bych mimo civilizaci klidně i na půl roku. Naštěstí mě čekají už jenom 2 takové týdny a pak normálka.
Naufrago.Viď! Miluji taková místa.Bez "výdobytků" civilizace. Ale já jsem asi nestandartní babička.Než někam,do zařízené chalupy, tak jedeme radši pod širák.S kotlíkem na vaření, a celtou na spaní
. Pravda je, že mě děti musí ráno zvedat ze země a pak hodinku rozhýbávat všechny klouby v těle. Ale stojí mi to za to! A asi i dětem, protože vnučka(12 let)s námi stále ráda jezdí,nijak neofrňuje ,že to je nuda a vopruz!
Já bych to zkusil. Zjistěte si, jak je to s daněním, možná se vám vyplatí udělat si na to ŽL, abyste náklady mohla odepisovat ze základu daně. Prostě zkuste to rok a uvidíte. Doporučím spolupracujte s nejbližším městským informačním centrem, ať o vás vědí. Na wifi a TV se první rok vykašlete.
Nevím, jestli to platí i tady, ale u příležitostně vykonávaných příjmů z prodeje vlastních výpěstků s příjmem do 30 tisíc ročně snad být ŽL nemusí. Pokud by se to změnilo v soustavnou činnost nebo překročila ten limit, tak už jo.
Děkuji za všechny připomínky výpočty názory a nápady. Dle odkazu je potřeba ŽL, jestli chápu správně, ale v tom problém nevidím. Vyzkouším to na rok, kdy ještě budu na RD a uvidíme, co dál. Chata je v zimní měsíce bez vody, takže ubytování by šlo jaro léto část podzimu. A samozřejmě se tam taky vydáme na rekreaci s dvouletým. Jestli ještě někoho něco napadne či má osobní zkušenost, budu ráda, děkuji.
Živnostenský zákon v § 3 odst. 3 písm. ah) dále stanoví, že živností není pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Pokud tedy někdo pronajímá vlastní nemovitosti nebo jednotlivé prostory v nich, nespadá tak tato činnost pod živnostenské podnikání a osoba nemusí vlastnit živnostenské oprávnění.[1]
Naopak v příloze č. 4 k živnostenskému zákonu se pod bodem 55 uvádí, že do volné živnosti náleží ubytovací služby. Co se rozumí ubytovacími službami, stanoví nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností. Jedná se o poskytování ubytování ve všech ubytovacích zařízeních (například hotel, motel, kemp, ubytovna) a v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci. V případě ubytování v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci s kapacitou do 10 lůžek (včetně přistýlek) podávání snídaní ubytovaným hostům.
Pokud jsou v rámci pronájmu poskytnuty ještě další služby, a naplňují znaky živnosti, musí podnikatel vlastnit živnostenské oprávnění pro provozování živností, do nichž tyto služby spadají. Jako příklad těchto dalších služeb lze uvést poskytování stravování, provádění úklidu, praní prádla, ostraha majetku a osob.[2]
... a při platbě v hotovosti nebo kartou nezapomeňte na EET soudruha estébáka Babiše. Vyhnout se mu můžete platbou předem na účet.
Az pohledu zákazníka - ač mezi socky nepatřím, tak po luxusu na dovolené netoužím. Naopak mi takové ubytování většinou umožní se potkat s normálními lidmi. Radši než do hotelu nebo penzionu jedu na nějakou chalupu nebo do apartmánu, kde mám svoje soukromí. Wifi nepotřebuju, to spiš to parkování. Ale jestli se na přehradě dá rybařit, tak by se Vám tam mohli uchytit rybáři.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.