Dobrý den, mám z vrchu podřený noční stolek, který je z borovice a lakovaný. Zvrchu jsou rýhy. Šli by ho doma opravit? Elektrický hoblík nebo smirk by nebyl problém. Jen nevím jak to udělat aby to nebylo poznat? Děkuji
Pokud máš šikovné ručičky,pak vezmi skleněný střep z tabulového skla a okrajem seškrábej povrch pěkně a důsledně po letech.Totéž se dá provést také ocelovou planžetou,ale ta obvykle není doma k dispozici.Tím se škrábance odstraní lépe,než smirkem,ten povrch podrásá.Nakonec se deska nalakuje,buď klasickým lakem nitro,nebo disperzním.
JABRAKA
Pokud by to nevadilo ,tak jako alternativu bych použil samolepicí tapetu,na trhu jsou desítky dřevěných dekorací.
Je dobrý, že to je masív a nemusíš se tedy bát probroušení. Zásadně se brousí celá plocha, nejlépe o hrany, ale to není bezpodmínečně nutné. Pěkně po létech, napřed nějakým hrubším, třeba 80, tím sundat lak až na dřevo, pak přebrousit 120, případně 150. Víc nemá význam. Pokud to chceš mít opravdu hladký, tak po obroušení to namoč vodou, stačí jen přejet mokrým molitanem. Po uschnutí opět přebrousit a lakovat. První nátěr opět obrousit, na lak už stačí brusný papír nějakých 240 opět lakovat. Jedině tento postup ti zaručí, že to bude jako nový.
pajik
Tento postup od vás (Jenyk) se mi líbí a udělám to tak, podložku s držákem na brusný papír mám. Jak poznám jestli je to lak matný nebo lesklý? Zdá se mi to tak napůl.
Je potřeba přebrousit celou plochu stolku nebo jen okolí rýh? Použít brusný papír nebo ele.hoblík? Poté bych to rád nalakoval, ale jak poznám jaký je to lak jestli matný nebo lesklý? Děkuji
Dobrý večer, tak jsem ten stolek zvrchu přebrousil smirkem, hrubším, jemnějším jak jste mi poradili a natřel třemi slabými vrstvami laku. Nyní jsem přiložil k sobě tento nalakovaný stolek a je daleko světlejší (spodní) než byl původní. Udělal jsem něco špatně? Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.