Dobry den, mel bych dotaz mame krb s vymenikem kterym vytapime cely dum. Krb ma vykon 15kw a dale na tuto samou soustavu je zapojen elektrokotel protherm s vykonem 12kw. Pokud topim krbem nikdy vodu neohreji vice jak na.35 stupnu i kdyz topim jako das a zavru klapku do komina, drevo je suche a i kdyz topim tvrdym nebo mekkym tak vice jak 35 stupnu nevytahnu z krbu dokazete mi nekdo vysvetlit proc?
Pokial mate spravny komin, tak pocitajte s tym, ze ucinnost bude max 80 % (12 kW), zbytok pojde do komina. Dalej minimalne 1/3 tepla prejde do vzduchu. Zostane nejakych 8 kW.
Nic nepisete, kolko mate radiatorov, ich velkosti, ani typy. Zistite si, aky maju mat nominalny vykon a prepocitajte to na teplotu vody, aku mate v okruhu a hned bude jasnejsie.
Zalezi od objemu vody a konstrukcie vymenniku. Pokial to dava bez zmiesavacieho ventilu na 35C a vymennik je plechovy (napr. seria trubiek), moze dochadzat k dechtovaniu, co dost zakyve s ucinnostou aj zivotnostou. Plamen sa prilisne ochladi a nedohori (menej tepla z dreva), na vymenniku sa usadi kreosot a odizoluje ho (menej tepla do vody). Vyrobcovia vseobecne udavaju minimalnu teplotu spiatocky cca. 55-65C s tym, ze vymennik ohreje vodu o 5-15C. Ak vykon nestaci, zmiesavaci ventil pribrzdi odber tepla. Pri malom objeme vody sa moze pouzit aj samotnu termostat, ktory zopne cerpadlo az po nahriati vody prip. dosiahnuti urcitej teploty spalin. Su ale borci, ktorym to ale kuri dobre aj bez zmiesavacieho ventilu a navyse tvrdia, ze cim studensia voda do vymenniku, tym lepsia ucinnost - viac predaneho tepla. Im to vsak vyteka zohriate na 70C.
Trojcestný ventil je více než vhodný. I když budeš mít slabý krb, který nevytopí celý barák, udrží v krbu vodu na nějakých 60 stupňů a nebude ti dehtovat.
V krbových kamnech by se čerpadlo mělo spinat až po nahrati vody a ne běžet nonstop. Nebo nonstop, ale většinu vody vracet a odvádět jen část. Každý to má řešeno jinak. Nám se čerpadlo spina po nahrati tj 10 min stojí a pak 2 min běží (jen odhaduji, nemeril jsem to) a část horké vody se rovnou vrací, aby se do kamen nevracela studená voda.
Podle mého už je problém v laboratorních testech . Tam si určuje množství paliva VÝROBCE . Od toho pak samozřejmě vypočítají výkon , emise .
Stane se tak , že prakticky stejná kamna od ruzných vyrobcu mají ruzné vykony. Další problém je , že test nezohlednuje konstrukci a technologii spalování. Jak jsem četl na tzb.cz , když stavěli zděná kamna svépomocí , tak diskutující udávali , že topeniště má být dobře izolované a protože dřevo obsahuje hodně plynatých látek , tak cca 60 až 80cm potřebují plameny na vyhoření . Pokud tam dáte výměník co má 60°c tak spaliny ochladí a nevyhoří dřevoplyny (oxid uhelnatý neshoří na oxid uhličitý) . A tak klidně mužete ztratit třetinu i více nenergie. Tyto dřevoplyny hoří až nad 600°c . Klasicky jsou viditelné u dřevozplynujících kamen , kdy pod deflektor je přiváděn vzduch na dohoření
nebo zde podobná technologie
U teplovodních topeništ musí být tedy výměník až v oblasti kde už je vše dohořeno . To hodně ovlivnzje velikost vložky.
Dal jsem na radu a koupit si kamna Česká nebo ze severských zemi. Žádná Itálie apd. Mám Haas and Sohn, tedy Česká. Voda ve výměníku je 60-80C a často je vidět jak nahoře nad plameny vzniká ještě jedno hoření a plameny se točí ve válcich. Takže to jde. Účinnost už nevím, asi 80%. Každopádně topíme denně třeba jen 2-3 hodiny a soused s tím stejným zateplením domu i 6 hodin. Má krbovou vložku. Hezčí, ale přijde mi že naše krbová kamna fungují mnohem efektivněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.