Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chystám se před zimou (pozdě) zateplit ve sklepě strop, aby nahoře bylo tepleji, přikládám fotky jak to tam aktuálně vypadá, na stropě jsou prkna a nad prkny to vypadá na nějaký asfalt, píchal jsem do toho a je to tvrdý, černý materiál.
Chtěl bych na strop přišroubovat polystyren a teď následují moje otázky:
1) Strop je aktuálně dřevěný, nad dřevem a mezi jsou mezery, má smysl tyto mezery vyplnit nízkoexpanzní pěnou?
2) Dřevo už je trochu zchátralé, jsou tam i železné pražce, které jsou narezlé, má smysl použít před instalací polystyrenu na dřevo a železo nějaký konzervační nátěr?
3) Mám strach, aby se po zateplení nad polystyrenem netvořila vlhkost, jak tomu lze zabránit?
4) Jakou tloušťku polystyrenu použít?
Předem díky za ochotu.
Honza
Ad 1) ano a přebytek nad rovinu dřeva pak po vytvrzení odřezat (rovná plocha na lepení polystyrenu)
Ad 2) želozo očistit od rzi a stačí základní nátěr,dřevo nwn jaký nátěr či inpregnaci
Ad 3) polysteren nalepit (doporučí lepicí pěnu),nad polysterenem vlhkost nebude pokud nahoře (v místnosti nad oním stropem nevylejete vanu vody)
Ad 4) to je na výpočet ,běžně jsme třeba dávali skoro 40cm vaty (nwn její parametry),venkovní se dp 14cm min.,takže tady bych osobně asi dal cca10cm (min!)
Ps ale názory se mohou lišit toto je můj osobní názor jjak bych si to udělal pro sebe!
Ve sklepě není venkovní mráz a dávat tam min. 10 cm je blábol velkého kalibru. Pro sklep stačí 2cm desky, jsou za pár korun a pokud budou uloženy tesně vedle, postačí naprosto spolehlivě.
Od 10 cm výše se prostup chladu či tepla téměř nemění. Pořád stejné nesmysly bez vlastního rozumného uvažování.
K izolaci chladících boxů se používá 60 mm izolace, k izolaci průmyslových mrazících boxů se používá 100mm a vy tady pro sklep uvádíte nejméně 100mm . Co se děje, že selský rozum zaniká a 100 opakovaná lež se stává pravdou?
Dobrý den, sdělte, prosím, co je to "aby nahoře bylo tepleji"
Co je to prostor nahoře, jak je vytápěn, na jakou teplotu, pak lze dát přesnější radu.
Co se týká Jendy, časem si zvyknete, že jsou lidi, kteří jen svůj názor pokládají za ten nejlepší.
1) Strop je aktuálně dřevěný, nad dřevem a mezi jsou mezery, má smysl tyto mezery vyplnit nízkoexpanzní pěnou?
nemá to význam, jen si přiděláte práci za malý efekt.
2) Dřevo už je trochu zchátralé, jsou tam i železné pražce, které jsou narezlé, má smysl použít před instalací polystyrenu na dřevo a železo nějaký konzervační nátěr?
Jelikož dřevo je zchátrale, tak je zbytečné ho ošetřovat a železo natírat. Dříve spadne prkno, nežli železo. Zvažte, jak dlouho vydrží zchátralé dřevo.
3) Mám strach, aby se po zateplení nad polystyrenem netvořila vlhkost, jak tomu lze zabránit?
Neřeště to, vlhkost tam nebude tak hrozná, aby ublížila konstrukci.
4) Jakou tloušťku polystyrenu použít?
EPS 70 F 10-12cm, podle toho co je nahoře..
po doplnění
Nezdá se mi ten pokles o 12°C jako únik dolů. Dejte 12-14cm EPS a prozkolumejte, jaké izolace jsou na obvodu a ve stropu.
Ještě se zeptám
Není dzon stejně jako Dzan?
Nahoře jsou klasická kamna(9kW) a akumulační kamna(6kW), vytápěno na cca 22 stupňů, akumulačky to pak už drží samy, když se tam přes noc v zimě netopí tak ráno je dole 14 stuňů i míň
Nenapsal si jaká je skladba podlahy, což je škoda, ale pokud ti nepotáhne skrz vrata a pokud tam jsou nějaká okna tak oknama, pokud si zateplíš vrata, aby nešel mráz skrz jejich plochu a kolem nich, tak by se ti neměla teplota ve sklepě dostat pod nějakých 10 - 12°, záleží na lokalitě,
Je to chata v Krkonoších kterou jsme koupili před rokem, nevím jaká je skladba, v místnosti nahoře když jsme předevčírem přijeli bylo 7 stupňů a venku 3 stupně. dole jsou opravdu teploty kolem nuly. Vzhledem k tomu že j eto chata nepotřebuju to řešit tak důkladně, jako kdyby se jednalo o trvalé bydlení, ale chci do toho dát alespoň základ.
Tak to je špatný, bez přísunu tepla ti ta chata promrzne celá a bohužel ten sklep je jediný místo, kde se ti teplo dostává do ní z podlahy, ze země. Ta má celkem stabilní teplotu asi kolem 8° a až v zimě postupně promrzá od okolního vzduchu.
Tam by bylo nejlepší celou chatu zateplit zvenku a pořádně i ty vrata, aby se teplota vycházející ze země udržela co nejdéle a pak aspoň každý víkend chatu pořádně vytopit, aby se naakumulovalo co nejvíc tepla, ale pokud bude venku -20°, tak to za týden stejně spadne pod nulu. Takže buď tam budeš něčím přitápět a nebo máš smůlu.
Protože ve sklepě nebude venkovní teplota,spíše teplota 8 - 10 nad nulou,není potřeba zateplovat takovou tloušťkou izolace,jako pří venkovní izolaci.Přilepit desky nískoexpanzní pěnou je poměrně jednoduché,jen každou desku je nutno podepřít,než pěna ztuhne.Jako příklad může být
PU220 PUR lepidlo D4
JABRAKA
Ještě bych to mohl upřesnit, není to tak úplně sklep jako spíš dílna/garáž, jsou tam velká plechová garážová vrata, která také nejsou zateplené a netěsní, takže tam v zimě bývá i pod nulou... Nad tím je hlavní obytná místnost.
Hlavně poslechněte radu "odborníka" Jendy 2! Udělal jistě hodně zateplovacích prací a rozumí tomu "hooodně"!
Co vy se tady pokoušíte vymyslet, jsem už dávno zapoměl. Hodně věcí jsem si za vlastní peníze vyzkoušel a když něco tvrdím, tak si za tím stojím. Vaše rady jsou někdy hloupé a hlavně drahé.
Diesele, mrkněte se někdy do mrazáku, když už jste odborník přes tloušťku polystyrenu...
Jen tak mimo soutěž v mrazácích není polystyren!A je jiná věc zateplit prostor do cca O,5m3 a jiná věc je zateplit 50m3 .U mrazáku stačí těch pár centíků!Ale asi o tom víte opravdu víc tak to běžte učit aby Vám lidé jako á případně další zastánci vnějšího zateplení do toho nekecali!
K čemu mi je zateplovat místnost, ve které se stejně nebude topit a budou tam teploty kolem bodu mrazu tak i tak? jak mi pomůže když zateplím vrata, když ostatní stěny stejně zateplené nejsou? Nepotřebuju zateplit garáž ale zajistit, aby v místnosti nad ní nebyla taková kosa od podlahy, tudíž zatepluji strop v garáži. Trochu se už ztrácím ve vašich odpovědích, respektive jestli se mi tam bude tvořit vlhkost, jak tomu zabránít a jakou tloušťku polystyrenu..
Nějak nechápu proč když mi tu někdo ochotně poradí, někdo jiný se do něho ihned z ostra opře, viz jenda2, snad jde svůj názor a nesohlas s jiným názorem napsat slušně ne?
Díky
Dřevo nění nějak shnilé nebo mokré, ale už má nějaký ten rok za sebou.
Když to shrnu, tak nemá smysl nic brousit ani natírat, stejně to z druhé strany nenatřu, takže to výjde jako nic, ve výsledku tedy jen koupím 12 EPS a nalepím to tam lepidlem na polystyren a jdu od toho?
Díky všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.