Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím o radu, jak odpustit bary u kotle protherm panter 25 kov? Již přerkročil hranici a furt stoupá, raději jsem kotel vypla. Prosím o radu. Děkuji
Co to je za kotel? Elektrický? Já mám tu samou značku, elektrický kotel Protherm. Bary jsou tlak. Jsem ženská a taky jsem s tím měla problém. musíte odpustit vodu ze soustavy, až Vám klesne ručička na jeden a půl bar. Odpouštím ventilem pro odvzdušňování. Voda když se zahřívá, tak nabývá na objemu a bar-tlak stoupá. Vyfoťte celý kotel, ne jeho spodek. Já mám tento kotel.
Na stránká výrobce jsem našel, že součástí kotle je expanzní nádoba o objemu 7litrů.
Já bych postupoval takto: nejprve bych uzavřel přívod vody na doplňování do topného okruhu - žlutá hadice a kulový kohout se žlutou páčkou.
Pak bych otevřením odvzdušňovacího ventilu upouštěl tlak v topení. Chytej vypuštěnou vodu do nějaké větší PETky.
Podle množství vody kterou z topení vypustíš se dá usuzovat kde je problém. Pokud vypustíš trochu vody a tlak rychle klesne, tak bych zavolal opraváře ať zkontroluje expanzní nádobu.
Kotel bych zatím nepouštěl.
Za tu žlutou trubku se omlouvám. Nedošlo mi, že je to plyn. Příště si odpověď lépe rozmyslím.
Ta žlutá hadice je přívod plynu.. Už tady chybí jen rada naříznout jí a čekat až pošťák zazvoní... Tlak vody je vysoký a stoupá - moc vody v systému nebo špatně nastavená expanzní nádoba = odpusit vodu (kudykoliv = dopouštění, odvzdušnění, vypouštěcí ventil, pojistný ventil, povolit šroubení atd.), zkontrolovat nastavení expanzky (stačí zjistit rozdíl tlaků za tepla/ za studena -malý rozdíl = expanzka v pořádku, velký rozdíl = malá nebo špatně nastavená expanzka). Nebo může i propouštět ventil dopouštění a voda se tlakuje z řadu... Pokud nestačí tenhle návod, tak zavolejte topenáře.
Děkuji za manuál. Již je problém vyřešen, sice sem musela zapojit celý barák, ale nejspíš někdo pootočil modrý ventil a nepřiznal se. Takže po hodinovém odpouštění vody z topení se dostaly bary do normálu a když jsem zase zapla topení, tak opět stoupaly o 106. Utáhla jsem všechny pačky, šrouby a ventily a opět odpouštěla vodu z topení. Bary se dostaly na normál, a pak už vše jelo v pořádku. Ufff, no myslela jsem, že to tam bouchne. Bary mi překročily číslo 4 přitom limit je 0,5- 1,5, voda všude. Nic pro ženskou totok :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.