Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení tlaku v topném okruhu

Od: xena14 odpovědí: 9 změna:

Dobrý večer, prosím o radu, jak odpustit bary u kotle protherm panter 25 kov? Již přerkročil hranici a furt stoupá, raději jsem kotel vypla. Prosím o radu. Děkuji

Snížení tlaku v topném okruhu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqwo
hodnocení

2x

Jestli nebyl systém přetlakován při dopoustění a tlak velmi výrazně stoupá pouze jen teplotou (bez dopouštění vody do systému), je patrně vadná, nebo špatně nafouklá expanzní nádoba.

hodnocení

1x

Co to je za kotel? Elektrický? Já mám tu samou značku, elektrický kotel Protherm. Bary jsou tlak. Jsem ženská a taky jsem s tím měla problém. musíte odpustit vodu ze soustavy, až Vám klesne ručička na jeden a půl bar. Odpouštím ventilem pro odvzdušňování. Voda když se zahřívá, tak nabývá na objemu a bar-tlak stoupá. Vyfoťte celý kotel, ne jeho spodek. Já mám tento kotel.

Snížení tlaku v topném okruhu #2
Snížení tlaku v topném okruhu #3
miso*

Je to plynovy kotol. Zlta trubka v strede - privod plynu. :)

hodnocení

1x

Na stránká výrobce jsem našel, že součástí kotle je expanzní nádoba o objemu 7litrů.

Já bych postupoval takto: nejprve bych uzavřel přívod vody na doplňování do topného okruhu - žlutá hadice a kulový kohout se žlutou páčkou.

Pak bych otevřením odvzdušňovacího ventilu upouštěl tlak v topení. Chytej vypuštěnou vodu do nějaké větší PETky.

Podle množství vody kterou z topení vypustíš se dá usuzovat kde je problém. Pokud vypustíš trochu vody a tlak rychle klesne, tak bych zavolal opraváře ať zkontroluje expanzní nádobu.

Kotel bych zatím nepouštěl.

doplněno 09.11.17 21:09:

Za tu žlutou trubku se omlouvám. Nedošlo mi, že je to plyn. Příště si odpověď lépe rozmyslím.

asd1

Ta žlutá hadice je přívod plynu.. Už tady chybí jen rada naříznout jí a čekat až pošťák zazvoní... Tlak vody je vysoký a stoupá - moc vody v systému nebo špatně nastavená expanzní nádoba = odpusit vodu (kudykoliv = dopouštění, odvzdušnění, vypouštěcí ventil, pojistný ventil, povolit šroubení atd.), zkontrolovat nastavení expanzky (stačí zjistit rozdíl tlaků za tepla/ za studena -malý rozdíl = expanzka v pořádku, velký rozdíl = malá nebo špatně nastavená expanzka). Nebo může i propouštět ventil dopouštění a voda se tlakuje z řadu... Pokud nestačí tenhle návod, tak zavolejte topenáře.

doktpr365*
hodnocení

0x

Na radiátoru odvzdušňovákem.

hodnocení

0x

Návod k obsluze protherm.cz/...

Většinou popsáno krok po kroku, jak s kotlem zacházet.

xena

Děkuji za manuál. Již je problém vyřešen, sice sem musela zapojit celý barák, ale nejspíš někdo pootočil modrý ventil a nepřiznal se. Takže po hodinovém odpouštění vody z topení se dostaly bary do normálu a když jsem zase zapla topení, tak opět stoupaly o 106. Utáhla jsem všechny pačky, šrouby a ventily a opět odpouštěla vodu z topení. Bary se dostaly na normál, a pak už vše jelo v pořádku. Ufff, no myslela jsem, že to tam bouchne. Bary mi překročily číslo 4 přitom limit je 0,5- 1,5, voda všude. Nic pro ženskou totok :D

asd1

Tak ještě vyřešit pojistný ventil ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v topení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]