Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěli by jsme doma dětem vyrobit patrovou postel. Podobnou jako prodávají v Ikee ( ikea.com/... ale i s lůžkem dole a v rozměrech 1 a 1/2 lůžka. Chci se zeptat jaké dřevo by jste mi na to doporučili? Stačili by smrkvé hranoly? A jakou by jste mi prosím doporučili tloušťku? to jejediné v čem si nejsme jisti.
předem děkuji za rady
Dnes už to většinou vychází tak, že pokud nepotřebujete něco přímo na míru, je to levnější koupit hotové:
dk-obchod.cz/... V obchoďáccích v akci ji vídávám ještě levněji a hlavně z tvrdého dřeva, toto je jen borovice, ta se brzy rozvrže a je na ní vidět každý ťukanec z dětských her, ale pokud je to jen na pár let, tak to nemusí vadit.
Aha, teď vidím, že vy chchcete 1,5 i nahoře..
Chtěli BYCHOM, jakou BYSTE doporučili... Hranoly samozřejmě nebudou stačit, musíte tam přeci použít i prkna, z hranolů neuděláte schůdky a ohrádku... Máte na to vybavení? Bude to muset být dohladka ohoblované/zabroušené dřevo, natřené... Nevyjde líp to koupit hotové?
Radši mám z borovice, ale i smrk je ok. Bor. mi přijde že míň dělá třísky... Koupit hotové vyjde na jednou tolik, takže postel se vyplatí i když se kupuje nářadí jen na jednu akci... Hoblík (Lidl), na zkosení hran se hodí flexa s regulací otáček + s lamelovým šmirglem, vrtačka dláto atd. Lak mám rád polyuretan nebo tvrdý vosk. Hodí se pokosovka, opět slušná je z Lidlu. Ruční to jde řezat taky, jen to trvá dýl a snadněji se ujede... Pár kolíků a vrutů a je to... Pár prkýnek na vyzkoušení se hodí taky..
Hlavní otázka, jaké máš vybavení? Na koleně to neuděláš.
Jestli smrk, či borovice ke úplně jedno. Jen to nedělej bukový.
Jinak, na rozměrech sloupků a ostatního moc nezáleží. Je jedno, jestli bude sloupek 5x5, nebo 6x4, případně 8x5. Pelest je taky jedno jaká bude. Podle materiálu co seženeš. Třeba 3x12, ale klidně cokoliv něco kolem toho. Centimetr žádná míra.
Čím to budeš čepovat? Tohle je všechno čepovaný. Kde a jak brousit, potom lakovat?
Jsem skalním příznivcem toho, že je lepší si všechno udělat sám. Zrovna u postele to ale (dle mého názoru) neplatí. Pokud máte pocit, že výrobou doma ušetříte, tak moc ne. Já jsem koupil postel pro děti tady. Masiv, sice to není úplně 100%-ní kvalita, ale funguje bez problému. A co konstruktér nedomyslel, to už je práce pro kutila. Koupil jsem dvoupatrovou palandu, nejdřív fungovalo jen horní lůžko, později jsme doplnili spodní, k němu dodělali zábrany proti vypadnutí a teď mě čeká další fáze - konstruktér to navrhl pro děti a naše dvanáctiletá dcera neprojde z horní palandy přes boky, takže budeme rozšiřovat žebříček. Kutění zdar!
@tomkk: Kupodivu nestačilo, žere sice jak zjednaná, ale v tom to není, přes pánev se zhubnout nedá. Konstruktér to fakt nevychytal, postel je standardní, žebřík širokej jak ten do kurníku .
Mohu potvrdit, že to nevyjde levněji, než hotové. IKEA cena je výsledkem low-cost navrhu vyrobku, následně pak masové produkce v rozvojových zemích z podřadného materiálu, skladování a distribuce vlastní sítí (výnosy z objemu). Svépomocí budete na částce rovnající se ceně jen v materiálu, možná i za.
Děkuji za rady. Nářadí na to samozřejmě máme. Je nám jasný, že nepotřebujem pouze sloupky, ale i jiná prkna.Šlo nám pouze o to, jestli je nějaký minimální rozměr na sloupky a z jakého dřeva to bude nejlepší.. Je mi jasný, že jednodužší je postel koupit, ale my chceme nahoře i dole 1a půl lůžka a nikde jsme nesehnali nic podle našich představ, krom toho je přítel kutil a rád jí dětem vyrobí sám.O to větší z ní budou mít radost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.