Nejste přihlášen/a.
Jaký je správný postup stěrkování polystyrenu? Jak dosáhnu správné tloušťky? Musí to být úplně hladké nebo se místy může vykreslovat struktura perlinky? Každý říká něco jiného, stejně jako dostupná videa.
Někdo říká, že se musí natáhnout a zatlačit tenká záladní vrstva, aby se to spojilo a až na tu hned přes hřeben natáhnout další vrstvu, do které se vtlačuje perlinka. Ta by se pak měla zatlačovat - hladit na středu pásu perlinky odshora dolů a zároveň stromečkově do stran. A pak to celé nějak uhladit hladítkem, kde už nezáleží na směru zda ze strany, zdola nebo shora.
Někdo zase doporučuje stěrkovat ve dvou vrstvách (po zaschnutí první) a ještě dnes jsou někteří takyřemeslníci, kteří doporučují přichytit perlinku a přes ni stěrkovat.
To bude odborných názorů.
Stejně jako kari sítě, musí mít pod a nad sebou minimálně 3cm betonu, rovněž i perlinka musí mít pod sebou a na sobě vrstvu lepidla. S tím určitě bude každý souhlasit.
Odborné školení říká, že by to mělo být mezi 2 a 3 mm z každé strany. Nanese se vrstva lepidla, do ní se vtlačí perlinka, a je na šikovnosti pracovníka, zdali umí udržet vrstvu 2+2mm lepidla. Někdo si to ulehčuje, že druhou vrstvu zatáhne na zaschlé lepidlo, aby měl lepší rovinu pro omítku. Po zaschnutí omítky se zkouší silou dvou palců na sobě tlačit do omítky. nesmíte jí promáčknout.
Jak hladíte perlinku je naprosto jedno, jen nesmíte nadělat boule. Určitě je špatně, pověsit perlinku a přes ní tahat lepidlo. To pak pod ní není žádné lepidlo.
Jestliže někdo tvrdí, že perlinka může být vidět, mýlí se.
osobně natahuji lepidlo zubovým hladítkem 8mm (ZUBY ne hladkou stranou) pak po přiložení perlinky sjedu opět zuby apby se perlinka vmáčkla do lepidla a poté teprve hladkou stranou zahladím.U munulé fy.to Kolegové vše dělali hladkým a perlinka byla vidět a museli to pak přetahovat ještě jednou.U nynější někteří natáhnou hladkým přiloží perlinku a pak natahují ještě druhou vrstvu aby byla perlinka "obalena" lepidlem. Perlinka,pokud má plnit svou funkci-jako armatura stěrky,tak MUSÍ ležet uprostřed lepidla,ani z jedné strany nesmí být na povrchu (ležet na polystyrenu nebo naopak z druhé starny na povrchu stěrky) .
Dík všem za podněty.
Netrhá se ten polystyren, když se do něj zajede rovnou zubama?
Netrhá se perlinka, když se zatlačuje?
Je nějaký trik na udržení roviny kromě rovného oka a ruky?
Tak jsem to zkoušel dle doporučení, zuby na zatlačení perlinky fungují skvěle a perlinka se netrhá.
Za jak dlouho by se mělo brousit a co je na broušení nejlepší?
systém CEMIX a jeho norma říká, že tloušťka perlinky po aplikování dvou vrstev, kdy 1.vrstva drží perlinku s podkladem a 2.vrstva je krycí, má být 4mm...bez ohledu na tl. vrstvy se musí stěrkovat 2x...stačí takto?
Vaše tvrzení o tom, že se musí stěrkovat 2x mě inspiroval k vygooglení návodu Cemixu, na kterého jsem jako na výrobce systému zapomněl. Takže děkuju za inspiraci, ale ani u něj se nemusí bezpodmínečně stěrkovat 2x. Jen pokud není perlinka dostatečně překryta stěrkou, musí se bezprostředně po první vrstvě ještě do měkkého překrýt další vrstvou.
Přidávám link na návod, třeba pomůže i dalším
Nebrousí se celá plocha ,jen se hladítkem s nalepeným šmirglem-brusem (prodávají a používají se i na srovnání drobných nerovností polystyrenu)přejedou-strhnou případné hranky ,které vzniknou občas při rovnáni lepidla.A kdy na toto? Po zatvrdnutí lepidla, nejpozději těsně před penetraci,která se má na dávat min.24 hodin před natažením barvy
Jj souhlas s p.Milanem.To první nazýváme řepák-struhadlo na řepu.
Takže to asi stačí až příští rok, až budu natahovat fasádu. Já jen abych něco neprošvihnul a neříkal si, že jsem to měl udělat hned, že by to šlo líp.
Na polystyren mi zatím stačilo tohle kovové brusné hladítko, které vypadá jak struhadlo dilna24.cz/...
Je to použitelné nebo si na zbroušení stěrky mám radši pořídit tohle? wintech.cz/...
Milane, díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.