Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak umístit parobrzdnou folii v kleštinách

Od: ln* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
chystám se k rekonstrukci stropu mezi obytnými místnostmi a nevyužívanou, ale pochozí půdou. Stávající záklop je prkenný a uvnitř slehlé pásy skelné vaty na alufolií (80.léta).

Chystám se odstranit tento prkenný záklop, odstranit skelnou vatu a vložit místo toho přímo na spodní stropní prkna parobrzdnou folii s proměnnou ekvivalentní difuzní tloušťkou, 160+100 minerální vaty a zaklopit OSB deskou.

Při návrhu nové skladby bych chtěl strop trochu uodlehčit, takže bych místo roštu z fošen bych použil EPS s prknem (obdoba StepCross)

Bohužel jsem se zasekl na umístění folie. Původní idea udělat pouze "U" vany mezi kleštinami a folii nalepit na bok trámků, Nicméně bych folii rád dal celoplošně, ale bohužel nevím jak. Kleštiny jsou ze dvou trámků 6x15cm a mezi nimi mezera od krokví 10cm.

1) varianta vpravo - s umístěním folie vrchem do kleštin a mezeru v kleštinách vyplnit stejnou vatou jako mezi kleštinami.

2) varianta vlevo - s umístěním folie pouze vrchem kleštin a mezeru nechat a) prázdnou, b) vypěnit PUR pěnou nebo c) EPS
Protože by tato izolace byla pod folii, tak mám obavu s vlhkosti a vatu se mi tam úplně dávat nechce a to že zde nebude platit 1/4 izolace pod folií.

Můžete mi prosím poradit, kterou cestou se vydat. Moc děkuji.

Jak umístit parobrzdnou folii v kleštinách
Jak umístit parobrzdnou folii v kleštinách #2
Jak umístit parobrzdnou folii v kleštinách #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Existuje spousta odborných obrázků, jako i ten Váš první, ale má velkou chybu, nesmí navrch přijít OSB deska, ani dřevotříska, jak je na obrázku, nebo i na stránkách Isoveru.

Vy musíte celou půdu vyčistit, položit parozábranu mezi trámy, nesmíte obalit trámy. Vložíte mezi trámy izolaci. Další vrstvy musí přijít přes trámy. To se dělá několika způsoby. Pak celé zakryjete difuzní folii a uděláte pochozí vrstvu z prken.

doplněno 08.11.17 16:22:

Velice si vážím vašich rad, nicméně chápu, že Vás na mé otázce nejvíce pobouřilo použití záklopu z OSB.

Nepobouřilo, mne je to jedno, co si uděláte.

a) udělat stejnou "U" vanu, teda spíš vaničku...ano, jen vaničku vysokou na přilepení k boki trámu

b) pro těch 10cm tam folii vůbec nedávat...,dávat určitě

c) vyplnit prostor EPS/pěnou/vzduchem... dto technicky nelze, páč polyš má velkou nepřesnost a nedostanete do mezery 50cm polyš široký 50 cm. Proto se používá vata, hlavně i přes trámy, abyste neměl tepelné mosty.

Byl by opravdu velký problém táhnout tu folii po vrchní straně trámu, když nad folií bude ještě dalších 10cm izolace? ...trám se nesmí obalit ifelitem.

ln*
hodnocení

Děkuji za odpověď. OSB by bylo s provětrávacími otvory, případně bych ještě záklop změnil na prkenný, tak daleko ještě nejsem :)

Primárně mi v otázce jde o umístění té folie. Mezi trámy udělám tedy "U" vanu a páskou přilepím folii na boky do půlky výšky trámů. Můj dotaz zněl jestli a jak folii umístit v kleštinách, kde mám dva trámy a mezi nimi 10cm prostoru. Folie se do těchto míst bude vkládat opravdu pracně a tak bych se té 10cm mezery rád elegantně zbavil právě buď PUR pěnou nebo EPS bez nutnosti tam cpát folii. Je to sice jen 10cm mezera, ale v celé ploše stropu to je 10m2, což není zrovna málo.

Z odpovědi je mi zřejmé, že folie nesmí jít horem přes trámy, ale jak to udělat mezi nimi to stále nevím.

Děkuji

jabraka*
hodnocení

2x

pokud půda není otevřená ,pak není nutné používat důsledně parozábranu.Vlhký vzduch může volně procházet až do půdních prostor a není velké nebezpečí,že by docházhelo ke kondenzaci vlhkosti v izolaci ve stropě.Možná by tu byla možnost použít lakované OSB desky 4PD určené i do vlhka,Mají slušný difuzní odpor.

JABRAKA

Jardo, musím zareagovat, páč to není tak jak píšeš. Vlhkost se nesmí pouštět do vaty, proto musí být vždy parozábrana.

Vlhkost ze spodu, plus rosný bod ve vatě a je problém jako hrom. OSB desku nemyslíš jako záklop?

jabraka*

Pokud Milane nehrozí vznik rosného bodu,pak není nutná parrozábrana.Pokud na půdě nedojde k většímu podchlazení,tedy ani při větších mrazech,nedojde ke kondenzaci,nejvýš až na střešním plášti.Ten záklop sám poměrně dobře zabrání vzniku rosného bodu v izolaci za situace,kdy nebudou mrazy pod - 20stC a střecha dlouhodobě nepromrzá.Nakonec, pro obytné místnosti ,neuškodí,když se vlhký vzduch odvede na půdu.

JABRAKA

ln*
hodnocení

Velice si vážím vašich rad, nicméně chápu, že Vás na mé otázce nejvíce pobouřilo použití záklopu z OSB.

Já bych se přeci jen vrátil k původní otázce a to jak s folií pracovat v úzkém prostoru mezi trámy kleštin?

a) udělat stejnou "U" vanu, teda spíš vaničku

b) pro těch 10cm tam folii vůbec nedávat

c) vyplnit prostor EPS/pěnou/vzduchem

Pan Milan v ostatních diskuzích zastává použití parozábran pod každou izolaci a já bych ji tam taky rád měl v celé ploše. Bohužel na straně spodního záklopu jsou obytné místnost s nízkými stropy a neplánuji do toho jakkoliv zasahovat. Takže umístění jedině ze strany půdy.

Byl by opravdu velký problém táhnout tu folii po vrchní straně trámu, když nad folií bude ještě dalších 10cm izolace?

Pokud to nezaznělo dosti jasně, půda bude nevytápěná leč pochozí a dle fotek je zřejmé, že i dobře odvětrávaná :)

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]