Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED žárovka - čim vic W tim vic světla?

Od: rotorod® odpovědí: 11 změna:

mám v obyvačce LED žárovky, patice E27, staré jsem měl 10W, 3000K, 1200lm, nové mám 15W, 3000K, 1350lm

ty nové svití více. Je to dáno tím že je o 5W více, nebo tím že je o 150lm více? nebo obojím? co kdyby byly W stejné a lumeny více? nebo naopak, co by svitilo více? barvu světla mám pořád stejnou.

děkuji za vysvětlení

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

W - příkon
lm - světelný tok
K - teplota (barva) světla

Čím více lm, tím víc světla.
Čím více W, tím dražší inkaso.

doplněno 08.11.17 08:15:

Ne, je to dáno tím, co je technicky možné vyrobit.
U auta byste si taky přál mít 300 koní a jezdit za 3 litry. Ale tak daleko ještě nejsme :)

doplněno 08.11.17 08:20:

Podle počtu lm na W se dá porovnat účinnost světelného zdroje. Záleží prostě na kvalitě žárovky.
10W žárovka s 1200 lm bude svítit více než 10W žárovka s 900 lm, přitom budou žrát stejně.

fujinitad

BMW i8 má uváděnou kombinovanou spotřebu 2,1l na 100km a má 362 koní.

Omlouvám se, ale reagovat musím. To, co jsi napsal, je blábol, vytržený z kontextu, nehledě na to, že vůbec nepatří do tématu o spotřebě a svítivosti LED.

Jo, ale bez toho uhlí, které se spálí v elektrárně při dobíjení.

hodnocení

a proč jsem tedy nenašel np 8W a 1600lm? je to dáno tím že čím víc lm, tím musí být více W?

jabraka*
hodnocení

0x

Protože LED světla neobsahují jen světelné diody,ale i pasivní prvky,a také jsou nastaveny na různou teplotu světla,mohou se lišit i příkonem.Výsledný světelný tok je souborem více parametrů.

JABRAKA

hodnocení

0x

Čím viac energie sa dodá,tým bude väčšia svietivosť.A svietivosť bude samozrejme stúpať aj technickým spracovaním,čiže v akom pomere bude príkon-výkon.

figurek*
hodnocení

0x

O tom kolik světla dostanete, rozhoduje množství světla, které z ledky teče. Vědecky se téhle vlasnosti říká světelný tok. Obecně platí, že větší příkon = vetší světelný tok. Úměra ale není přímá, dvě pětiwatovky můžou svítit více, než jedna desetiwatovka. Totéž platilo i u starých žárovek.

No ale o síle světla rozhoduje nejen světelný tok a příkon. Dobře dívejte kam světlo z ledky teče (dopředu, dostrany, dokola) a jaké je umístění ledky. Jestli ledku utopíte v sádrokartonu, pak se může stát, že většina světelného toku vůbec nevyteče ven do místnosti a výsledek se dá očekávat. I ze silné ledky dostanete světlo jak za dušičky.

08.11.17 16:10
hodnocení

díky

hodnocení

0x
U těch ledek záleží na použitých čipech. Ty starší mají 70-80lumenu na wat, ty nejnovější klidně 120 lumenů na wat při příkonu 0.5watu na jeden čip.

kuba*
hodnocení

0x

Dobrý den,
je to dané lm. Lumeny značí, jak silně žárovka svítí, je to popsané zde t-led.cz/....
Watty značí, kolik žárovka "žere". Není problém koupit například 10W a 12W, které stejně svítí.

Kuba

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]