Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování nemovitosti

Od: janas* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chtěla jsem se zepatat, zda jste někdo neřešil v poslední době darování domu rodič dítě? Jde mi o to, zda stačí na internetu stáhnout nějakou šablonu darovací smlouvy a ověřit podpisy nebo si ji nechat raději vyhotovit? Jde mi i o břemena na bydlení a užívání zahrady. Případně zda nemát nějakou šablonu či odkaz, aby to bylo teď platné..děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, pro takto závažný krok bych doporučil návštěvu notáře a nechat si vypracovat darovací smlouvu "na míru". Šablona z internetu je jen cestou k budoucím problémům - nevyplatí se nyní ušetřit, protože to může být později drahé (a obtížně řešitelné). Zdravím!

doplněno 05.11.17 16:11:

Ono se může snad vše udělat dvojím způsobem - "halabala" nebo odborně. Bezplatnou šablonu z internetu si zvolí vyznavač stylu "halabala" a kdo chce mít alespoň nějakou záruku, že nebude mít v budoucnu problém, tak ten si zaplatí odborníka. Takže, na chlívek by mohla stačit šablona, ale na RD nikoliv.

wotolyhuk
hodnocení

1x

Zase další, co daruje něco, co potřebuje... Proč? Chceš možné problémy do budoucna? Daruje se především to, co nepotřebuji.

Ale když už se přece jen rozhodneš darovat, tak určitě smlouvu nesepisovat sám. Notář-právník je minimum.

Je ti také snad jasné, že obdarovaný nemusí nemovitost vlastnit napořád. Umře, dostane se do dluhů... . Nový majitel nikdy nebude nadšený, že tam jsi a můžeš čekat min. snížení komfortu žití. Také věcné břemeno platí pouze do doby, dokud nemovitost existuje. Pokud dojde např. k totálnímu vyhoření, demolice, tak břemeno zaniká. Kam půjdeš?

doplněno 05.11.17 13:50:

Pojištění vyplatí náhradu za nemovitost majiteli, ten kdo tam má věcné břemeno užívání, nedostane od pojišťovny nic.

Ano můžeš se svobodně rozhodnout.Ale pak se nesmíš divit, že ti nic nezbylo a nemáš kde spát. A že dobrá smlouva od právníka to jistí. *smich* V této zemi než se domůžeš soudně svých práv, tak možná nebudeš mezi námi. A i když nakonec budeš mít v ruce rozsudek, že máš nějaké právo a že ti ho má někdo umožnit, tak stále platí, kde nic není, ani smrt nebere.

dun

Zase další, co daruje něco, co potřebuje... Proč? Třeba proto, že potřebuji podělit děti ne stejnou mírou. Každému dle jeho zásluh. Ze zákona to po smrti nejde a ani závěť moc neřeší. Pořád je tam určitý podíl všem. Přece se mohu svobodně rozhodnout co komu daruji. Proto se daruje za života. Dobrá smlouva od právníka to jistí.Pokud dojde k vyhoření domu, atd, tak je úplně fuk, kdo je majitelem. Na to existuje pojistka.

doplněno 05.11.17 17:23:

® - krásný dodatek. To, ale neřeší problém "jak podělit děti ne stejnou mírou ". Po smrti nevyřeším nic. Takže nezbývá než darování za života. Nebo máš lepší nápad?

janas*
hodnocení

Já budu totiž ta obdarovaná :)

doplněno 05.11.17 13:54:

Je to na základě dohody s rodiči, protože s nimi v domě bydlím a pokud tady něco mám dělat a investovat sem, logicky chci aby to bylo moje. Ne až se jim něco stane, aby přišel bratr a sedřel ze mě kůži, jak jsme tojiž v rodině zazili. Vyšachovat sourozence nechci, toho normálně vyplatím z poloviny..

Tím spíš by mělo být ve vašem zájmu, aby smlouva byla právně čistá.

jenda2*
hodnocení

0x

Stačí písemná dohoda o užívání nemovistosti a určení úhrady energií. Pokud to jsou dvě bytové jednotky a vy tam žijete také, tak asi půl na půl. Pokud tam nežijete, tak v dohodě musí být stanoveno plné hrazení všech energií, vody atd. Může se stát, že budou v případě topení plynem tak topit, že to vydá za spotřebu menší školy a to by jste se pak nedoplatila. Samozřejmostí je odhad nemovitosti a pak zápis do katastru. Jako první si pak udělejte přepis energií na vás, aby pak nedošlo k nesmyslným podpisům naprosto šílených smluv, jako to udělali moji rodiče podpisem nové smlouvy u podomních prodejců a samozřejmě přišla smluvní pokuta od původního dodavatele a ta nová měla výpovědní dobu 5 let bez stanovené ceny ( cena byla dle aktuálního ceníku) a smluvní pokuta 11000. Naprosto šílené. Pokud nebudou chtít, tak to raději oželte. V jiném dotazu pak jiná tazatelka tuším píše, že otec upravuje dům bez jejího vědomí a souhlasu, což je stejně tak šílené.To taky jasně dohodněte a dejte na papír.

jabraka*
hodnocení

0x

Všechny nemovitosti(parcely,chalupu,zahrádku a byt jsem dětem daroval ,aniž bych nechal vydělat právníky.Jen je nutno přesně nemovitost identifikovat.Předpisů pro smlouvy jsou na internetu v dostatečném množství i kvalitě.

JABRAKA

Předpisů pro smlouvy jsou na internetu v dostatečném množství i kvalitě.
Až na to, že laik nemusí onu kvalitu rozpoznat.

jabraka*

Laik ne,ale problém odhalí katastr a člověka upozorní.Nanejvýše se smlouva přepíše,Jakmile smlouvu katastr přijme,nic zápis nezruší.

JB

wotolyhuk

Katastr kontroluje kupní smlouvu po formální stránce. Zrušení vkladu je sice po novele komplikovanější, ale je možné vymáhat vzniklou škodu, pokud by soud uznal, že smlouva je neplatná.

Protože nikdo nezná komplikovanost převodu u tazatelky, tak bych určitě neradil, postupovat dle nějaké smlouvy z internetu. 90% lidí si není schopno napsat ani dobrou kupní smlouvu na auto, natož na nemovitost.

Kde není žalobce, není soudce..
Ono by se paní mohlo stát, že smlouva stažená z internetu nebude mít všechny náležitosti, které by měla mít, bude obsahovat špatnou formulaci nebo cokoliv a bratr by tak v budoucnu např.mohl zainvestovat do právníka, ten chybu odhalit a smlouvu napadnou jako neplatnou.
Vzhledem k tomu, že pár tisíc za notáře může ušetřit několik stovek tisíc až milionů v budoucnu, bych neváhala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]