Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkon 3f

Od: jiriolomouc* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

potřebuji v několika obvodech v rozvaděči změřit odebíraný výkon. Mám objednaný přístroj (čína), jehož čidlo se zacvakne na vodič a on pak napočítá odebrané množství v kWh. Přístroj ale umí pracovat jen s 1 fází.

Budu li mít za 3f jističem kupříkladu jen elektromotor vodárny, lze předpokládat rovnoměrné zatížení fází, a pak tedy změřím-li např že za den byl odběr jené libovolné fáze 2 kWh, kolik je odběr oněch tří fází?

Je to (2 kWh) x (3 fáze) = 2 x 3 = 6kWh?

A nebo (2 kWh) x (druhá odmocnina ze 3) = 2 x 31/2 = cca 2 x 1,73 = 3,46kWh?

Co je správně - tedy je li něco správně?

Díky za zprávu.

Jiří.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

B je správně x coinus fí , tedy účinnost

jiriolomouc*
hodnocení

Tak to byla bleskovka, díky moc.

Jiří

hodnocení

0x
Teďka jsem se díval na klešťový Wattmetr jak měří proudovým transformátorem na jedné fázi a pak jsou všechny fáze (napětí) zavedeny do klešťáku a je u toho :
∑W = W1 + W2 + W3
jiriolomouc*
hodnocení

No jo, ale klešťákem obejmu jen jeden drát. Všechny 3 neobejmu a když, tek dle mého naměřím nesmysl - nebo se pletu?

A pokud chci obraz o spotřebě a nemohu měřit v jeden okamžik, nezbývá než 3f odběr vypočítat z hodnot 1f -ovšem pouze za předpokladu stejného zatížení fází.

Nebo se pletu?

Jiří.

Ty ale píšeš že zacvakneš čidlo na jeden drát, tak jaké by to mohlo být čidlo... A k výpočtu W potřebuješ i napětí , tak máš někde odkaz na ten tvůj měřák co je to vůbec zač? Pokud je to symetrická zátěž tak stačí měřit v jedné fázi... a pak vynásobit..

Není jednodušší tedy koupit normální elektroměr?

jiriolomouc*
hodnocení

No, ten měřák, žádný šmejd, originál Čína ... viz zde

ebay.com/...

Je to za pár stovek, čidlo je cívka která se rozevře a zacvakne, změří si to bezkontaktně napští i proud.

Mám už doma čínský voltmetr, funkční i jako klešťový a funguje i na ss proud - nechápu. Tak že tomu věřím.

Touhle metodou chci zjistit žrouta v bytě, díky němuž mám spotřebu dle mého neúměrně velkou. A tak jsem si umyslel, že za jednotlivé jističe dám elektroměr a budu sledovat a hledat. Ale těch okruhů je u nás hodně, a pro každý případ rozpojovat a vkládat elektroměr mi připadá značně pracné - zvláště když existuje jednodušší realizační řešení.

Proto ten dotaz. A co říkáte na ten měřák?

Jiří

Tak to takk jednoduché není, podle zapojení na tom tam musíš připojit ještě napětí, čili dva vodiče, to je to co mi vrtalo hlavou...

jiriolomouc*
hodnocení

No, kruciš. A toho že tam musím ještě přivést napnelizmus jsem si nevšim ... Dík !

Jiří

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]