Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebuji v několika obvodech v rozvaděči změřit odebíraný výkon. Mám objednaný přístroj (čína), jehož čidlo se zacvakne na vodič a on pak napočítá odebrané množství v kWh. Přístroj ale umí pracovat jen s 1 fází.
Budu li mít za 3f jističem kupříkladu jen elektromotor vodárny, lze předpokládat rovnoměrné zatížení fází, a pak tedy změřím-li např že za den byl odběr jené libovolné fáze 2 kWh, kolik je odběr oněch tří fází?
Je to (2 kWh) x (3 fáze) = 2 x 3 = 6kWh?
A nebo (2 kWh) x (druhá odmocnina ze 3) = 2 x 31/2 = cca 2 x 1,73 = 3,46kWh?
Co je správně - tedy je li něco správně?
Díky za zprávu.
Jiří.
No jo, ale klešťákem obejmu jen jeden drát. Všechny 3 neobejmu a když, tek dle mého naměřím nesmysl - nebo se pletu?
A pokud chci obraz o spotřebě a nemohu měřit v jeden okamžik, nezbývá než 3f odběr vypočítat z hodnot 1f -ovšem pouze za předpokladu stejného zatížení fází.
Nebo se pletu?
Jiří.
Ty ale píšeš že zacvakneš čidlo na jeden drát, tak jaké by to mohlo být čidlo... A k výpočtu W potřebuješ i napětí , tak máš někde odkaz na ten tvůj měřák co je to vůbec zač? Pokud je to symetrická zátěž tak stačí měřit v jedné fázi... a pak vynásobit..
Není jednodušší tedy koupit normální elektroměr?
No, ten měřák, žádný šmejd, originál Čína ... viz zde
Je to za pár stovek, čidlo je cívka která se rozevře a zacvakne, změří si to bezkontaktně napští i proud.
Mám už doma čínský voltmetr, funkční i jako klešťový a funguje i na ss proud - nechápu. Tak že tomu věřím.
Touhle metodou chci zjistit žrouta v bytě, díky němuž mám spotřebu dle mého neúměrně velkou. A tak jsem si umyslel, že za jednotlivé jističe dám elektroměr a budu sledovat a hledat. Ale těch okruhů je u nás hodně, a pro každý případ rozpojovat a vkládat elektroměr mi připadá značně pracné - zvláště když existuje jednodušší realizační řešení.
Proto ten dotaz. A co říkáte na ten měřák?
Jiří
Tak to takk jednoduché není, podle zapojení na tom tam musíš připojit ještě napětí, čili dva vodiče, to je to co mi vrtalo hlavou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.