Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Prosím o Vaši radu. Před časem jsem se Vás dotazoval, kde dělám chybu při vytápění krbovými kamny s výměníkem, když se teplata dostane max na 60C. Tedy dům spíše temperuji než vytápím. Výsledek je ten, že mám prostě jen slabá kamna. Mohl bych pořídit nová, silnější, ale rád bych topil/temperoval i v noci a když nejsme doma. Rozhodl jsem se tedy pro elektrokotel (plyn nemáme). Řešení je pochopitelně na topenáři, ale rád bych se orientoval...Je možné, aby primární zdroj tepla byly kamna a elektrokotel pouze "dokrmoval" chybějící výkon? Jak to zařídit? Jak složité (finančně a časově) je toto celé do soustavy doplnit? PC kotle nepočítám.
Mám vše nové, vč. čerpadla, expanzní nádoby, rozvodů a radiátorů...akumulační nádobu nemám a nemohu použít, málo místa.
Díky
Máš pro mne docela zvláštní požadavky. Primární zdroj jsou kamna a elektrokotel dokrmuje.
Zkus toto především probrat s topenářem. Ten by měl vědět jestli to jde realizovat a nebo jestli je to nesmysl.
Já bych to technicky vyřešil tak, že bych stoupací trubku nad kotlem vyrobil mezikus, kam umístím elektrická topná tělesa.
Ale nemám tušení jakým způsobem chceš regulavat spínání jednotlivých topných těles.
A ještě dotaz: máš na radiátorech osazené termostatické hlavice?
A opravdu máš představu kolik elektriky spotřebuje na to dotápění? To bude cifra jako hrom.
Díky za reakci...termohlavice v tuto chvíli nemám, ve všech místnostech je zima, takže by byly stejně naplno.
Z jakého důvodu by to měla být vysoká částka? V podstatě mám jen 5 radiátorů, z toho 2 na obou chodbách. Pokud při výpočtech vynechám místnosti, kde stojí krbová kamna, potřebuji vytopit cca 200m3 prostoru (vč. chodeb), což mi nepřijde moc...?
A prosím..prozraďte mi..když vše máte..
To jste si systém zapojení, výkony, průměry potrubí atd. navrhoval sám pomocí křišťálové koule?
Ne...ale jednou v noci ke mě přišel Bůh a ve své dobrotě mi poradil...po něm přišel topenář a udělal svoji práci, já si jen koupil špatná (málo vykonná) kamna. Mohu je vyměnit za silnější, ale s odstupem času bych rád i další zdroj tepla, který na mě není závislý.
Moje otázka však zněla : Je možné, aby primární zdroj tepla byly kamna a elektrokotel pouze "dokrmoval" chybějící výkon? Jak to zařídit?
Teoreticky je možné všechno..i toto na co se ptáte.
Ale technicky to vůbec nebude jenoduché..a topenář to určitě nevymyslí, ten není od toho.
A podle mne se Vám to ani finančně nevyplatí..
Já bych tu situaci řešil tak, že bych si nejdříve vypočítal tepelné ztráty objektu (bytu, domu)..Potom bych navrhl velikost zdroje tepla, typy topných těles. Potom bych zvážil co je ekonomicky "přijatelné" a podle toho udělal zapojení zdrojů tepla do systému. V případě rozumné tepelné ztráty Vás topení elektrokotlem nemusí finančně zruinovat..jak se mnoho lidí milně domnívá.
Tak ještě jiný způsob řešení: kup si do každé místnosti teplovzdušný ventilátor a udělej samostatný rozvod elektřiny pro teplovzdušné ventilátory. Pak si kup další elektroměr a ten připoj před rozvod elektřiny k teplovzdušným ventilátorům.
Když ten rozvod předimenzuješ, tak v případě že bude v místnosti stále zima, tak tam můžeš připojit ještě druhý teplovzdušný ventilátor.
Tímto bys mohl "celkem snadno" zjistit kolik elektriky spotřebuješ na dotápění.
Pak si můžeš nechat teplovzdušné ventilátory běžet i přes noc a uvidíš, kolik elektriky spotřebují. To abys měl představu, jaká bude celková spotřeba.
A taky bys měl začít hledat místa, kudy ti teplo z místností uniká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.