Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
zvažuju, že koupím byt ve zvýšeném přízemí na sídlišti v Praze (osm schodů nad úrovní ulice). Mezi chodníkem a oknem je ještě asi 10 metrů "zahrádka" s borovicí, ale vchod do domu je přímo vedle okna. Mě by asi přízemí nevadilo, ale hodně lidí mě zrazuje, že bydlení v přízemí má spoustu nevýhod, lidi se tam bojí bydlet, hlavně ženy (zatím jsem sám, ale to se jistě časem změní), že se to pak případně špatně prodává a pronajímá. Co si o tom myslíte?
Díky
Přízemní byty mají kromě hluku, nebezpečí vloupaní, spoluúčasti na údržbě, kterou nepotřebují (schody, výtahy) taky ještě jednu nevýhodu, že je tam vyšší tlak všeho. Praskají rozvody vod, topení, dešťovka i odpad - když se to ucpe v koleni dole a někdo nahoře spláchne, nebo pustí vanu valí se hnědá voda z mísy.
Ona je Praha a Praha. Jsou místa, kde bych nebydlel ani za nic a místa, kde to vypadá jak u nás na vsi, ne-li líp. Obecně - přízemí - horší bezpečnost (mříže, fólie apod.), větší hlučnost (ale do třetího NP je to jedno), menší soukromí (žaluzie), ale jsou tu i bonusy (až člověk nebude moct, tak 8 schodů a 20 schodů je zatra rozdíl. Osobně bych se tedy rozhodoval dle konkrétní situace, nikoliv dle názoru někoho, kdo byt ani neviděl.
@pletiplot: Já bydlím přímo nad tímhle bytem. Vlézt se tam dá oknem přímo od vchodu (což může být někdy i výhoda). Mříže se dělají i zamykací (pevnou mříž instalovat je někdy možná problém právě kvůli PO). Ještě mě napadá - co je pod tímhle bytem. U nás je teplota v tomhle bytě (a tím náklady na vytápění) přímo závislá na tom, jestli nějakej pitomec nenechá otevřený okna v sušárně.
Folie ano, mříže nechci, kdyby člověk potřeboval utíkat oknem. V baráku je výtah, takže až na nějaký výjimky shody nejsou problém. Už jsem v přízemí bydlel a žádný zásadní problémy s hlukem nebyly. Samozřejmě konkrétní situace rozhoduje, záleží i na tom, kdo by tam případně se mnou bydlel a jak by se k tomu stavěl. Spíš hledám nějaké zkušenosti.
Na kterém sídlišti? Já jsem bydlela 10 let ve zvýšeném přízemí na sídlišti, kde byl klid. Okno jsme ale neměli hned vedle vchodu, vedle nás byla ještě místnost na odkládání kol apod. Jako jedinou nevýhodu jsem vnímala "výhled" na ulici a parkující auta...
Zrovna na Velké Ohradě bych do toho nešel. Pokud se tam projdete na večeru, tak zjistíte proč Jo jinak kriminalita ve Stodůlkách, N. Butovicích a kolem jenom kvete
Máme domek u hlavní silnice, v přízemí jsme dali folii a zevnitř žaluzie. Sousedi si dali venkovní dřevěné žalulzie, myslím, že jsou lepší, vypadají moc pěkně a asi je tam v noci větší pocit bezpečí.
Já měla u přízemních bytů vždycky problém s boucháním vchodových dveří. A trošku vyšší hluk, prostě slyšíte kohokoliv, kdo projde, protože všichni jdou kolem Vašich dveří a každý výtah jeden kolem Vašeho bytu. A občas jsem nadávala na úklid, v některém počasí se mohlo vytírat denně, ale to je drobnost. Bydlet bych se tam v normální lokalitě nebála, ale když si člověk může dovolit zapomenou pootevřené dveře na balkon, je to prostě fajn.
Kdybych si tedy měla kupovat byt v přízemí na sídlišti, musely by jeho výhody být silnější než tyto nevýhody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.