Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej domu s vecnym bremenem

Od: ruzenka04* odpovědí: 20 změna:
Dobry den. Vlastnim s tatinkem dum on v nem bydli ja jiz ne. Je rodiny cili zahrada a udrzba kolem nej. Tatovi je jiz 74 a uz na to nestaci.Dum bych rada prodala a koupila byt nebo dum pro tatinka ale on nechce to chapu. Cili je stale tam. Pak mame souseda kterej by to rad koupil i s tatinkem. Ze by mel vecne bremeno.Ale jit do toho nebo ne? Sousedovi jde o zahradu tam by to bylo tak vsechno na domluve. On by si delal na zahrade co potrebuje a dum by uzival tatinek. Zatim. Na vsem moznem by jsme se domluvili. Ale aby to nebyli pohadky. Jak by mel dum aby tatinkovi nedelal zle. Sousedovi jde oto aby jsme to neprodali nekomu jinemu. Protoze bydleni ma. Dum by byla koupe jako do budoucna ze jak by tatinek jednou nebyl tak by mel jistotu ze je jeho. Jako kdyz nekdo investuje penize do pozemku a podobne. Dekuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Růženko, píšete, že tatínek pryč nechce a že to chápete. Proč se teď radíte s cizími lidmi? Případný prodej byste přece měla řešit s tatínkem.

Jestli Vás zajímá můj názor: Já bych tatínka nechala v klidu dožít tam, kde je zvyklý. Sousedovi bych vysvětlila, že dokud tatínek žije, dům neprodám.

Tatínek sice nestačí na zahradu, ale podle mne je lepší nechat zahradu zarůst, než tatínkovi znepříjemnit život tím, že mu začne hospodařit (nebo dokonce něco stavět) nový majitel.

ruzenka04*
hodnocení

Samozdrejme ze me zajima vas nazor a jaky koliv. S tatinkem to taky resim. Ne jen s tim sousedem. To je tesske.Tatinek ma takovi zvlastni humor a on neco souseedovi rekl a on si myslel ze tatinek kyvl na prodej. A volal me nabizel moznosti.Ja mu nic neslibyla. Chapu ze on by rad vic mista obava se abych to pak neprodala cizimu.chce to pole me jako investyci na kterou se muze spolehnout ze je jeho jednou. Ale je fakt aby mu tam pak nezacal tatinkovi neco pod nosem predelavat.Proto se tady ptam. A i kdyz treba vy co radite budete nekdo myslet jaka jsem. Furie ze my jde o penize. Nejde. Ale i kdyz se to nelehko cte jsem za to vdecna. Srovnam si to v hlave. A budu tak vedet co bude nejlepsi. Cili diky. A tatinka se zbavovat nebudu ani mu tim to ublizovat. nejsem potvora tatinka si vazim. Nemel to v zivote lehke cili tad je na me abych mu nekazila to hezke co ma cili dum ktery postavil a doziti v nem. A az to nepujde vezmu si ho k sobe.jeste jednou vsem cokoliv tu napisou dekuji.
pt®

Myslím, že "ivzez", Vám to vypsala opravdu reálně. Víte, zřejmě tatínek na Vás dům nechal přepsat s tím, že tam dožije a to by pro Vás mělo být závazné, dokud žije. Pokud uděláte cokoliv proti jeho vůli, je to rozsudek smrti, tatínek nebude žít v klidu a vezme to rychlý konec, tak to chodí, a takové jsou příběhy lidí, kteří nedožili v klidu. Nedělala bych nic za tatínkovými zády. Sousedovi řekněte, že nemáte nic proti, ale až tatínek dožije, nyní, že ctíte jeho vůli a tečka.

ruzenka04*
hodnocení

Ano ivzez ma pravdu a vy taky. Ale dum neni cely muj jen vetsina ale je podedena.tatinek vlastni ctvrtku. A jak jiz jsem psala vsechno ctu a dekuji vsem moc. Co koliv by vzalo rychli spad. I prestehovani.
doplněno 02.11.17 14:50: Prave jsem volala tatovi a rekla mu ze nic prodavat nebudeme ze jsem se tak rozhodla. A on rikal zeby se necitil dobre.
iz*

Růženko, udělala jste radost tatínkovi i mně. Staří lidé někdy nechtějí dětem do ničeho mluvit, možná proto Vám to tatínek neřekl rovnou. Myslím si, že z toho, že tatínkovi dopřejete klid, budete mít radost i Vy.

Poznámka: V odpovědi výše jsem Vás nekritizovala. Jenom jsem si sama sebe představila na tatínkově místě. (–:

ruzenka04*
hodnocení

Ano ja vim ze jste me nekrytizovala. Psala jsem jaky koliv i kdyby me nekdo krytyzoval. Tim se clovek uci.A poznava reakci lidi jestli poradi nebo si mysli... A treba by i krytyzovali. Ja tim nikoho konkretne nemyslim s lidi co uz me to psali.Tata je spokojenej.Uprime taky bych nechtela aby moje deti taky neco takoviho udelali. Pak ta bezmocnost. Bylo by to pryc prodany a kam jit.Soused by byl rok dva tolerantni a pak by mohl ric tak dedo potrebuji muj barak pro syna tak se budes muset spokojit s jednim pokojickem a basta. To by bylo na houby.

dum*
hodnocení

1x

Máte několik možností:

1. Tatínka si vzít k sobě a dům prodat komukoliv.

2. Nastěhovat se k tatínkovi do domu a samozřejmě neporodávat dům.

3 .Neprodávat a tatínkovi zřídit sociální služby. Že nebude obdělávat celou zahradu snad nevadí.

4. Pokud bod 1 až 3 nevyhovuje, tak vám nic jiného nezbývá než dům prodat i s tatínkem. Chce to dobrého právníka a moc dobrou smlouvu. Pokud by soužití se sousedem neklapalo, za utržené peníze z prodeje domu tatínkovi pořídíte garsonku ve vaší blízkosti.

ruzenka04*
hodnocení

Ke me to nejde mam to male a tatinek jit nechce chce zustat ve svem. Nechce byt semnou protoze bydlim v jinem meste kde nikoho nezna.
honzik*

Vykořenit tatínka a přestěhovat ho do zcela cizího prostředí vidím jako tu nejhorší variantu. To fakt nejde, pokud o tom sám není zcela přesvědčen. Nacházím se ve velice podobné situaci a tak bych ještě zmínil jednu možnost - pokud je poblíž dům s pečovatelskou službou. Může si zažádat o přijetí již teď, s tím, že až na to nebude stačit, tak se tam přestěhuje. Ovšem dokud je člověk soběstačný, tak se preferuje, aby zůstal doma a někdo mu tam docházel. Tak to funguje u nás.

Jsem hodně skeptický k Vašemu plánu. To je potencionální časovaná bomba. Panu sousedovi bych to maximálně ústně nezávazně přislíbil.

ruzenka04*
hodnocení

Ano vim ze nepresadim tatinka ani to nechci a az nebude moci tak si ho vezmu k sobe nebudu ho davat do pecovatelskeho. To u nej asi ani v blizkosti neni.Postaram se nejsem potvora. Soused by rad zahradu dokud je v sile. Cili tlak. Ale zas ne silou jen ma zajem ja onem vim a uvidime.
ruzenka04*
hodnocení

Mluvila jsem s manzelem a neco by jsme pristaveli abych ho tu mela doma. Nejaky jeden pokojik.jinak mame otec dcera i tchan i zed dobre vztahy. Takze furie nejsem zbavit se stareho taty to vubec.jen jsem nevedela co ze sousedem a nabidkou.

cyzyhyco
hodnocení

1x

Pokud není soused blázen, tak nabídne nejvíce 50% hodnoty nemovitosti, než bez věcného břemene užívání.

74let je sice již hezký věk, ale tvůj tatínek tu může být ještě 20-30let. A po celou dobu se majitel bude muset starat o opravy, nese riziko znehodnocení nemovitosti např. umyslně založeným požárem, kdy je mu pojištění na nic.atd..

A po celou dobu nebude moci nemovitost využívat.

hodnocení

1x

Dům neprodávejte, na to je dost času, nikdy by mně nenapadlo ho prodat i s tatínekm-břemenem, to si snad nezaslouží...část zahrady pronajměte. Dnes je dům i půda dobrá investice, obzvlášť cena půdy jde nahoru.

hodnocení

0x

Sousedovi zahradu prozatím pronajmout a uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí, že po tatínkově smrti mu dům prodáte - to by nebyla možnost?

Chce to ovšem jasně vymezit v nájemní smlouvě co a jak soused smí a nesmí a do té další samozřejmě zahrnout možnost odstoupení, nebude-li se chovat "slušně". Na oboje doporučuji právníka se specializací na nemovitosti - domácí práce se v tomto případě nemusí vyplatit.

ruzenka04*
hodnocení

A nebo mu prozatim prodat jen zahradu. Pronejmout asi chtit nebude nejde mu o pestovani brambor ale stavebni asi treba garaz.A smlouvu na ten barak.No nevim.
bim

Zahradu neprodávejte samostatně. Prodejte dům a zahradu jako celek.

Nechte si od právníka sestavit dobrou smlouvu na prodej a tatínka nechte jako "věcné břemeno" zatím v jeho původním bydlišti. Časem se s největší pravděpodobností bude muset stěhovat. Možná si přestane s novým majitelem domu rozumět, možná se mu zhorší zdraví. Proto za peníze z prodeje domu kupte bezbariérovou garsonku a zatím ji pronajímejte. Ale dobře zvažte, ve kterém městě ji koupíte. Kladem dosavadního bydliště je, že to tam tatínek zdá, má tam známé, má tam své lékaře - praktického i zubaře. Kladem garsonky ve vašem městě by jistě byla lepší pomoc a péče, až se začne hlásit bezmocnost. Sama jistě víte, jak jsou kde dostupné pečovatelské služby, odkud je to blíž do nemocnice atd.

ruzenka04*
hodnocení

Jojo odpovedi tu msm zajimave jen si vybrat.zatim jestli by nebyl rozumny krok navstivit pravnika a na vse se ho zeptat. Snad bude jedno jestli je z meho bydliste ci tatoveho.Radit muze kdo koli a smluvu taky muze ktery koliv. Snad

Když mu prodáte zahradu, budete mu muset prodat i dům - samotný ho jinému neprodáte. No a jak tam začne stavět, kdoví, jak dlouho tam pak tatínek vydrží - i s věcným břemenem.

ruzenka04*
hodnocení

Dum nepotrebuje ma bydleni chce jen zahradu jenze ja to nechtela prodat jen zahradu jedine cele. Tak ze to koupi cele. Pripadne me to ze nekdo investuje do pozemku on do baraku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]