Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka za ledničku

Od: karloss odpovědí: 11 změna:
Ahoj všem, mám dotaz, můžu dát zásuvku pro ledničku přímo za ledničku? Nevadí to něčemu a popřípadě jak vysoko od podlahy? Předělávam kuchyň a lednice mi bude stát přímo vedle vysoké skříně na troubu a mikrovlnku a nenapadá mě kam jinam dát zásuvku.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, umístit ji tam můžete, ale měl byste k ní mít dobrý přístup - ponechat si mezeru pro vytažení zástrčky od kabelu lednice. Výšku bych volil asi 20 cm od podlahy. Ovšem, umístit lednici hned vedle zdroje tepla (viz trouba) není nejlepší řešení. Zdravím!

hodnocení

1x

V zásadě by se dalo říct, že norma "upravuje" výšku zásuvek pro běžné použití na cca 15cm až 50cm od čisté podlahy. Jedná o takzvané běžné instalační zóny. Jde ovšem jen o doporučení pro co nejlepší variabilitu budoucího použití. Normy nejsou závazné a nemusí vás trápit! Je čistě jen na vás, do jaké výšky umístíte vypínače, zásuvky, termostaty, stmívače a další elektrické prvky.

Asi jediná nutná podmínka umístění by se dala považovat nutnost zajistit, aby nedošlo k zaplavení nebo ostříkání tlakovou vodou (úklid. koupelny, kuchyně).

hodnocení

1x

Ahoj, ten elektrický spotřebič by měl být odpojitelný ze zásuvky bez toho, abys jej musel vysunout kupříkladu (neváží pět kilo, že?). Přímo za ledničku se nedoporučuje zásuvku dávat právě z toho důvodu (tam se k té zásuvce nedostaneš). Můžeš ji dát třeba do té skříně na mikrovlnku nebo tak, prostup pro šňůru k ledničce někam schováš, aby nebyl vidět...zkrátka abys ji mohl ze zásuvky vytáhnout kdykoliv (oprava nebo něco). Abys k zásuvce a vidlici měl zkrátka dobrý přístup a mohl lednici odpojit od elektriky.

hodnocení

0x

Mám to tak léta a nikdy to nikomu ani ničemu nevadilo.

dusger*
hodnocení

0x

Ba právě je dobré ji tam (za lednici) umístit, často se osazuje velmi nízko, aby se vlezla do toho volnějšího prostoru u kompresoru. Při poruše nebo i čištění se vysune z linky jen lednice a pak odpojí, proto taky má šňůru, rozšrubovávat při tom i vedle umístěnou troubu je přece kravina.

radajz*

Zásuvka se nedává za troubu, ale za skříňku s dvířky, takže jen otevřeš dvířka a máš přístup k zástrčce. Ten příspěvek, na který reaguješ byl takto jistě myšlen. Trouba je v určité výšce a pod ní jsou buď dvířka nebo šuplíky. A tam se právě umisťují zásuvky. Nikdy se nedává zásuvka za spotřebič.

krtek66
hodnocení

0x

zásuvka musí být mimo ledničku...

dusger*

Tvoje striktní vyjádření dává tušit, že máš jistě své tvrzení něčím podložené. Uveď autoritu, která (a kde) zakazuje zásuvku za lednicí. Jinak to je jen tvé přání, tak ho, prosím nevydávej za zákon. Já ji tam tazateli nevnucuji, jen píšu, že tam může být. Někdy taky ani jiné řešení není, např. v malém bytě občas je vidět pod linkou více spotřebičů v řadě (mražâk, myčka, sporák, i třeba pračka atd) a žádný z nich nemívá vedle volnou skříňku.

jabraka*
hodnocení

0x

Tyto spotřebiče mám už leta připojené pomocí prodlužovačky.Když je potřeba,stačí vypojit prodlužovačku a jsou odpojeny čtyři spotřebiče.Jen je potřeba přívodní kabel s dostatečnou proudovou rezervou.

JABRAKA

krtek66

tohle je zas jeden z vašich předpotopních nápadů...když nevíme coby...dejme tam prodlužku...stejně nemoderní nápad jak vaše tapety místo štuku nebo strukturované kazetové podhledy*alene* ...snad si z toho tazatel nevezme příklad...

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, také se přidám se svým postřehem. Lednice bývá stejně jako myčka a trouba v jedné linii s kuchyňskou linkou a proto nedoporučuji za tyto spotřebiče zásuvky kvůli hloubce. Někdy je to opravdu na knop přiražené ke zdi a ta zásuvka tam zavazí a např. myčka pak vystupuje více ven z linky. Pro rejpaly - samozřejmně vím , že vestavná lednice je o něco menší a je dobré i kvůli odvodu tepla tam nechat fuk a také každý spotřebič má jinou hloubku a na trhu je jich hafo.

Píšete , že vedle je skříň s troubou a mikrovlnkou. Dnes v moderních kuchyních se nedává trouba až k zemi a většinou pod ní bývá skříňka ( nevím jestli je to váš případ) - nešlo by to dát tam?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]