Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost profilu I - únosnost

Od: skrblik odpovědí: 5 změna:

Chtěl bych udělat nový strop ve stáji. Místo dřevěných trámů, bych chtěl dát I profil. Zajímalo by mě jaká velikost profilu I se rovná velikosti trámu o výšce 160 a šířky 130. Délka trámu je 5 m. Jedná se mi o únosnost. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fero*
hodnocení

3x

Dobrý den, při náhradě je nutné pustupovat podle statických výpočů mezi dovoleným namaháním mezi konstrukcích

ze dřeva a oceli.

Pro dřevo ve Vašem případě platí: Mo = Woxδd ,z toho je důležité Wo pro obdel.profil je : 1/6xbxh² =555 cm³,

δd= 120 kg/cm², z toho pyne Mo= 555x 120 =66 600 kgcm (δd = dovolené napěti v ohybu pro smrk.dřevo

Toto porovnáme s ocelí:Mo = Woxδo ⇒Wo/δo =66 600/1200 =55,5 cm²,tomu odpovídá profil I prpfil,12 - 14.

Doporučuji profil I 14

fero

skrblik
hodnocení

Moc Vám děkuji za radu. Chtěl bych se zeptat, jestli by jste mi dal na sebe email? Děkuji.

fero*

Důležité,že Vám to pomohlo.Jak jsem četl Váš poslední příspěvek,je nutné uvážit vhodnost dřevotřískových desek,které

budete ukládat na I profily.Příruba ička ma šířku cca 7 cm,to znamená, že deska bude držet v okraji max.na 3,5 cm.

Pokuď ve stáji budete chovat nějaké zvířata vytvářejí sami o sobě značnou vlhkost vzduchu,které by se mohla v místě

styku(uložení)desky s ocelí vysrážet-dojde k provlhnutí desky a snížení pevnosti-pak hrozí při chůzi po desce její

zborcení.Proto by byly vhodnější OSB desky.Dále byste měl na deskách ze spoda udělat(přilepit a přišroubovat)

dřevěné výztuhy-cca po 0,5 m,které budou přesně ze spoda lícovat s I profily(od kraje desky budou tedy 3,5 cm.

Tím zamezíte průhybu desek při chůzi po nich.Výztuhy můžete udělat z 1 coul. prken do tvaru L -ka ,výška 8-10 cm.

Dále Vám výztuhy zabezpečí,že nedojde ke stranovému posunu desek.Seno tam nechte je výborný izolátor tepla

fero

figurek*
hodnocení

2x

Těžko spočítat, když nevíme z jakého dřeva a v jakém stavu trámy jsou. Jestli se ale jedná pouze o strop ve stáji, na kterém bude asi nějaká tepelná izolace, pak klidně použijte IPE80. Myslím že menší I profil se ani nedělá.

No ale jestli má tento strop tvořit i pochozí podlahu, pak přidejte. Nejde jen o únosnost, ale i o kmitání. Normální pět metrů širokou hurdiskovou podlahu vám v pohodě unesou profily IPE120, jenže se nedávají, protože taková podlaha se rozkmitává. Zvláště silně je to cítit, když na takové podlaze stojíte a někdo projde kolem vás. Jestli nad stropem plánujete pochozí podlahu, pak nešetřete na nepravém místě a použijte IPE 160.

skrblik
hodnocení

Trámy jsou ze smrku a jsou 4 roky staré, já chci dále pokračovat ve stropu, mám pouze udělanou 1/3. Teď bych chtěl právě pokračovat tak, že nechci použít trámy, ale íčka. Momentálně je ta jedna třetina udělána z dřevěných trámů a rozteč mezi nimi je necelý metr a na nich je položená dřevotříska o tlouštce 20 mm (nejsem si teď jistý). Na tom stropě je asi 3 metry udusaného sena. Trámy se nehnou a dřevotřísky se jen trošku prohnou. Normálně po tom chodím. Než jsem to začal dělat, tak mi mnoho lidí nevěřilo, že to ta dřevotříska unese. Nyní chci pokračovat dále, ale už tam není seno je to spíše volný prostor, kde se dá minimum sena, kdyby ho bylo hodně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]