Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit při výběru kotlů. Budu v domě dělat vytápění elektrokotlem v kombinaci s kotlem na tuhá paliva. Buď budu topit jedním, nebo druhým. Navíc budou v obývacím pokoji krbová kamna pro příležitostné využití. Vytápěná plocha bude cca 80 m2 (cca 220 m3) a jsou tam stará klasická litinová tělesa, takže velký objem vody. Dům je straý cihlový, nezateplený, s nezateplenou půdou a starými okny (ty budu za rok měnit). Současně bude na okruh vytápění napojen kombinovaný bojler na ohřev vody. Potřeboval bych poradit, jaké výkony kotlů mám pořídit aby se dům vytopil.
Děkuji
Dobrý den.Výkon kotle je potřeba 6-16kW.
doplněno 15.10.09 06:04:Zkuste si to sám: topeni-topidla.com/...
Děkuji za příspěvky. Pokud jde o elektrokotel, spousta lidí mi doporučila cca 10-15kW. Při topení elektrokotlem, když budu doma, budu kombinovat topení krbem v obýváku. což mi vyhřeje cca 1/3 domu a na elektrokotel zbudou už jen 2/3. Chctěl bych se zeptat, jestli mám koupit elektrokotel třeba jen 10-12kW ( při současném topení krbem mi to jistě stačí na ten zbytek místností, ale nevím, jestli když v zimě odjedu, mi dokáže udržet teplotu v celém domě aspoň těch 16- 18 stupňů) nebo koupit silnější elektrokotel 15kW (nechat ho jet při topení krbem třeba jen na třetinový výkon). Prosím ještě o vaše názory, děkuji.
Vytopí vám to celé.Záleží také na tepelných ztrátách.Nebojte se nezamrznete.Tedy pokud půjde el.proud.
První dotaz byl jako Fireman99 na výkony obou kotlů v domě, pak jsem se chtěl zaměřit na novou otázku, pouze výkon elektrokotle v kombinaci s krbem jako satara.jiri. Ten kotel na pevná paliva mám již vybraný, ale pořád váhám u toho elektrokotle. Stále nevím jestli mi stačí 12kW nebo mám radši pořídit 15 kW.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.