Nejste přihlášen/a.
Panelák z roku 1990, zvýšené přízemí (úroveň podlahy tak metr a půl nad zemí). Po vnější zdi roste břečťan. Všiml jsem si, že jeden malý výhonek prorostl spárou mezi panely dovnitř do bytu. Jak moc velký problém to je? Břečťan bude zřejmě brzy stejně zlikvidován.
Já si myslím, že chyba není v rostlině. Chyba je v baráku. Lidé domy zateplují a tady jsou mezi panely díry. Kdyby tam nebyly, břečťan by tam nemohl prorůstat. Takové diravé zdi? Co to může být za izolace? Majitel domu by měl sjednat nápravu. A nejen s maličkou direčkou, kudy prorůstá rostlina!
Břečťan právě dokáže zdivo i provrtat, i když tam původně žádná díra není, aspoň co jsem se dočetl. Szmosřejmě nedělám si iluze, že barák z přelomu 80. a 90. let bude nějak super kvalitní.
Úplně jednoduše zvenku odstřihněte ten výhonek, který se k Vám prodral, je nesmysl, abyste se tohoto zásahu obával, nebo čekal, až to výbor SVJ dovolí . Břečťan roste čím dál více a rychleji a jednoho dne byste mohl mít docela pěkně obrostlý byt. Ustřižení jednoho výhonku mu absolutně neuškodí, zvenku ničemu nevadí, ale v bytě nemá co dělat (teda skrz zeď), tak ho občas prohlédněte, zda se k Vám neprodírá dál, než bude odstraněn, to byste se načekal.
No a na schůzi, až dojde na "různé", tak sdělte svou zkušenost s tím, zda si vlastníci přejí nechat dům obrůst, pak budou stříhat všichni a stále .
Dům má příští rok (ale kdo ví kdy to bude) projít "revitalizací", která zahrnuje i olepení tepelnou izolací a jsem si celkem jist, že izolační firma nenechá břečťan, protože by zalézal pod izolaci i zkrz izolaci a celou by ji oddělal, takže dlohodobě se to asi vyřeší. Břečťan mám rád, ale na panelák podle mě nepatří, je to mechanicky dost agresivní bylina, kterou snese masivní zeď stoletýho domu, ale ne panelák, kterej byl ve své době slepený kdoví čím.
Ustřihnout zvenku - pokud možno vytáhnout a zamáznout ,,psím hovnem,, ( tak se tomu lidově říká a není to urážka ).Je to takový hnusný co se dávalo mezi panel.Ostatní bych normálně uřezal/vykopal u země ať mi to neprorůstá do bytu.Jsem takto omladil borovici metr od baráku a nikdo ani necekl.Ještě se chystám na modřín,ale v této dnešní hujavě počkám na lepšejší počasí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.