Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stary šicí stroj Lada

Od: brrambora odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, zrenovovala jsem starý šicí stroj po babičce, bylo mi řečeno, ze je funkční, ovšem když jsem sedla a zkusila šít, spodni nit se mi sukuje a nakonec se to cele kousne. V základním návodu je jen popsáno jak upravit napětí vrchní a spodní nitě. Nic víc, můžete mi někdo poradit, jak dále postupovat? Jsem z okresu Vyškov..
Stary šicí stroj Lada

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Renovoval jsem stejný stroj loni v létě.Po stránce mechanické mi ho zprovoznil mechanik který opravuje šicí stroje. Věděl i o prodejně náhr .dílů.pokud by byl zájem jsem ochoten se ho zeptat zda vám mohu zaslat jeho číslo mobilu.Pokud máte zájem tak odpověď na e mail.

brrambora
hodnocení

Dobrý den, v neděli jsem sedla ke stroji s tím, ze dam do spodní cívky stejně tlustou nic jako mam v horní cívce, a zjistila jsem, ze mi zřejmě chybí takové to gumové kolečko na pritlacnem kolečku na navíjení cívek. Mohl by jste mi, prosim, poradit kde bych sehnala tento nahr. díl?
Dekuji
tomas11*

Tak nejlépe gumový okroužek vodovodní dle prúměru (třeba v železářství)

doplněno 06.11.17 18:55:

třeba i zde , je toho více kde se dají koupit

motocomponents.cz/...

111®

servis strojů by ho mohl mít, nebo některé galanterie vedou náhr. díly na stroje..

hoststary*
hodnocení

1x

Když zataháte za nit na spodní cívce v kovovém krytu s dírkou, otáčí se vám cívka s nití ve správném směru? Tzn. jestli máte cívku s navinutou nití ve správném směru..?

111®

no to je pěkný, akorát musíš říci ten správný směr, to tu chybí..

hodnocení

0x

Krásný kousek *palec*. Taky jsme ho kdysi měli. Šil jsem na něm koženkové sedlo na motorku.

Na dálku těžko radit. Ten mechanismus pod deskou je docela složitý a náročný na přesnost. Může to být jen neseřízé, ale taky může být mechanizmus již opotřebováný a jeho vůle nadměrně zvětšené (málokdo si dělal starosti s údržbou a pravidelným mazáním). V tom případě bude asi problém sehnat náhradní díly. Že by Vám nějaký fanda novou součástku vyrobil na míru je sice možné, ale moc bych tomu nevěřil :(. A bylo by to asi hodně drahé.

doplněno 29.10.17 20:11:

hoststary - směr otáčení cívečky v "člunku" je zcela nepodstatný, nemá na nic vliv.

111®

nemyslím si, ušijte dvojitou látku a dejte foto, já osobně myslím že je volná spodní nit, viz nastavení tahu spodní nitě, může být i volná horní nit. Jednoduchá zkoužška spodní nitě je že se vyjme člunek, ezmě se za nit a člunek se opatrně nechá viset, měl byse trochu odvinout jen na cuknutí, pokdu samovolně sjíždí je nit volná...

iz*
hodnocení

0x

Upravení napětí nitě by mělo stačit. Podle popisu problému to vypadá na volnou spodní nebo horní nit. Další možnost by mohla být v materiálu k šití a síle niti. Máte stejně silnou dolní i horní nit?

tiffany*
hodnocení

0x

Než seženete opraváře, můžete vyzkoušet vše, co se tu doporučuje, ale chcete-li opravdu něco ušít, opravář se Vám 100x vyplatí (odborně vyčistí, seřídí, poradí). Ten náš to má k Vám bohužel moc daleko... ale určitě najdete.

111®

já ti poskytnu návod, kde když zalistuješ najdeš i Ladu... telefon.unas.cz/...

hodnocení

0x
Muze byt natukly chapac ( hrot co nabira vrchni tin ), sebemensi nerovnost vadi. Nebo je velka mezera mezi jehlou a chapacem.
111®

no dokud neprošije dvojitou látku, kterou pak od sebe roztáhne aby bylo vidět co se jak smyčkuje, nelze vyloučit ani volnou horní nit. Pokud to někdo čistil a nespočítal si otáčky šponování horní nitě aby to nastavil správně zpět, je to více než pravděpodobé...chce to foto

hoststary*
hodnocení

0x

Zajímavé rady ohledně šicího stroje, Veritas je zde na poradně z roku 2011, možná vám něco také přijde užitečné i k vašemu stroji Lada. Nebo se podívejte na seřízení tahu nití.

pecenkav*
hodnocení

0x

Pokud se dělají uzliky na spodní straně látky, pak je moc volná vrchní nit, pomalu dotahovat a zkoušet, ale pozor, pak je potřeba to stejně doladovat pokaždé, když se bude šít jiný druh látky, pokud bude mít jinou hustotu a sílu.

hodnocení

0x

Bolo by vhodné dať sem foto kade a ako ťahate niť.V tom koliesku kde sa španuje vrchná niť musí vojsť medzi tie dva disky toho kolieska a ten napínak musí byť správne zložený.Otočením podložiek dôjde na doraz a potom tá niť nieje správne našponovaná.Nite majú byť rovnakej hrúbky.

pecenkav*
hodnocení

0x

Zdá se, že tazatelka o rady asi nemá zájem, když nereaguje, tak ať si pozve opraváře, tej jí pošteluje napnutí nití a má po problému.

brrambora
hodnocení

Dobrý večer všem, kdo jste mi poskytli své rady, byla jsem odjeta z domova, tedy jsem neměla přistup a moznost vyzkoušet rady, co jste mi napsali. Plán je sednout ke stoji v neděli, to mam volný den. Zkusim vyfotit, co mi stroj dělá při práci, video sem myslím nahrát nejde :( sjednotim tloušťku niti (spodní nit mam širší) a dam vědět, zda to pomohlo.
Všem dekuji za čas a snahu mi pomoci.

marfusa*
hodnocení

0x

Dobrý den, mám stejnou Ladu. Taky mám Veritas. Na Ladu jsme pro navíjení nitě použili gumu z kolečka od dětského autíčka. U obou strojů je odlišné nasunování cívky do nevím jak se to jmenuje. U každé se nasunuje cívka z jiné strany. To, co popisujete může být tento problém. Zkusila bych dát cívku s nití z jedné strany a pak otočit. Když je ze špatné strany, tak stroj šije úplně špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]