Dobrý den, zrenovovala jsem starý šicí stroj po babičce, bylo mi řečeno, ze je funkční, ovšem když jsem sedla a zkusila šít, spodni nit se mi sukuje a nakonec se to cele kousne. V základním návodu je jen popsáno jak upravit napětí vrchní a spodní nitě. Nic víc, můžete mi někdo poradit, jak dále postupovat? Jsem z okresu Vyškov..
Renovoval jsem stejný stroj loni v létě.Po stránce mechanické mi ho zprovoznil mechanik který opravuje šicí stroje. Věděl i o prodejně náhr .dílů.pokud by byl zájem jsem ochoten se ho zeptat zda vám mohu zaslat jeho číslo mobilu.Pokud máte zájem tak odpověď na e mail.
brrambora
Dobrý den, v neděli jsem sedla ke stroji s tím, ze dam do spodní cívky stejně tlustou nic jako mam v horní cívce, a zjistila jsem, ze mi zřejmě chybí takové to gumové kolečko na pritlacnem kolečku na navíjení cívek. Mohl by jste mi, prosim, poradit kde bych sehnala tento nahr. díl? Dekuji
tomas11*
Tak nejlépe gumový okroužek vodovodní dle prúměru (třeba v železářství)
Když zataháte za nit na spodní cívce v kovovém krytu s dírkou, otáčí se vám cívka s nití ve správném směru? Tzn. jestli máte cívku s navinutou nití ve správném směru..?
Krásný kousek . Taky jsme ho kdysi měli. Šil jsem na něm koženkové sedlo na motorku.
Na dálku těžko radit. Ten mechanismus pod deskou je docela složitý a náročný na přesnost. Může to být jen neseřízé, ale taky může být mechanizmus již opotřebováný a jeho vůle nadměrně zvětšené (málokdo si dělal starosti s údržbou a pravidelným mazáním). V tom případě bude asi problém sehnat náhradní díly. Že by Vám nějaký fanda novou součástku vyrobil na míru je sice možné, ale moc bych tomu nevěřil . A bylo by to asi hodně drahé.
doplněno 29.10.17 20:11:
hoststary - směr otáčení cívečky v "člunku" je zcela nepodstatný, nemá na nic vliv.
nemyslím si, ušijte dvojitou látku a dejte foto, já osobně myslím že je volná spodní nit, viz nastavení tahu spodní nitě, může být i volná horní nit. Jednoduchá zkoužška spodní nitě je že se vyjme člunek, ezmě se za nit a člunek se opatrně nechá viset, měl byse trochu odvinout jen na cuknutí, pokdu samovolně sjíždí je nit volná...
Upravení napětí nitě by mělo stačit. Podle popisu problému to vypadá na volnou spodní nebo horní nit. Další možnost by mohla být v materiálu k šití a síle niti. Máte stejně silnou dolní i horní nit?
Než seženete opraváře, můžete vyzkoušet vše, co se tu doporučuje, ale chcete-li opravdu něco ušít, opravář se Vám 100x vyplatí (odborně vyčistí, seřídí, poradí). Ten náš to má k Vám bohužel moc daleko... ale určitě najdete.
no dokud neprošije dvojitou látku, kterou pak od sebe roztáhne aby bylo vidět co se jak smyčkuje, nelze vyloučit ani volnou horní nit. Pokud to někdo čistil a nespočítal si otáčky šponování horní nitě aby to nastavil správně zpět, je to více než pravděpodobé...chce to foto
Zajímavé rady ohledně šicího stroje, Veritas je zde na poradně z roku 2011, možná vám něco také přijde užitečné i k vašemu stroji Lada. Nebo se podívejte na seřízení tahu nití.
Pokud se dělají uzliky na spodní straně látky, pak je moc volná vrchní nit, pomalu dotahovat a zkoušet, ale pozor, pak je potřeba to stejně doladovat pokaždé, když se bude šít jiný druh látky, pokud bude mít jinou hustotu a sílu.
Bolo by vhodné dať sem foto kade a ako ťahate niť.V tom koliesku kde sa španuje vrchná niť musí vojsť medzi tie dva disky toho kolieska a ten napínak musí byť správne zložený.Otočením podložiek dôjde na doraz a potom tá niť nieje správne našponovaná.Nite majú byť rovnakej hrúbky.
Dobrý večer všem, kdo jste mi poskytli své rady, byla jsem odjeta z domova, tedy jsem neměla přistup a moznost vyzkoušet rady, co jste mi napsali. Plán je sednout ke stoji v neděli, to mam volný den. Zkusim vyfotit, co mi stroj dělá při práci, video sem myslím nahrát nejde sjednotim tloušťku niti (spodní nit mam širší) a dam vědět, zda to pomohlo. Všem dekuji za čas a snahu mi pomoci.
Dobrý den, mám stejnou Ladu. Taky mám Veritas. Na Ladu jsme pro navíjení nitě použili gumu z kolečka od dětského autíčka. U obou strojů je odlišné nasunování cívky do nevím jak se to jmenuje. U každé se nasunuje cívka z jiné strany. To, co popisujete může být tento problém. Zkusila bych dát cívku s nití z jedné strany a pak otočit. Když je ze špatné strany, tak stroj šije úplně špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.