Nejste přihlášen/a.
Zdravím, v jednom starším domě řeším výměnu těsnení v oknech a dveřích, někde není vůbec. Problém je, že většina oken i dveří je částečně zkroucených, takže třeba v hornímm rohu sedí ale dole ani nedoléhá. A to ani největší typ D. Dalo by se něco nalepit ještě pod, v místech kde chybí? třeba ještě pěnové těsnění? Vím, že je to docela prasrna, ale vyměnit okna a d veře v celém domě je trochu jiná investice
Před montáží těsnění je potřeba okna napřed srovnat. Dělá se to přihýbáním pantů vhodným nástrojem (předpokládám, že nejsou seřizovací). Je to docela věda, chce to cvik, ale dají se srovnat i centimetrové netěsnosti.
Takhle vypadá seřizovací "klíč" na panty starých špaletových oken. Dokáže ve spojení s šikovnýma rukama zázraky.
Fik - Proč hned okna měnit? I 80 let stará špaletová okna po rekonstrukci dokážou plnit svou funkci, téměř srovnatelně s novými okny.
Na nějakou historickou budovu nebo zámek bych okna rekonstruoval,o tom žádná,nemůžeš na zámek nacpat plasťáky,ale u normálního baráku nakonec zjistíš že se to nevyplatí. Nikdy nebudou mít staré špalěťáky tepelné parametry nových oken,i kdyby jsi dosáhl toho že tam nebude přímo cítitelně táhnout. Když si spočítáš kolik peněz dáš do barev,tmelů,kolik času strávíš seřízováním s celkem nejistým výsledkem s tím že cena průměrně velkého dvoukřídlého použitelného okna začíná někde kolem 6 tisíc,nevím nevím.
Když není člověk lama,nové okno je tam za hodinu
Dosť často sa stáva,že zvar v rohoch je vybrúsený,no pod tesnením v rohu nie a pôsobí ako doraz a okno sa nepoddá v rohoch a tesnenie sa celkom nepritlačí.Doboručujem ten kúsok toho zvaru odstrániť,no neposkodiť tesnenie.
Slavco - "...často sa stáva,že zvar v rohoch je vybrúsený..."
Můžete mi prozradit, čím se svařují stará dřevěná okna a jak se brousí dřevěné sváry?
Jenyk - I takovéhle okno se mi podařilo zachránit, a to nejsem truhlář.
@magdon Já vím, však jsme si o tom už psali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.