Nejste přihlášen/a.
zdravím,rád bych aby mě někdo jednoduše vysvětlil princip-fungování odpadních vod. Dávám do septiku bakterie do septiku a jimek-ještě jsem zaslechl,že potřebuji do septiku přivést vzduch-kyslík pro lepší funkci bakterií. stačilo by mě třeba koupit kompresůrek na provzdušnění jezírek který tam dostane 10litů vzduchu za minutu? A pokud ano musí to být puštěné stále nebo jen cyklovat?
Díky za jakoukoli odpověď
Dobrý den, septik není určen k čištění odpadních vod - je to jímka, kam dáváte ony bakterie, aby se neudělala krusta (husté) a zmírnil se zápach. Ty bakterie mají fungovat jen za určité teploty (v zimě prakticky ne) a vcelku lehce je zahubí nějaká chemikálie (např. Savo). Septik se nemusí provzdušňovat, ale měl by být odvětráván (např. trubkou-komínkem). Zdravím!
fibi - no, tak je vše OK. Ty bakterie mají udělat odpadní vodu řídkou (rozkládají snad tuky). Nějaké další využití této vody neznám (kromě onoho zalévání / hnojení).
Nemáte zač.
díky,mě jde jen o co nejlepší využití této odpadní vody . Při použití bakterií nemám žádnou krustu na hladině a ani kal na dně a v pohodě mohu touto vodou i zalévat. Voda nezapáchá a po 7 letech používání jsem neměl jediný problém. Jediné co nezalévám je kořenová zelenina...
máme domek a malou zahrádku. Ano zalévání-hnojení a stále připomínané šetření vodou...nemíním tím mejt ato,či jiné podobné... díky
ještě tedy to podstatné,mám tam pustit podporu pro bakterie v podobě toho kyslíku? Pro lepší funkci a výsledek?
Dobrý den, protože to nemám vyzkoušené, tak mohu jen odhadnout, že škodit to nemůže - budete odpadní vodu okysličovat, těm bakteriím by se to mohlo líbit a celkově bude rozklad urychlen (hnilobné plyny budou více odváděny a obsah se bude stále promíchávat). Zdravím!
Máte dva typy bakterií, které rozkládají odpad. Jedny potřebují kyslík (aerobní) a druhé kyslík nesmějí (anaerobní). V septiku jsou hlavně ty bez kyslíku a ty jsou línější a nejsou schopny odpad dokonale vyčistit. A ze septiku utíká metan. V čističce se odpad provzdušňuje, aby tam byly hlavně aerobní bakterie, které čistí lépe.
já dávám do septiku bakterie od firmy Subio a teď jsem se dočetl že tam jsou anaerobní bakterie! Takže bez provzduěňování,díky,alespoň ušetříme...
V septiku se hromadí fekalie a také chemické odpady,jedovaté sloučeniny a těžké kovy.Proto se tato voda k zalévání zahrady nehodí.Snad jen na květiny a keře.Zajímavé je řešení,kdy se dočištění provede formou kořenové čističky-přepad z jímky se vede do mělké nádrže,kryté rybníčkovou folií,do níž jsou vysazeny vodní rostliny a keře.Ty mohou být fixovány na drtí či štěrku.Přes pískové vrstvy tato šedá voda prosakuje do rybníčka,odkud je zalévání možné.
JABRAKA
A odkud se podle vás těžké kovy berou, když je jejich výskyt dávno v běžných přípravcích zakázán? Stejně tak jedovaté sloučeniny by zničily kořenovou čističku během krátkého času. Prací prostředky a běžné saponátu nejsou jedovaté ! Kořenová čistička musí mít přepad pro odvod přebytečné vody.
Každý,kdo vypouští odpadní vodu do kanalizace,musí počítat s tím,že do kanalizace odtéká veškerý odpad,který domácnost produkuje.I když veškerá domácí chemie zdánlivě obsahuje škodliviny v podnormové hodnotě,za pár měsíců se v jímce mohou škodliviny koncentrovat.Každý člověk doma používá různé chemické prostřeky,odbarvovaše,čisticí prostředky,ředidla ,má topení,uhlí a spotřebovává řadu plastůOtěr z těchto látek se také hromadí.Některé chemické látky mohou spolu reagovat za trvorby škodlivých složek.Takže je nutná opatrnost.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.