Nejste přihlášen/a.
já myslím, že máte jídelní misku z roku někdy kolem 1900, na kterou si někdo nechal udělat monogram. Materiál není cín, ale alpaka, slitina mědi a niklu.
No a co se týká ceny. Jestli máte kompletní soupravu, pak by to chtělo celou ji vyčistit, poniklovat, zrenovovat a skutečně nějakou cenu mít může. Jinak asi nic moc.
No. Když už jsem si zase přečetl jakési katastrofické výlevy, tak přidám. Moje babička měla těchto krámů asi dvanáct, dědictví po prababičce, vystavené v domácí vitríně, ktéré říkala stříbrník. Černaly úplně přesně stejně, jako ten na obrázku. Jednou je svěřila nějakému svému známému, který je v jakési provozovně nagalvanizoval a vrátil v zářivém stavu.
Na obrázku není ani cín, ten šedne a časem se rozpadá, proto stoleté cínové nádobí těžko uvidíte. Není to ani stříbro, protože to černá jinak. A je to právě alpaka která časem tmavne, jako kdyby ji někdo ušpinil. Viz foto nahoře.
Proboha, hlavně "nerenovujte" dokud přesně nevíte, co máte. Takovým zásahem můžete z poměrně drahé věci udělat bezcennou cetku !
Souhlasím se Sebod. Jestli to má nějakou cenu, pak bez poniklování apod. Já bych to jen vyčistila a vyleštila.
Pokud se to chystáte prodat nedělejte s tím vůbec nic! Spousta zběratelů ocení starou patinu a kdo chce ,tak si to vyčistí podle svého gusta.Já osobně sbírám militárie a určitá dočištěná nablejskaná věc ač zajímavá brutálně ztrácí na ceně.Zkuste se zeptat na strankach sberatele nebo tak nějak určitě se tam proklikáte a tam vám jistě nějaký znalec poradí.
Vzala bych na to houbičku a Cif a pořádně to ručně vyčistila na mokro, pak opláchla a měkkým hadříkem vyleštila. Rozhodně bych to nijak nebrousila, nebo nedávala nikomu aby mi z hezkého kousku udělal něco obyčejně lesklého, co bude vypadat jako novodobá laciná napodobenina. Asi to nebude mít nijak horentní cenu, ale je to hezké a pro toho, kdo miluje staré věci, to určitou cenu má. Já bych to třeba zkusila v nějakém starožitnictví. Ale ani tam si člověk není ničím jistý. Lidé jsou nepoctiví a když dotyčný pozná, že se v tom vůbec nevyznáte, může nabídnout hodně nízkou cenu a sám to pak prodá velmi dobře. Mně se to stalo, ale já jsem naštěstí znala původ a přibližnou cenu, tak jsem se nedala nachytat. A věřte mi, že byl ten člověk úplně bezostyšný a pokusil se mne okrást o několik desítek tisíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.