Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chci se zeptat, co vše je dobré uvést do Smlouvy o nesezdaném soužití. Přítel chce bydlet u mne, tak je správné, aby platil polovinou nákladů na bydlení, polovinou na domácnost /jídlo/ a také, aby ještě přispěl více? Myslím tím, když bydlí u mne a já vynaložila veškeré náklady na bydlení? (pořízení bytu/ děkuji
Tak úplně moc se tazatelce nedivím...
Když se můj ex nastěhoval ke mně do domu, bylo takřka vše vybavení pořízeno mnou. Já to pravda tenkrát takto neřešila.
Ovšem když jsme se pak rozváděli, tak jsem najednou zjistila, že např. pračka, lednička, televizor, vysavač...bylo po několika letech pořízeno nově a chce za vše polovinu pořizovací ceny!, přestože se "moje" spotřebiče používaly nějakých 5 - 10 let a až pak se koupily ty nové (spolu jsme byli 17 let). A měl pravdu on - pořizovali jsme toto společně (tedy pravdu až na vyplacení pořizovací ceny). Ne, že by mi to přišlo spravedlivé... Fakt je, že situace byla tak hustá, že jsem raději na vše přistoupila, jen abych měla klid. Stejně měl větší šok on, když se přestěhoval do nájemního bytu a zjistil, že musí platit nájem a inkaso .
Máte pravdu v tom, že jakmile se začne takto přepočítávat, k ničemu dobrému to nevede. Nesouhlasím ale s ústní smlouvou, dala bych určitě přednost písemné. Ten fond na pořízení a obnovu vybavení je bezva myšlenka.
Přečtěte si tohle, tam byste měla naít všechno, co potřebujete. Smlouvu pak uzavřete podle vaší konkrétní situace.
Nesezdané soužití a jeho právní aspekty http://muj-pravnik.cz/nesezdane-souziti-jeho-pravni-aspekty/
Ad dane - Spravedlivé je přispívat stejná procenta ze svého platu a to obě strany.
Není, protože to nijak nezohledňuje podíl partnerů na péči o domácnost, například.
Ad dane ještě jednou - vaše třetinové dělení je takové přehledné a praktické Jakpak byste zohlednil výrazně rozdílnou výši platů, dlouhodobou nemoc jednoho z partnerů, případnou péči o dítě a ty už zmiňované domácí práce?
Konkrétně - poraďte tazatelce, jak to uvést do smlouvy.
S ústní dohodou nesouhlasím vůbec, písemná dohoda neznamená konec vztahu. Spravedlivé je přispívat stejná procenta ze svého platu a to obě strany.
Vilku, proč jsem pletete situaci, která neexistuje např. Jste ženatý dlouho, již od začátku praktikujete ......
Tazatelka není vdaná , ihned z počátku spolubydlení je vhodné se dohodnout, pořádek dělá přátele. Model vypadá asi takto : 1/3 obou platů pokryje nutné výdaje, 1/3 platů jde do "obálky co kdyby" a jednu třetinu platu má každý kapesné. Z pomyslné obálky "co kdyby" se financuje to, na čem se partneři dohodnou, třeba nová pračka či dovolená..
Rozhodně je to lepší způsob spolužití než vybírat od partnera vaše nájemné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.