Nejste přihlášen/a.
Dělal jste někdo falešné štuky na fasádě? Myslím, že se tomu říká šambrány a většinou se to dává kolem oken. Vím, že se to některým lidem nelíbí, ale mě se zase nelíbí obrovská nečleněná plocha fasády. Navíc líp zapadneme mezi okolní domy a vodorovný pruh přes štíty mi umožní dělat fasádu v menším počtu lidí na několikrát.
Teď ale k dotazu. Jaký je správný postup a použití lišt? Nemáte nějakou fotodokumentaci nebo link na návod?
Většinou se to dělá z pruhu EPS tlustého 2-3cm. Má to být obyčejný fasádní nebo nějaký pevnější? Lepí se na ostěrkovanou fasádu jako další vrstva a dává se na ní perlinka? Nebo rovnou na základní vrstvu polystyrenu a pak se to vcelku stěrkuje?
Jak se dávají svislé rohové lišty kolem okna? Na základní vrstvu polystyrenu nebo až na tu dodatečnou nebo na obě?
Ten samý dotaz mám pro lištu s okapničkou na ostění (vodorovná lišta nad oknem). Ta by logicky měla přijít až na dodatečnou vrstvu, aby to odkapávalo.
Dává se nějaká lišta s okapničkou na spodní hranu svislého šambránu kolem oken nebo na ten vodorovný pruh přes štít?
Normálně jsme to dělali na stěrku s perlinkou,se lepidlem (stejné jako stěrka a jak se lepila plocha včetně vaty nad vchodem )nalepili pruhy EPS70F tl 2cm a šířka 10cm kolem celého okna.a celé okno se pak komplet zarohovalo (před šambránou se nedávali kolem okna ,až poté),včetně stěrky špalety.Nad nadprží okna jsme lišty-rohové s okapničkou nedávali,totéž na parapet-tam poté přišel klasický plechový parapet (dle požadavku investora-pozink,titanzinek... a já vím jak se který jmenuje).Žel foto nedám-píšu ze záložního NTB,pc se pokazil ,nwn zda se rozchodí a vše co jsem tam měl včetně fota z prací zůstane.
Děkuju za sdílení zkušeností. Takže jestli to dobře chápu, tak:
1/ nalepit pěnou nebo lepidlem EPS na stěnu
2/ EPS přestěrkovat, vložit perlinku, kolem rohů oken ještě dát výztužné obdélníky perlinky
3/ přestěrkovat špaletu, zatím bez rohových lišt
4/ na vystěrkovanou stěnu nalepit na lepidlo pruh EPS tl.2cm (šambrány)
5/ přidělat plastový (případně Al) roh s perlinkou ze stran a z vrchu (tam případně nahradit profilem s okapničkou)
6/ přestěrkovat pruh EPS (šambrány) a překrýt tento pruh EPS perlinkou, znovu přestěrkovat špaletu
Chápu to dobře?
Ten Váš comp mě mrzí ... to mi udělal naschvál.
Dík
Jj .jinak štuk se na lepidlo nedoporučuje,zejména ne ve venkovním prostředí.Proč to nevím-nezkoumal jsem ,nakonec ono takových nesmyslů je více jako třeba že by nemělo st.lepidlo (jak na zateplovací práce,tak i na dlažby a obklady) nemělo přijíd do styky s AL profily-zakládací lišty jsou ,používají se převážně alu...
Na zakládání EPS teď začínají propagovat plastové lišty i kvůli tepelným mostům, ale ten hliník je steně nejpoužívanější. Já jsem zakládal na sokl z XPS a přechod budu řešit lištou s okapničkou.
Ale ten hliník se běžně používá třeba na ukončovací lišty na obklady ... doufám, že to jednou budeme všechno včetně EPS vybourávat jako teď azbest ...
Mame sambrany asi 15 rokov. Slabe miesto je vodorovna plocha casti sambrany nad nadprazim. Usadzuje sa tam bordel a z bielej je v tych miestach cierna - vynima sa to najma na oknach suterenu a vplyvom poveternosti zacali praskat vnutorne rohy. Ked som sa to snazil vycistit s wapkou, tak to islo aj s trochou omietky a urcite tymi miestami zateka do polystyrenu. Nejaky sklon tam aj je, ale vzhladom k drsnosti fasadnej sterky asi nie dostatocny. Uz by som do toho asi nesiel, pripadne len s nejakou zazracnou omietkou. Existuju aj prefabrikovane fasadne profily. Neviem, ci su na tom lepsie.
Na dalsom dome sme spravili falosne sambrany - okna sme olemovali bielou farbou. Efekt takmer taky isty.
Sám bych chtěl šambrány na domě udělat,původně tam také byly, soused mě od toho odrazuje se stejnými zkušenostmi jako máte vy. Nešlo by např. horní hranu vodorovné šambrány seříznout pod 45° tak aby voda stékala, nezkoušel to někdo, jak to vypadá,...?
Vždycky když na stavbě něco řeším, tak získám úchylku a koukám po domech, jak to mají udělané. A na starých domech občas vídávám na šambráně nad nápražím nějaké oplechování s okapničkou, ale to by na polystyrenu asi nedrželo.
Koukal jsem i na ty prefabrikované šambrány, ale jejich cena je cca 200-400Kč za bm. Údajně jsou z výroby natažené finální akrylátovou omítkou. Nevíte, jestli se ta špína drží i na těch prefabrikovaných?
Nepomohlo by na homemade šambrány z EPS natáhnout co nejjemnější omítku?
Špina sa bude samozrejme držať aj na prefabrikátoch. Stačí sa pozrieť do akéhokoľvek centra mesta na staré domy, ktoré majú okrasné fasády. Pozrite si vrchnú hranu akejkoľvek bosáže, ktorá nebola pár rokov čistená.
Oplechovanie by podľa mňa držalo aj na zateplení. Proti vode by to asi fungovalo. Otázna je estetická stránka, aby ste to neprekombinovali. Staršie okrasné fasády majú buď nad oknom poriadnu rímsu s oplechovaním a šambránu, či pilastre urobené až pod ňou. Alternatívne majú priebežnú oplechovanú rímsu v úrovni podlahy každého poschodia. To je pomerne efektívna ochrana pred vodou.
Pokiaľ máte jednoposchodový dom s dostatočným presahom strechy a na fasádu prší len občas, nerobil by som si o to až také starosti. Pokiaľ je však dom vyšší a okná na náveternej strane, bude to trpieť viacej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.