Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit majitele černé stavby

Od: fo123 odpovědí: 10 změna:

Zdravím. Denně chodím kolem montované plechové garáže, která je dlouhodobě nevyužívaná, a není ani napsaná v katastru nemovitostí (společně asi s dalšími pěti sousedicimi garážemi). V létě jí navíc vykradli a od té doby je odemčená a přístupná všem kolemjdoucím. Měl bych o ní zájem, ale otázka je, zda-li je vůbec možné majitele vypátrat a legálně k ní přijít? Podle stavu nemovitosti a věcí uvnitř se musí jednat o někoho hodně starého, nebo již zesnulého, a o garáž evidentě neví dědici, nebo se k ní pouze nehlasí, protože je postavená tzv. na černo. Poslední stopy vedou kamsi do Prahy k nějakému pánovi, ale podle mě je nesmysl psát takhle někam, když vůbec není jisté, či se jedná o jeho nemovitost. Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

2x

Jak už psali ostatní,o černou stavbu jít nemusí.různé plechové boudy bez pevných základů stavební povolení nepotřebují. Zkusit přes katastrální mapu najít komu patří pozemek a řešit to s ním

prace
hodnocení

1x

Mimo téma - snad to nesmáznou.

Velmi často se zde na poradně vyskytuje názor na stavbu. Co nemá základy není stavba (mimo ), na to co není pevně spojeno se zemí se nevztahují žádná povolení, na svém pozemku si mohu zaparkovat třeba maringotku, nikomu do toho nic není a další bláboly.

Lidi, prosím, odpovězte, kde jste k této informaci přišli, z čeho tento názor vznikl, pravděpodobně přežívá už léta. Děkuji.

doplněno 24.10.17 14:10:

Neodpoví mi ani jmlc nebo fik?

"nejedná se o černou stavbu jako takovou" - tj. já pod daným pojmem vidím stavbu domu či budovy, která nemá povolení nebo je v rozporu s povolením.Nevidím, jak stavba vypadá. Může to být i stánek nebo co.. přístřešek. V právních obratech můžete mít pravdu. Dále uvádím "Zkuste místní úřad s dotazem, jestli to náhodou nepovolili konkrétní osobě jako parkoviště" - tj. nejedná se o černou stavbu. Jedná se třeba o provizorní přístřešek povolený někým... Pokud zavazí nebo jinak ohrožuje ostatní, dá se snadno a rychle demontovat, takže případné stížnosti budou, předpokládám, řešeny rychleji než černá stavba v mé obci.Tam řešíme postavený dům od r. 2004 - nařízení ke zbourání domu bylo napadeno, na nemovitosti se stále pracuje a je aktuálně i možné, že nějakým zázrakem budova získá dodatečné povolení.Pro vás tedy moje odpověď - názor mnou uvedený byl nepochopen nebo možná spíše z mé strany nedokonale napsán.Stačí vám to tak?

hodnocení

0x

pokud to je montované a nemá základy, nejedná se o černou stavbu jako takovou - není to nemovitost, dá se demontovat a odnést...

Zkuste místní úřad s dotazem, jestli to náhodou nepovolili konkrétní osobě jako parkoviště - měli by pak i kontakt.

rokepuso

Dle stavebního zákona

(3) Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. Stavba, která slouží reklamním účelům, je stavba pro reklamu.

Černou stavbou tedy může být i maringotka, mobilheim, odstavený vagon vlaku, letadlo atd...

Pro tazatele.

Majitele pozemku, kde stojí ta garáž, najdeš na katastru nemovitostí. Toho se musíš zeptat.

prace
hodnocení

0x

Na katastru zjistíte majitele pozemku. Kontaktujte jej, třeba pozemek někomu pronajal. Majitel bude jistě vědět, co mu stojí na pozemku. Další informace byste mohl získat od ostatních majitelů garáží. Třeba je stavěli součastně a o sobě něco vědí.

Nemusí jít o černou stavbu, pravděpodobně někdo platí z pozemku daň z nemovitosti. I na FÚ můžete pátrat po majiteli.

fo*
hodnocení

Koukal jsem se na katastr, a pozemek s garážemi včetně cesty patří městu. Takže tedy jít na katastr, a tam se ptát na ten pozemek, jestli město nemá kontakt na ty lidi co to tam maj? Mám souseda na katastru, takže to by nebyl takovej problém.

prace

Ach jo, přečtěte si odpovědi ještě 3x. Proč na katastr? Katastr je majitel pozemku?

Musíte za majitelem ( město) a tam vznést dotaz.

doplněno 21.10.17 20:01:

fo - vy vlastně nepotřebujete poradit. Navíc odpovědi nečtete a melete si pořád tu svou.Už víte, že na městě to neklapne, takže přeji hodně štěstí v pátrání na lampárně.

fo*
hodnocení

No, já se přiznám že jsem to celé nečetl, sorry, ale myslel jsem MeU, né katastr, jenom jsem se zblbnul a upsal. Ale něco mi říká, že na městě to neklapne. Určitě to tam už nikde nebudou mít zaevidovaný, a na ty garáže se určitě zapomnělo, a stojí to tam protože kdysi dávno byl někdo známej někoho...

Nemuselo se zapomenout - město může mít s pozemkem nějaké úmysly (viz územní plán) a do doby, než je začne realizovat, nemá důvod garáže likvidovat zvlášť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]