Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,žádám tímto o radu všechny pečující a postižené. Mů těžce postižený manžel musí mít oporu při vstávání z jakékoliv sedačky,tzn. židle,křeslo,postel ap. Nemá prostě sílu a neudrží balanc pár vteřin než se vzpamatuje". I když mám vše vyvýšené+polohovací tak musí mít pomoc: celé roky jsem ho tahala "ručmo" ale už bohužel nemůžu. Odešly mi záda a pokud nechci dopadnout jak on tak musím najít jiné řešení. Napadl mne ruční zvedák pro invalidy, ale máme omezené prostory, polohovací postel, vozík atd. máte prosím někdo nějakou radu? Díky za odpovědi
Byla jsem ve stejné situaci jako vy, když jsem se musela postarat o svou těžce nemocnou maminku. Myslím, že by vám mohlo pomoci video, kde je názorně ukázáno, jak s takovými pacienty manipulovat - Aby nás záda nebolela - správná manipulace s pacientem
Hezký večer. Jsem sama na inv. vozíku, nohy neovládám a musím si je posunout rukou nebo lépe někdo jiný. V bytě mám madla kam se podíváte, zajedu s vozíkem k madlu a vstanu sama (nohy někdo posune nebo to celkem zvládnu i já. U postele mám ze stropu hrazdičku jako je v nemocnici, polohovací postel nemám je to běžné dvojlůžko. V koupelně najedu s vozíkem a zesunuju se na sedátko na vaně, opět jsou všude madla abych se měla čeho chytit z vany si přehodím ručně nohy a zas madlo a sedám na vozík, líp když u toho někdo je neb už se mi podařilo sednout vedle a válet se po zemi. To je pak teprve hororové vstávání, manžel mě chytí pod pažama a já ječím, že to bolí. Sedím na inv. vozíku i na návštěvě, do křesla si nesedám to bych taky nemusela vstát. Na vozíku jsem bez problémů v panelovém bytě jen občas někde urazím roh a něco odřu. Navštivte nejbližší prodejnu pomůcek pro invalidy, je toho spousta a poměrně dost toho hradí ZP, vyberete si a necháte zi napsat kód pomůcky, pak žádáte svého praktického lékaře a v některých případech musí žádanku napsat odborný lékař. To vše vám v té prodejně řeknou. Můžete si i žádat o zvláštní pomůcku, příspěvek na bezbariérové bydlení, příští rok se to chystám využít a předělat bezbariérově byt, hlavně větší dveře to chce. Lída
Moc asi nepomohu, ale pokusím se. Před rokem jsem viděla v Kaufu funkční věcičku, která mne zaujala. Byl to zvedák ze židle, vypadalo to jako asi 10 cm tlustý podsedák a snad nějaký píst nebo něco, co pacientovi pomůže vstát z postele, ze židle. Prohlídla jsem si jen obrázky na obalu. Možná někdo z rádců napoví nebo má i zkušenosti.
Zkuste projít nějaký eshop, třeba: dmapraha.cz/...
Je spousta všemožných pomůcek. Nebo zajít přímo do nějaké prodejny, nebo se poradit s lékařem, třeba byste měla i nárok na příspěvek od zdravotní pojišťovny.
Chodítka: dmapraha.cz/...
HRAZDA K POLOHOVÁNÍ PACIENTA dmapraha.cz/...
ŽEBŘÍČEK K LŮŽKU dmapraha.cz/...
NÁSTAVEC NA WC S MADLY dmapraha.cz/...
OPĚRADLO POD ZÁDA dmapraha.cz/...
STOLIČKA K VANĚ dmapraha.cz/...
Podpěry k wc dmapraha.cz/...
Píšete o dlouhodobých problémech. Trochu se divím, že vás správné zvedání nemocného nenaučily pečovatelky. Pokud pomoc pečovatelek nevyužíváte, divím se ještě víc.
Ale k věci. Nemocný sedí na posteli. Stoupnete si rovně před něj, vezmete ho kolem pasu a rovně vzhůru zvedáte. Když stojí, opatrně ho pootočíte, případně jednou rukou shrnete dolů kalhoty a posadíte na předem připavenou domácí toaletu. Nebo bez svlékání ho posadíte na křeslo. Rovněž připravené vedle postele. V odkazu jsou doporučené postupy zvedání lehce naznačeny.
V tomto stádiu už je nutné mít polohovací postel. Posadit nemocného na nepolohovací posteli je pro záda asi to nejhorší.
děkuji všem,madla mám všude,wc- vyšší schodek pod ním,asistenci využívám,byla jsem na 3 dny na školení v nemocnici abych se naučila s ním pracovat než ho propustili,pomůcek mám doma spousty. Nemá jen tělesné post. má i poškozený mozek.Chodítko mne napadlo že půjčím,vyzkouším a popř. pořídím.Pokud nebude stabilní tak asi ten ruční zvedák,zjistila jsem že je i skládací. To víte za 8 let starání se o chlapa 190 cm. a stále od 100-110 kg. tak záda trpí. Dělám s ním vše od krmení po utírání po koupání ap.převlékání postelí několikrát denně také dá zabrat,ale to asi všichni znáte co jste se s tím setkali. Já jen jestli neexistuje něco o čem nevím. Děkuji za infa
Zdravím,starám se o manželku.Netahejte a nezvedejte kolem pasu.Strhnete se.Lepší je pod ramenama a zvednout a posadit na vozík nebo ho ,,dát,, na chodítko ať se drží a jde po svých.Píšete,že taháte ,,ručmo,,- jestli už nezvládáte,tak si pozvěte pečovatelskou službu / však na to berete jistě peníze - teda manžel / a z toho to zaplatíte.Ruční zvedák je na píp...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.