Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení množství vody při splachování WC

Od: misan odpovědí: 25 změna:
Dobrý den,máme doma WC Jika,které se mi zdá že při spláchnutí po malé potřebě,vyteče dost vody. Nedá se to množství vody nějak zeštelovat - snížit?
díky

Snížení množství vody při splachování WC

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Nejjednodušší je do nádržky vložit Pet flašku s vodou. Třeba 0.7 litru nebo litrovou, případně 1,5 litru. Kombinací flašek snížíte množství vody dle potřeby.
doplněno 21.10.17 05:13: Ale ano, rejpalové mají pravdu. V konkrétní nádržce se většinou dá seřídit množství.
.
Ovšem nadpis otázky může upoutat i ty bezradné, kteří řeší stejný problém, ale mají samostatnou nádržku starou a roky visící pěkně vysoko. Tam se dá nastavit hladina = množství vody v nádržce většinou jen plavákem.
Odběrné množství ke splachování právě třeba tou flaškou. Rychle a jednoduše. I pro neznalé a nešikovné.
Ty machry prosím o toleranci.

instalater*
hodnocení

5x

jelikož je tu množství nepřesných zavádějicích a úsměvných odpovědí tak to trošku pro lepší orientaci upřesním. Vzhledem k množství typů napouštěcích a vypouštěcích mechanizmů nejde popsat všechny. Vždy si poznačte polohu z které vycházíte , aby jste to v případě neúspěchu mohli vrátit zpět do výchozí polohy.

jsou dvě úrovně splachování . Budu je nazývat malá a velká.

Velká se šteluje na napouštěcím ventilu WC .(upravuje konečná hladina vody posunutím plováku ) a to buď otáčením plastovým šroubem, který je uchycen k plováku. A nebo hřídelkou se zápichy , která se musí vycvaknout z plováku , posunout a znovu nacvaknout.

Malá se šteluje na vypouštěcím ventilu. Ventil se ve většině případů pootočí a vytáhne ven. ( bajonetový závit) Dívejte se po stupnici - ta napoví. Také tam může být černá páčka , šubr, a nebo na přepadové trubce kroužek či miska , která se posouvá. (např. pootočením o 90st posunutím a znovu otočením o 90 st zajistit. Někdy i jinak barevně odlišená )

Při opětovné montáži poklopu nádržky musí být vypouštěcí ventil přesně vystředěn na díru na tlačítko .Tlačítko dotahovat pouze lehce . Jinak v obou případech těsnění propouští. Při koupi nového těsnění je nejen dobré si ho obmalovat na kousek papíru , ale ideální je si vzít to staré sebou. Záleží i na tloušťce těsnění. Já si ofocuji na mobil i celý vypouštěcí ventil. Přeji hodně zdaru.

misan
hodnocení

Diky, diky.
Ktery je ještě ten napouštěcí a vypouštěcí ventil?

Napouštěcí ventil je ten kterým se voda do splachovače napoští, vypouštěcí ventil je naopak ten, kterým se vypouští ze splachovače do mísy (kdo by to byl řekl, že? ;))

krtek66
hodnocení

3x

Dá...otevřít víko...a na plováku seštělovat...

hodnocení

3x
dá musíte vytočit to tlačítko splachování sundat vrchní dekl nádoby
pod nim je napoštěcí ventil a ten má štelovací plovák tím si naštelujete hladinu jaká vám bude vyhovovat
demontáž tlačítka - zamáčknout vložit umělohmotný nástavec a vytočit pokud ten nástavec neni de si pomoci i tak že tam strčíte kombinačky nebo jiné kleště které rozevřete a poté vytočíte tlačítko splachování
instalater*

dabel - proboha žádný nástavec ani kombinačky. Nic netočit ! Jinak to možeš vyhodit.

Jedno tlačítko - to kulaté se zamáčkne a vyloupne se opatrně malým šroubovákem to druhé - měsíček. Potom i to kulaté a pod tím vším je šroub. Křížový šroubovák.

instalater*
hodnocení

2x

hejkal - ty jsi to zabil. A když nemáš petku , tak tam dej kečup. *smich* To je jak u Babici.

Psal jste ,,po malé potřebě " což znamená a na obrázku je to krásně vidět , že máte spořící tlačítko. Petka , ani seštelování hladiny vody v nádržce , což se štěluje na plováku napouštěcího ventilu vám nepomůže. Pouze v případě , že budete splachovat naplno.

Dá se to seřídit , ale pouze u některých vypouštěcích ventilů . Bohužel neznám ten váš typ a ani tlačítko mi nenapoví. Ale není nic jednodužšího , než vytáhnout vypouštěcí ventil ( bajonetový závit jak u autožárovky ) a podívat se.

To vypadá na jiku-lyru a tam by měl být ventil roca (na obrázku) a štelovat plovákem ve prostřed.Hlavně tam nedávejte žádné petky (i když podle hodnocení-dobrých odpovědí je tam někdo dává *nevi*) a ani neštelujte napouštěcí ventil - tím akorát snížíte spotřebu na velkou a zítra budete dávat dotaz : záchod špatně splachuje hov.. ,papír zůstává v míse...

doplněno 21.10.17 11:53:

No dobrý s těma flašma atd. Ale radu: mám splachovač na max. 6lit vody ,dám tam 2lit. petku vody tím pádem mám v nádrži 4l vody .Po dvou dnech jdu na velkou a ejhle ty čtyři lit. vody mě to nespláchnou.Mám počkat až doteče nová nádrž nebo vytáhnout tu petku a dopláchnout to sní?

doplněno 21.10.17 12:02:

K té dlažbě: tu asi nezeženete , takže buď tam dáte podobnou-bude to jak pěst na oko,nebo koupíte a uděláte novou.Kolik to má+- 1m3?Max.1000 Kč když si to uděláte sám,nebo díru zalejte nivelací a položte (přilepte) PVC*nevi*

Snížení množství vody při splachování WC #2

kepler*
hodnocení

0x

Mělo by to jít přenastavením plováku. Já mám podobné WC, ale nedokážu se dostat dovniř, takže do detailu neporadím.

misan
hodnocení

Aha,díky moc, tlačítko se vytáčí jistě proti směru hodinových ručiček?
Pak se chci ještě poradit, výměnou wc jsem rozbil okolo něj 4 kachličky, jak to spravit když nemám náhradní? Poradíte? Díky

Odkud jste a jaký je rozměr dlaždice? Nemůžu se zbavit dojmu, že to jsou stejné, jako mám na WC nebo v kuchyni, nějaké zbytky mám. Dejte lepší foto, třeba se ty moje budou hodit.

doplněno 22.10.17 09:03:

Tak to nepomůžu, mám mnohem větší, skutečný rozměr 310x310 a 316x316.

misan
hodnocení

Dobrý den, rozměr kachliček je 19.5 x 19.5cm.
Jsem z okolí Rožnova pod Radhoštěm.
Přikládám fotku.
Snížení množství vody při splachování WC #3
koupil bych ve stavebnim bataru 4 podobný a vyměnil je
možná by se dali i v obyč stavebninách sehnat náký zbytky chce se to optat
šlo by to i vylejt řídkou maltou ale to bude jak pěst na oko
miso*

Dajte tam kontrastne. Vyber by som delegoval na zenu.

misan
20.10.17 12:32
hodnocení

Snížení množství vody při splachování WC #4

hodnocení

0x

Do nádrže dejte zavařovačku, když se spláchne, tak v ní zůstane voda a o to množství pak vyteče méně vody, ani to není poznat na průtoku.

loliha
hodnocení

0x

myslím, že mám ten samý záchod a stačí podruhé zmáčknout tlačítko a průtok vody se zavře
další možnost je, petka, lahev, balonek, kondom ... jak tu bylo už zmíněno

hodnocení

0x

Tyjo. Ty h*ajzly mají nějaký štelovací mechanismus splachování (záleží, jak který) a tady firmy Pat&Mat radí strčit do nádrže flašky nebo šprcky. Super. BTW, štelování plováku neřídí množství splachování, ale výšku napuštění nádrže.

asd1

A výška napuštění nádrže = množství splachování ;) Nejradši mám to nejprimitivnější splachovátko - zvednu = teče, pustim = zavře. Na druhým místě je "prvním zmáčknutím pustim, druhým zavřu" a až pak jsou všechny ostatní včetně spořítek... Mmch. ty petflašky, kečupy a zavařovačky se občas šprajcnou = zablokujou plovák a voda vesele teče a teče a úspora je v hajzlu. Hladina se nezmenšuje flaškou, ale seřízením plováku ;)

Asd1 - "A výška napuštění nádrže = množství splachování"
A to je právě omyl, který tady furt dokola mnozí opakujete! To platí v případě, že při splachování vyteče celý obsah nádrže. Jenže to se stane jen při spláchnutí po velké potřebě. Při spláchnutí po malé vyteče jen část obsahu a ta není závislá na celkovém množství vody v nádrži! Takže i kdybyste do nádrže nacpali 5l demižon, množství vody při malém spláchnutí to neovlivní. Jen pak nebude v nádrži množství potřebné pro spláchnutí po velké.

Špatně jsem to napsal, moje chyba. Měl jsem na mysli množství vypuštěné vody při "malém" splachování-na toto plovák vliv nemá. Záleží na principu splachování...

Nejjednodušší věci jsou nejlepší. Paráda je se hrabat v moderním zabudovanym hajzlu, kam se ti nevejde jedna ruka, natož dvě :)

hodnocení

0x

Již dlouhodobě, kromě nastavení plováku, používám 2 litrovou Pet lahev, naplněnou vodou a vloženou do nádržky splachovače, jak již bylo zde uváděno. Tim lze nastavit nezbytné množství vody pro splachování podle potřeby.

-miro

misan
hodnocení

Dobrý den, ano seštelováno, díky rádcům. Přiložil jsem obrázek kachliček, nikdo neteagujete. Jak to spravit když nemám kachličky?

ekr®
hodnocení

0x

Prohlédl jsem si pořádně tu vaši fotku WC a zeptám se jakým způsobem splachujete .Určitě víte že máte dvojit systém splachování, tlačítko je zozděleno na dvě, takzvané půlměsíc a kolečko.Jedno splachuje málo čili po malé potřebě, tam pak musí plovák dopustit do plného stavu nádržku pro případné následné plné spláchnutí.No a druhá půlka tlačítka vypustí do mísy veškerou vodu a opět doplní do plné nádržky,Takhle funguje váš systém, je to tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]