Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším novou elektroinstalaci ve staré roubence.
Kabely si tahám sám podle instrukcí pana elektrikáře, který provede samotné zapojení.
Mám dva dotazy + přikládám obrázek pro lepší pochopení.
[b]1.[/b] Potřebuji od hodin natáhnout do hlavního rozvaděče kabel pro signál HDO. V tomto rozvaděči ho potřebuji rozdělit a táhnout do dvou samostatných rozvaděčů (Tak aby z každého z těchto rozvaděčů šel blokovat bojler nebo přímotopy v každém patře samostatně).
- Chci Vás poprosit o co nejelegantnější řešení jak to provést. Elektrikář by HDO vedl z jednoho podružného rozvaděče do druhého ale mě zajímá i nějaká alternativa.
[b]2.[/b] Ze skříně, do které je přiveden přívod ze sloupu potřebuji natáhnout asi 10m kabelu CYKY-J 4x10 který povede do skříně k hodinám. Kabel bude vedený po dřevěném pobití baráku.
- Otázka zní: Mám kabel jenom přichytit ke dřevu, nebo ho mám schovat do nějaké chraničky?
Varianta odhaleného kabelu, na který působí všechny venkovní vlivy se mi moc nezamlouvá, na druhou stranu věřím že kabel v chraničce taky nemusí být výhra (vlhkost?, ...? )..
Předem Vám děkuji za vaše řešení a názory.
k 1. tak především je třeba vědět jakou sazbu máte, nebo hodláte mít a to pro, že přímotopy a bojler nemají stějné časy sepnutí, pokud topíte přímotopem. Takže potřebujete HDO, se dva výstupy, jeden výstup pro přímotop a druhý vástup pro bojlery. Na kždý výstup pak připojíte přes jištění 2 samostatné stykače, 2x pro přímotopy a 2x pro bojlery. Kam ty stykače umístíte, jestli do podružných rozvaděčů nebo jen do jednoho rozvaděče je na vás. HDO ale musí být pod plombou, takže to asi bude rovnou u hodin, neb také přepíná tarif na hodinách a z toho důvodu se dává k elektroměru a hlavnímu jističi, aby se s tím nedalo šmelit.
k2. pokud zajistíte ochranu kabeů polohou, tedy dostatečně vysoko, aby k nim nebyl přístup volně rukou, ale bylo nutno použít schůdky nebo žebřík, není třeba jej chránit chráničkou. Jestli si ho dáte jen na držáky nebo zavřete do žlabu je na vás. Ale s ohledem na maniplaci bych ho dal volně na držáky. Co se táká venkovního prostředí, to neřešte, kabely jsou pro takové prostředí vyráběny, jen se poptejte na stabilitu co se týká UV záření. já mám kabely venku na boudě 25 let a nevidím nějakou degradaci.
111: mohl bych vědět jak jste na to přišel že pokud má bojler a přímotopy že potřebuje hdo se dvěma výstupy? podle mě je to nesmysl nebo jsem zle pochopil a vtom případě se omlouvám, ale už jste viděl aby měl někdo na jednom odběrném místě dvě sazby? dostane sazbu D45d nebo D57d kde je dvacet hodin levného proudu a navíc ke všem ovládání stykačů musí být přivedeno napájení přez jištění z jedné fáze takže ovládání jak bojleru tak přímotopu je ovládáno jen jedním signálem hdo a časy si distributor může upravit jen nesmí být kratší než hodina ale to tazatele nezajímá ted k otázce tazatele kabel od hdo natáhnete do rozvaděče v garáži a z něj do druhých rozvaděčů bude to kabel cyky 2x1,5 a kabel může být vedený klidně přiznaný pokud bude v chráničce musí konce chráničky zaizolovat aby do nich nemohla pronikat vlhkost
pcmani: Poradil jste v podstatě správně, co se uložení kabelu týká, na Vaše pochyby o HDO odpovím Vám já, pokud to nevadí. Autor otázky to jistě ocení také. Spíše se mýlíte. Ta sazba D45 mu nemůže být přiznána, už asi od 4/2016 ji nelze nepřiznat, pokud si dobře pamatuji. A jinak nevíme, co má autor otázky za distribuční sazbu. Bude jistě lepší, když si těch ovládacích vodičů pro HDO přivede více (lépe než aby nějaký chyběl, třeba i do budoucna). Kdyby měl sazbu např. elektrické topení D57 a topil kupříkladu přímotopně, a měl k tomu bojler na vodu ohřívaný přímo elektrikou, musel by mít ovládací vodiče HDO dva. Pro přímotopný spotřebič, tepelné čerpadlo nebo hybridní spotřebič platí ta D57 a její časy spínání NT. Pokud tam má i bojler - což je spotřebič akumulační (je-li ohříván přímo spirálou), pak pro časy jeho spínání platí sazba D25, to je normální. Pokud by byl bojler ohříván topnou vodou z elektrokotle nebo tak nějak, pak to neplatí. Je to podrobně popsáno v připojovacích podmínkách distributorů elektriky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.