Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Potřebovala bych poradit. Soused, ketrý bydlí nad námi vypouští 2x měsíčně septik na vedlejší pozemek, který je prázdný.
Je to naprosto neekologické a snad i proti zákonné? Strašně to smrdí, septik se vsakuje do půdy a tím ji znejkvalitňuje. Navíc ještě splašky stékajík nám na pozemek. Co mohu dělat?
Děkuji moc za radu.
S pozdravem.
Duplinská
Nahlašte ho na úřad (obecní-městský).
Co bylo legální před 100 lety nemusí být legální dnes. Když 80% prasat bude milovat rochnění ve svých výkalech, nemusíte být mezi nimi...
Vypůjčím si vyjádření odjinud ... trocha paragrafů. Stejný problém, jen se jedná o paní sousedku a ne pana souseda...:
Dle ustanovení § 38 odst. 1 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (dále jen vodní zákon) se pojmem odpadní vody rozumí vody použité v obytných, průmyslových, zemědělských, zdravotnických a jiných stavbách, zařízeních nebo dopravních prostředcích, pokud mají po použití změněnou jakost (složení nebo teplotu), jakož i jiné vody z nich odtékající, pokud mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod.
Vodní zákon pro tyto případy v ustanovení § 8 odst. 1 písm. c) stanoví, že k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních je zapotřebí povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami (dále jen povolení). Povolení vydává vodoprávní úřad, kterým je příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností.
Vodní zákon pak navíc ukládá každému, kdo vypouští odpadní vody do vod povrchových nebo podzemních, povinnost zajišťovat jejich zneškodňování v souladu s podmínkami stanovenými v povolení k jejich vypouštění (viz ustanovení § 38 odst. 3). V povolení se rovněž stanoví podmínky, za jakých lze vypouštění odpadních vod provádět a další povinnosti, mezi nimi i povinnost měřit objem vypouštěných vod a míru jejich znečištění a výsledky těchto měření předávat vodoprávnímu úřadu, který rozhodnutí vydal, a příslušnému správci povodí a pověřenému odbornému subjektu.
Nyní je jen otázkou, zda Vaše sousedka takovým povolením disponuje či ne. Ať tak či onak, vždy může být aktuální stav zkontrolován příslušným vodoprávním úřadem (obecní úřad obce s rozšířenou působností) nebo Českou inspekcí životního prostředí (dále jen ČIŽP). Pokud se tedy domníváte, že se Vaše sousedka dopustila jednání, které je v rozporu s platnými právními předpisy, můžete podat podnět na výše uvedené správní orgány (vodoprávní úřad, ČIŽP).
Doporučujeme obrátit se zejména na oblastní inspektorát ČIŽP z důvodu větší "nezávislosti" této instituce. V případě, že pracovník vodoprávního úřadu nebo inspektor ČIŽP zjistí u Vaší sousedky pochybení (neexistence povolení, nedodržení povinností vyplývajících z povolení), uloží ji dle ustanovení § 42 vodního zákona opatření k nápravě závadného stavu. Náklady na provedení opatření k nápravě nese ten, jemuž bylo opatření k nápravě uloženo. Navíc, pokud by sousedka uložená opatření neplnila a hrozilo by nebezpečí z prodlení, zabezpečí opatření k nápravě vodoprávní úřad nebo ČIŽP na náklady původce. Za původce závadného stavu se považuje ten, kdo závadný stav způsobil (sousedka).
Pokud by Vaše sousedka – jako fyzická osoba - vypouštěla odpadní vody do vod povrchových nebo podzemních v rozporu s vodním zákonem (tj. zejména bez povolení nebo například i ve větším množství, než má povoleno apod.), dopouští se přestupku na úseku vodního hospodářství podle § 34 odst. 1 písm. b) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, a může jí být obecním úřadem obce s rozšířenou působností nebo ČIŽP uložena pokuta až do výše 50 000 Kč. (Pokud by se takového jednání dopouštěla právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání v souvislosti s podnikáním, mohl by jí vodoprávní úřad nebo ČIŽP uložit za takový správní delikt podle § 118 vodního zákona pokutu ve výši od 10 000 Kč do 10 000 000 Kč.)
septik znecistuje pudu? od kdy? pokud tam ma treba jen ze zachodu tak ji akorat hnoji, vetsina lidi ma vodu z pracek a koupelen pustenou nekde do ztracena
taky jsme kdysi vypousteli na svuj pozemek, nastesti mame sousedy kteri to maji v hlave v poradku, anebo zeby tady platilo ze se mestaci nastehuji na vesnici a mysli si ze budou vsem rozkazovat? taky tady takovy byl, kdyz skoncil v nemocnici tak se radeji odstehoval
taky jsme kdysi vypousteli na svuj pozemek
Jenže oni nevypouštějí na pozemek svůj, ale cizí, z kterého to následně stéká k dalším sousedům. Celkem jasné porušení ustanovení NOZ § 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
nikde neni psane ze je to cizi pozemek, je psane ze je vedlejsi, tzn vedlejsi pozemek vedle pozemku tazatelky , kdo je majitel pozemku nikde neni napsane , pokud vypousti na cizi je to samo blbe
Fabulujete něco, co v dotazu nebylo (hrající si děti). Dá se to i otočit (které prase připustí, aby si mu hrály děti na čerstvě pohnojeném poli - nota bene když na vesnici mají jiného prostoru a příležitostí habaděj).
Septik je vypouštěn na prázdný pozemek, jež sousedí s pozemkem neslušného souseda. Tento opuštěný pozemek je naproti přes cestu do mírného kopce, nad pozemkem naším. Dítě mám a na naší zahradě si samozřejmě hraje. Ve fekáliích se nebrodíme. Tento soused taky vysypal rozdrcené sklo na obecní trávník, který má z ulice před plotem, aby mu tam nekáleli venčící se psi. Může se tam kdokoliv zranit. Jeho chování překračuje všechny meze. Jde mi o princip. Prostě už nesnesu lidi, kteří se chovají jako "prasata" a hodlám s tím něco dělat. Protože celá ulice o tom jen remcá a skutek utek. Pokud nebudeme důslední, tak se v téhle zemi nikdy nic nezmění. Každý si tu dělá co chce a více méně všem to prochází. Náš soused také spoléhá na to, že všichni si o něm budou jen povídat a že na ten úřad nikdo nezajde a taky že nezašel.
na co bych koukal? na bonzacka? nemyslim si
kdo rika ze ten co tu byl nechtel byt prase? chtelo by to nejake tabletky na oci a na hlavinku, je psane ze se pristehoval z mesta a myslel si ze tady bude vsecko menit a kazdemu rozkazovat
a jinak kdyz uz chcete dodrzovat zakony tak proc by si mely deti hrat na cizim pozemku? taky patrite k tem co si nadelaji decka a pak se nestarate, takze at si litaji kde chteji, hlavne kdyz neotravujou?
nikde neni psane ze je to cizi pozemek, je psane ze je vedlejsi
Cizí pozemek je pozemek tazatelky. Ten vedlejší je "prázdný" - buď má jiného majitele, ergo je "cizí", nebo patří onomu vypouštěčí a pak tedy opět z jeho pozemku ten obsah stéká na pozemek cizí.
je psane ze se pristehoval z mesta a myslel si ze tady bude vsecko menit a kazdemu rozkazovat
To jste ale napsal jedině vy, nemýlím-li se. Tazatelka nic takového nezmiňuje.
a jinak kdyz uz chcete dodrzovat zakony tak proc by si mely deti hrat na cizim pozemku?
Proč na cizím? Představte si případ, že fekálie stékají na pozemek jejich rodičů, protože nevychovaný soused se o zákony nezajímá.
Děkuji za zastání. Pozemek, kam soused vypouští septik patří jinému majitelu, který pozemek nevyužívá. Poznámku o dětech hrajících si na cizím pozemku jsem vůbec nepochopila. O ničem takovém jsem nemluvila. Nechci rozkazovat. Jen si myslím, že všichni máme dodržovat zákony, chovat se ohleduplně ke svému okolí a neobtěžovat život druhých. Pan zmiňuje slovo "měnit". To mne zaujalo. Nevypouští náhodou septik na cizí pozemek sám?
Vážený pane, vás bych teda za souseda nechtěla. Výraz měštáci je také k pousmání. Nikomu nerozkazujeme. Lidé by se měli chovat slušně, v mezích zákona a neobtěžovat své okolí. Nic z toho pan soused nedodržuje. Soused má wc, pračku, sušičku,sprchuje se. Je to 4-členná rodina. Septik vypouští na vedlejší pozemek, jehož majitel tam nebydlí. Navíc ten náš soused rozsypal nadrcené sklo na trávník u silnice, za jeho plotem, aby mu před plotem nekáleli psy. Trávník patří obci a hlavně se tam může jakkýkoliv venčíci se pes a nebo dítě zranit. Takže já opravdu nerozkazuji, jen chci, aby se lidé chovali ohleduplně a neničili život těm ostatním.
Dohodněte se s ním, jak to udělat, aby se nedostávaly k vám. Teda pokud s ním chcete mít dobré vztahy. Na menších vesnicích je vypouštění septiků celkem běžné a pokud se splašky nedostanou do vody a nedělají z ní hnojivo, tak se s nimi v půdě za pomoci půdních bakterií děje to samé, jako v čističce.
Ohlašování a podobné správné věci dozajista vzájemné vztahy nezlepší a co se v sousedských vztazích jednou pokazí, zůstane takové i na generace.
Zdravím,to že stékají jeho splašky při vypouštění jeho septiku na Váš pozemek řešte s obecním úřadem.
Že je to neekologické a snad i proti zákonné? - no tak na to se zeptejte .I v Brně v dnešním století a době jsou domy co mají přepad septiku vyvedený přímo do nezakryté části koryta napojeného na veřejnou kanalizaci a při zaplnění septiku tam tečou přímo sračky. O.Ú. s tím nic moc dělat nemůže,protože sám toto napojení povolil.Jsou to různé kolonie v Brně jako na Mystřínové,Červený Kopec apod...Soused prostě šetří na vývozu ,,hovnocucem,, a tak to vylévá na volný pozemek.Proč to ale dělá 2x měsíčně? To ten septik má tak malej? Normálně velkej septik stačí vytáhnout tak jednou za rok ( kamarádka i za dva roky - tři lidi ) a je klid a neobtěžuje okolí.
Mám zahradu a dřevěnej hajzlík postavenej asi tak pět metrů od potoka - čůránky se vsáknou a hovínka zůstavají,ale rozkládají se do půdy.Taky porušuji nějakou vyhlášku a mám posunout WC o metr dál?
Děkuji za odpovědˇ. Je to 4členná rodina. Zřejmě má septik malý. Nevyznám se v tom. My máme čističku vody. Smrdí to ale šíleně. Vůbec nemůžeme být venku. Manžel se z toho málem pozvracel. Já to snáším lépe. Soused taky sype sklo před plot na obecní trávníček u silnice, aby mu tam nekáleli venčící se psy. Můžou se tam zranit psí i děti.Je to naprosto nehorázné chování. Víte, mne jde také o princip. Celá ulice na něj nadává, ale na ten úřad za ta léta nezašel nikdo. My se přistěhovali před pár měsíci. V Čechách každý jen remcá ale nikdo nic opravdu neřeší. Každý si dělá co chce. I ten soused hřeší na to, že nikdo na ten úřad nezajde. Mám už toho opravdu dost. Pokud problémy nezačneme řešit, nikdy se tu nic nezmění. Mám malou dceru a moc bych si přála, aby žila v sofistikovanější společnosti, než žijeme my. Navíc jsem strávila několik let v USA a tam se takovéhle věci absolutně nedějí!
Tak asi budete první, kdo se na obec obrátí - se všemi důsledky z toho vyplývajícími.
PS - zkuste být objektivní - USA také není sousedský ráj.
Tak se do USA vraťte a máte klid když se tam tomhle neděje.Co chcete víc poradit? Tady jste v ČR.
@jethro - moje sestra má napojen do septiku jen WC, i tak si myslím, že v tom je dost chemie. Při každém spláchnutí "wc vůně", jednou za čas domestos či jiný sajrajt, ...
Lidi však mívají staženo do jímky vše - tj. každodenní praní, omývání štětců chemií, různé kyseliny, čističe,... Nemůžete tvrdit, že v té jímce je pouze a jen hovno.
Nezákonné je vylévat splašky bez čističky do půdy s ohledem na riziko znečištění spodních vod. Jak jsem již napsal výše - ano, je to nezákonné a postihnutelné.
Já jen hledám rozdíl mezi tím, jestli se na pole rozmetá dvacet tun hnoje (běžná věc) nebo odpovídající množství umělých hnojiv (opět obvyklá věc) nebo jednoho dvou kubíků kalů ze septiku.
Já mám třeba pod chalupou louku, kde soused pase krávy a ovce, takže přes léto je "zaminováno". Považuju to za normální.
jethro: tohle taky považuji za normální pokud se tam pasou ovce a krávy a ,,kakají,, ale nevím jaké by to bylo kdyby mi tam soused vozil svoje lejna.Ono není lejno jako lejno.Pokud mi kráva pohnojí pozemek ( nebo kůň/prasátko ) tak budu rád,ale čuchat sousedovic extrementy mi nepřijde moc normální.Ale např.žampiony jsou vynikající a rostou a nemusím hnojit.
Nevím jak kde a nechci rozdmíchat emoce,ale u nás se kaly sbírají z vody v čističce a po vysušení a probrání od ,,bor*delu,,spalují ve spalovně.Takže i toto se dá zhodnotit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.