Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litinový radiátor připojení

Od: levitas* odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
Budu montovat renovované litinové radiátory Kalor. Napojení na měděné potrubí. Chtěl bych se zeptat ohledně připojení. Je možné připojit radiátor ve spodní části na spodní růžici? Levá strana vstup a vpravo výstup? Nemusel bych tahat vstupní potrubí až k horní růžici. Má případně toto zapojení nějaké nevýhody?Takto zapojené jsem to viděl v cizině. Radiátory budou vytápěny elektrokotlem. Děkuji Lukáš

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miso*
hodnocení

2x

Ano, napojenie je mozne. Urcite pri nutenom obehu. Pri samotiazi si nie som isty. V pripade, ze radiator bude dlhy (3:1 a viac), pri stranovom napojeni mu dokonca stupne vykon.

Pozor na termostaticke hlavice. Typy, s ktorymi som sa stretol pozaduju montaz vo vodorovnej polohe, tak aby ste o ne nezakopavali. V pripade, ze by to prekazalo, mozete pouzit rohovy ventil s obratenym smerom toku, napr. Heimeier 9103-02. Termostaticka hlavica nebude precuhovat do miestnosti, ale bude bokom k radiatoru. Ventily pre obrateny tok sa montuju na spiatocku. Tiez si treba uvedomit, ze termostaticka hlavica umiestnena nizsie bude mat tendenciu viac kurit pri rovnakom nastaveni oproti hlavici umiestnenej vyssie, pretoze bude v chladnejsej zone.

Nepletete si to zapojení s jednotrubkovým systémem? U normálního dvoutrubkového systému - stoupačka - zpátečka by připojení na spodní rúžice radiátoru vůbec netopilo !*bzum*

Nie, nepletiem.

@aloisb proč by to nemělo topit? Pokud to bude nucený oběh, půjde teplá voda do radiátoru = bude topit. Jestli je vstup nahoře nebo dole je skoro jedno.

I v případě nuceného oběhu jde teplá voda v radiátoru vzhůru a studená klesá dolů.

Není to ideální, ale funguje to. Jen se radiátor pomaleji ohřívá.

Domnívám se,že zapojením jak přívodu tak odvodu topné vody na spodní růžici se výrazně sníží topný výkon radiátoru.Topna voda proteče spodními propoji článků a nemá důvod protékat svislými žebry.Samozřejmě,že MALÁ část topné vody se dostane do radiátoru,ale topný výkon klasicky zapojeného radiátoru bude vyšší.

Ano, v pripade spodneho zapojenia bude spodna cast radiatora teplejsia ako vrchna. Ale pokial to nie je extra kratky a vysoky radiator, nie je to nijak tragicke. Vyssia hustota studenej vody sa uz postara o premiesanie.

Kuri to, polka Velkej Britanie by inak s ich uzasnymi stalo-vetracimi zasupovacimi oknami zmrzla.

Do kratkych radiatorov som v nejakom katalogu zahliadol pre tento ucel prepazky - prva vsuvka sa zaspuntuje, co prinuti vodu vystupat rebrom hore a pomery sa zmenia na diagonalne zapojenie, ktore je najvykonnejsie. Vacsi problem by vznikol pri zapojeni spiatocky hore. Tam by tepla naozaj prehucala vrchnymi vsuvkami a do rebier by sa dostavala len turbulenciou.

Děkuji za nápad se záslepku mezi 1 . a druhým žebrem. To mne nenapadlo, ale takto se z prvního žebra vytvoří trubka, která vodu navede nahoru a tím korektní průtok zbytkem radiátoru. A žebra radiátoru pak fungují s Tichelman zapojením :).

vinca*
hodnocení

0x

Dobry vecer, rad bych se zeptal, jaky je nejlepsi postup na upevneni radiátoru litinových, pomocí konzol, hlavne těch spodních konzol, muzu pouzit chemickou kotvu, i kdyz ta konzole nemá závit? Děkuji za odpoved.

Konzoly sa ukladaju tradicne do cementovej malty. “Problem” je v dobe tuhnutia a vyzretia. Chem. kotvu samozrejme pouzit mozte, akurat sa to predrazi. Alternativne mozte skusit zohnat rychlomaltu Lampocem od fy. Mapei, ta je na ulozenie konzol priamo urcena a vyjde podstatne lacnejsie ako chemicke kotvy. Urcite nieco podobne vyrabaju aj ini.
vinca*

dekuji za odpoved, pouziji teda rychlo maltu a muzete mi poradit i postup montaze? Spise, jak velke diry nachystat, kdyz velikost konzole (prumer) je 1/2? Z pracemi poradil, vyvrtat diru vrtakem prumer 20, ale spatne se ta malta dostava do diry v dute cihle porotherm, poradite?

zrovna dneska jsem věšel dva... nevím co tam máš za zdivo ale já vrtal do plných cihel 20mm vrtákem, pak nabil konzole do stěny a OK.. ani se nehnou...když chceš použít chemku, tak ale zákonitě musíš vymlátit větší otvor..přijde mi to zbytečné, pokud to bude držet ve vrtane díře...

vinca*

taky jsem vrtal 20 vrtakem, vrtal jsem do ytongu a pridal chemickou kotvu, drzito bez problemu, ale vrtal jsem do dutych bloku porotherm a tam ten vrtak trochu tancuje a jeste kdyz narazim na dve hrany tech bloku, tak ten vrtak proste trochu uhne a je tam vule na tech konzolach, kdyz dam do diry maltu, tak zase malta propadne, ci spadne v tech zebrach toho bloku, snazim se vyhnout tomu, abych nedelal zbytecne velkou diru...no nevim, jak na to...asi to bude orisek...

jej tak to je trošku horší.. třeba blbost, ale kdybys díru vyfoukal pěnou a po zatuhnuti vyvrtal znovu a pak použil kotvu? jinak se tam te malty vejde asi dost než se vyplní dutina..

vinca*

pena nebude dobre reseni, to uz bude lepsi plastove nebo kovove sitko a chemicka kotva, drazsi ale asi nejefektivnejsi reseni:)

Ja sa pamatam len na konzoly z pasoviny - povodne urcene pre zamurovanie do steny priamo pri stavbe - preto som tvrdil, ze sa za chem. kotvu nedoplatite. Ak ich vsak mate z gulatiny, tak nie je o com. Do plnej tehly dieru o 2 mm vacsiu ako konzola, do dierovanej o 4 mm vacsu a sitko. Natlacit chem. kotvu a vlozit konzolu.
Inak maltu do dier stosujem tak, ze si ju naberiem na murarsku lyzicu, tu prirazim k stene a futrujem ju do diery za pomoci druhej mensej, pripadne ju tam dopechujem vhodnou gulatinou.

vinca*
hodnocení

0x

ahojte, tak preci jen vyreseno, pomohla chemická kotva + sítko a drží to, jak svina, sice drazsi, ale rychle, lepsi nez do doury cpat maltu:) ted uz je jen povesit:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]