Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna vodovodní baterie

Od: dota* odpovědí: 8 změna:

Zdravím, napadla mě taková věc, pronajmete si byt a týden po nastěhování se poláme vodovodní baterie. Tak si koupíte novou, vyměníte a po půl roce se musíte odstěhovat? Komu patří ta baterie co jste tam namontoval?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

když jsem bydlel v podnájmu a potřeboval jsem vyměnit baterii, vymalovat a opravit elektriku - světlo, vypínače - vše jsem nakoupil, opravil a nechal proplatit materiál

Majitel bytu byl nadevše spokojen, že ušetřil za nějakého vodo, topo,elektro,... a měl po roce byt ve výrazně lepším stavu vlastně zadarmo.

hodnocení

1x

Baterie není úplně levnou záležitostí. Vy jste ji polámali? Zničili jste ji nebo umřela stářím? Požádal jste majitele o výmenu? Jestli to byla vaše vina, pak jste pouze nahradili to, co jste zničili. jestli ne a jestli starou stále někde máte, vezměte si tu novou sebou.

hodnocení

0x

Laicky: Běžná údržba bytu jde na vrub nájemce. Tedy ta baterie je součástí bytu a jedná se o běžnou údržbu.

Pochopitelně to můžeme pitvat a pak přichází ke slovu Občanský zákoník. Ale to už si nastudujte sám.

dota*
hodnocení

Jde to i pojmout, prědtím to bylo moje potom součástí bytu a opět je to moje.

krtek66
hodnocení

0x

v nájemní smlouvě by měla být stanovena částka, do kdy to financuje pronajímatel jako údržbu a poté to proplatí

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jako pronajímatel jsem toto (výměnu, nikoliv drobnou opravu) řešil dohodou - já platím materiál (a zůstane to v mém bytě) a nájemce si zajistí práci (a také ji zaplatí, protože to potom používá). Fungovalo to bez větších problémů - jenom si bylo nutné ujasnit míru "luxusu", abych neplatil např. vodovodní baterii pozlacenou . Zdravím!

hodnocení

0x

NOZ § 2257

(2) Nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu.

Co je běžná údržba, včetně věcného a finančního vymezení, viz Nař. vlády č. 308/2015 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-308#p4

Tudíž tu baterii byste tam měl nechat, nedohodnete-li se s pronajímatelem ve smlouvě nebo později jinak - například když po vašem odstěhování půjde byt do rekonstrukce.

flori*
hodnocení

0x

Já bych řekla, že baterie je vaše, ale pokud je baterie zničila, tak majitel může za ní požadovat náhradu a vezme si to z kauce, takže peníze to bude stát tak nebo tak. Protože já jsem vždy měla ve smlouvě napasáno, že musím předat byt v původním nezávadném stavu, takže menší opravy a když jsem něco přidělala do zdi, tak jsem to taky musela zadělat. Uvědomil jste majitele o tom, že se baterie poškodila tak brzy a chtěl po něm náhradu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]