Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebuji poradit, rekonstruuji starý dům a narazil jsem na rozvod teplé a studené vody v barevných trubkách (PE?) červené a modré. Je to prý nějaký starý plast, který se používal dřív, momentálně tyto trubky jsou přes PPR nátrubek spojeny s PPR trubkou. Instalatérovi se do toho nechce šahat, že to tahle nemá být a že se tyhle dva materiály nedají svařit. Je to pravda? Momentálně tahle svařené je to tam minimálně 12 let, to se dům kupoval. Přikládám ilustrační foto, reálnou fotku nemám, zapomněl jsem si to vyfotit. Ale je tam přesně tahle trubka i se stejným kulovým uzávěrem a červená je ta samá. Poraďte prosím, jaká je možnost, propojit tyto trubky s PPR trubkami.
Je mi jasné, že bych ty trubky měl nechat vyměnit celé, ale v tuhle chvíli na to nejsou v rozpočtu peníze. Trubka vede ze sklepa schodištěm do 2NP, kde jsou zase všechny rozvody v PPR, takže někde ve zdi zase musí být přechod.
Děkuji za rady
Obojí je PP, jenom ze začátku se vyráběli 3 druhy, PP-typ1 na studenou vodu, PP-typ 2 pro vodu max.40° a PP-typ 3 pro vodu do 70°, který zůstal do dneška a už se neoznačuje číslem typu, ale jako PPR, ostatní se přestali vyrábět a ty různé typy mezi sebou svařitelné nejsou, smějí se spojovat jenom stahovacími spojkami GEBO a podobnými.
Tašedá trubka je PPR-typ 3 a ta modrá by měla být PPR-typ 2, taky se občas setkám se svařenými různými materiály a taky radši na to nešahám, pokud není nutná oprava, pak by se došlo až k úplné rekonstrukci a na to lidi nemaj peníze, takže jenom nutná oprava a pryč.
OPRAVA
Tašedá trubka je PPR a ta modrá by měla být PP-typ 2, taky se občas setkám se svařenými různými materiály a taky radši na to nešahám, pokud není nutná oprava, pak by se došlo až k úplné rekonstrukci a na to lidi nemaj peníze, takže jenom nutná oprava a pryč.
Na spojenie použite toto: atria.sk/... a toto : tvarplast.sk/... prislušného rozmeru.
Závity si zvolíte aké potrebujete a kupíte to želežiarstve alebo v obchode s inštalačným materiálom.
Tak reálně to vypadá viz. fotky. Tak modré trubky se zbavíme celé, ale potřebuji vyřešit tuhle červenou/vínovohnědou. Ta právě vede celým schodištěm, které se bude v budoucnu celá bourat a bude dostavovat, je nesmysl to teď celé vybourat, předělávat a v budoucnu to zase rušit.
Trubka je 25 (3/4") takže mam koupit PE přechod – 25 x 3/4"ZD závit vnitřní a PPR přechod 25x3/4"ZV - závit venkovní? Viz. odkazy.
Popřípadě mi doporučte, co a kde to v Čechách koupit. Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.