Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vlastním byt v bytovém domě (rok výstavby cca 1960). Svůj byt jsem před 9 lety zrekonstruovala, při rekonstrukci kuchyně došlo ke zbourání spíže umístěné (klasicky) v rohu kuchyně u obvodové zdi. Po vybourání spíže zůstaly odvětrávací otvory nad podlahou a pod stropem, které byly vyvedeny potrubím na fasádu. Vzhledem k výhodnému umístění digestoře poblíž tohoto otvoru byl vývod z digestoře (po informování předsedy společenství) zaústěn do horního odvětrávacího otvoru spíže. Před 2 lety proběhala rekonstrukce celého domu, vč. zateplení, nové fasády a lodžií, při které došlo k úpravám stávajících větracích otvorů spíží (a mé digestoře) tím způsobem, že odtahy byly svedeny do jednotlivých potrubí tak, aby nevadily nově osazeným lodžiím. Nyní cca 15 měsíců od rekonstrukce mi předseda společenství, bydlící v bytě pode mnou, sdělil, že v koupelně a WC svého bytu cítí pachy z mého vaření, (údajně tento stav začal po dokončení rekonstrukce fasády - tedy cca 7 let funkce digestoře vše v pořádku) a nutí mě ke koupi recirkulační digestoře (což nechci, jelikož stávající digestoř je designový kus, který jsem dlouho sháněla, aby mi ladil k ostatnímu vybavení kuchyně a také mne od této koupi odrazují sousedů, kteří tuto recirkulační digestoř mají, dochází jim ke srážení par v kuchyni a následnému rosení stropu lodžie, plísním atd.), nebo navrhuje zaústění digestoře do stávajícího nepoužívaného komína (což je ovšem komplikované, jelikož do jednoho průduchu mám už zaústěn odtah z plynového ohřívače vody, odtah digestoře i ohřívače je pohledově zakryt sádrokartonovou konstrukcí), znamená to tedy bourání a pravděpodobně snížení podhledu tak, aby se do vzniklého prostoru vešly dva odtahy pod sebou (což dle odhadu pravděpodobně ani nebude možné (úzký prostor mezi horními skříňkami kuchyňské linky a stropem to zřejmě ani neumožní). Až teď, po cca 15 měsících, běžného provozu a vaření na mne během jednoho týdne neustále během mého vaření předseda zvoní a stěžuje si na pachy z vaření (proč to neřešil během uplynulé doby?) a nutní mne k okamžitému vyřešení problému. Netuším, jakým způsobem a kam je řešen odtah jeho koupelny a WC a jak je možné, že s tím souvisí odtah mé digestoře na fasádu objektu. I bytem předsedy procházejí nepoužívané komínové průduchy, proto jsem navrhla, aby on stávající odtah koupelny a WC zatěsnil a provedl nové odtahy do komína (v tomto případě by se jednalo o podstatně jednodušší a méně nákladnější zásah, než bourání, snižování podhledů v mém bytě). Prosím o radu, jak postupovat. Může mě k tomuto předseda společenství nutit (když vyústění mé digestoře před lety proběhlo s jeho souhlasem a sám spolupracoval s prováděcí firmou a kontroloval zateplování objektu vč. svedení odtahů, kdy věděl, že v mém bytě se nenachází spíž ale odtah digestoře a měl na toto tedy firmu upozornit.)?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.