Nejste přihlášen/a.
Používám cca 6 roků starý kotel Dakon DOR F 16, palivo bílinské uhlí Ledvice ořech 1. Komín je cca 6 m, vložkovaný nerez vložkou 200mm. Kotel pravidelně čistím, 2x ročně nechám čistit komín. V minulosti zatápění i topení fungovalo, až na nutnost častějšího čištění kotle. Letos jsem vzhledem k počasí v případě potřeby topil bez problémů dřevem. Když jsem teď zatopil uhlím, tak jsem nechal delší dobu rozhořet dřevo, pak jsem přidával po lopatkách uhlí. Když se uhlí rozhořelo, přidal jsem trochu větší množství. Z komína se začal valit hustý šedožlutý kouř, který sílil, když jsem zkoušel přidat vzduch. Teplota vody jenom pomalu a obtížně vystoupala na 60º, spíše neustále padala pod 50º. Toto trvalo po celou dobu, než uhlí úplně vyhořelo. Vyzkoušel jsem jiné uhlí stejného typu, ale výsledek byl stejný.V minulosti jsem problémy přisuzoval možnosti méně kvalitního uhlí, ale teď si nejsem jistý, jestli není ten hlavní problém spíše v otopné soustavě.
Dobrý den,také mám Dakon 16 a už 25 roků v něm topím.Začínal jsem v roce 1985 Dakonem 15 a po pěti letech jsem dělal přestavbu celého topného systému a tak jsem si koupil kotel nový opět Dakon,ale už 16.Topil jsem v něm téměř 20 roků po jeho různých ůpravách,nebot mě rozčilovalo to,že v něm praskají šamotové cihly,které jsem vyměnoval za vysokopevnostní stáložárné železné cihly,které jsem si upravoval do žádáného tvaru.Tento kotel bych provozoval dal,ale neměl technický průkaz ve kterém by bylo psáno,že je emisní třídy č.3.Naopak třída byla napsána na č.1a nic víc.Abych tedy lidově řečeno,zavřel hubu novějším zákonům,tak jsem koupil nyní stejný Dakon 16,který už tu technickou a emisní třídou oplývá a já měl vše černé na bílém.Jinak vzhledem k tomu že jsem s provozem kotle nad míru spokojen,(jiný bych nechtěl),tak bylo nutné vychytat u něho mouchy s tím,čím topit v kotli,aby tolik nekouřil,protože i mě rozčilovalo to,že při každém zatápění,kotel téměř půl hodiny strašně s komína kouří.Bylo mě jasné to,že to dělá studený kotel,komín a nekvalitní uhlí a tím je jakýkoliv ořech.Já skoušel všechno možné,až jsem kápl na německé brikety č.2 a měl jsem vyhráno.Napřed jsem koupil 1metrák na skoušku a dnes místo 50 metráku ořechu č.1 kupuji 30 metráku těchto briket a mám vystaráno na celou zimu.Tyto brikety jsou absolutní jedničku v topení,téměř vůbec nekouří,nezanáší kotel,komín,tak jak to dělá ořech.Jest-li že jsem u ořechu vymetal kotel jednou za 10 dní a komín 2-3x do roka ,tak u briket jednou za1-2 měsice a komin také tak.Skuste brikety a uvidíte,že nekecám.
Děkuji moc za Vaši odpověď. Já bych určitě využil Vaší rady ohledně briket, problém je v tom, že mám složeno cca 5t Ledvického ořechu 1, a musím najít nějakou zázračnou metodu, jak ho ztopit. V tuhle chvíli bych potřeboval vyloučit tu možnost, kterou mi v mailu nastínil kominík, a sice, že to sice může být nekvalitním uhlím, ale že může být závada i na kotli. Sehnal jsem 2 nové cihly ( původní byly v půlce prasklé ) a mám objednány ty malé cihličky do topeniště ( z původních 3 mi zbyla jenom 1 boční ). Vzhledem k Vaší dlouholeté praxi bych ještě využil Vašich zkušeností a poprosil ještě o několik detailů : 1. jakým způsobem máte usazené středové cihly. Podle katalogu náhradních dílů mi nevychází místo na těsnící šňůru mezi cihlu a plotnu, když je otočím, je vzniklá mezera zase příliš velká. 2. Jestli používáte 3 malé cihličky v topeništi, nebo jestli podle Vašich zkušeností nemají na správný chod kotle až tak velký vliv. 3. Jak mám správně nastavit regulátor dusivky a dusivku samotnou.
Jestli-že máte vyvložkovaný komín a tím pádem dobrý tah,avšak nekvalitní uhlí,to jest ořech,tak vám už nic lépe nepomůže,než to že změníte topivo za jiné,či-li za brikety v opačném případě by jste se musel postarat o to,aby jste měl kotel a komín ve stálém trvalém provozu to jest aby se nikdy nedostal do studeného stavu,což si myslím je pro naše poměry nesmysl,protože takové zimy u nás nemáme na to,aby se u nás topilo nepřetržitě,na druhé straně už mnohý z nás praktikuje akumulační nadrže od 500litrů výše,které při natopení prodlužují v domovech pohodu tepla,aníž by člověk musel zatápět v kotli i já jsem této možnosti využil a tuto nádrž si nainstaloval.Jinak kotel Dakon 16 má bohužel šamotové prostřední cihly,které při vysokém žáru praskají,hlavně ta spodní,kde právě je největší teplo.Já to po mnoha marných pokusech vyřešil tak,že jsem si sehnal vysokopecní plochou ocel podle ČSN 19155,která bez problémů snáší vysoké teploty a tu si upravil,jedná se o velmi tvrdou ocel,na které jsem také pár nástrojů zničil,než jsem jí upravil,podle svého a do kotle dal.Jinak jsem musel ještě upravovat usazení dalších,kterých jsem nevyužil všechny.Použivám jen ty boční,ne prostřední,také vůbec nevyužívám bočních otvorů,mám dobrý tah,který řídím zepředu a také pomocí řetízku,který se stará o přísun vzduchu do ohniště a to mě stačí,víc mě nezajímá.Jinak se musíte učit a vycházet s toho,že silnostěné železo při různé úpravě snáší také vyšší teplotu,pokud néní v přímém žáru a dovede mnohdy plně nahradit třeba šamot.
Společně s kominíkem a topenářem jsme trochu laborovali kolem celé soustavy. Když to zkrátím, měl jste pravdu Vy s tím uhlím, a vypadá to, že už jsem to snad vychytal. Ještě k těm cihlám, zkoušel jsem najít ten druh oceli, který používáte, ale na Googlu se nějak nechytám. Zkouším najít něco obdobného. Nahradil jste takhle jenom tu spodní, nebo pro jistotu i ty ostatní, a jaká je síla materiálu?
V otopné soustavě by problém mohl být, pokud nemáte za kotlem alespoň dvoucestný regulační ventil, který by zajišťoval, že teplota zpátečky těsně před kotlem neklesne pod 65o C. Bez této regulace trvá dlouho popřípadě i nikdy, až se teplota zpátečky na tuto hodnotu dostane. Dochází tak na přílišné ochlazení spalin v posledním tahu kotle, ke kondenzaci kyselých par a k zadehtování kotle. K velkému zadehtování teplosměnných ploch kotle mohlo také dojít, když jste topil dřevem.Dosáhnete při čištění kotle na všechna místa teplosměnné plochy? Při dobrém tahu komína, naplno otevřené dusivce a dostatečně teplé zpátečce není možné, aby i uhlí ořech I (zejména Ledvice) se nedokonale spalovalo a z komína se valil šedožlutý kouř
Lepší je trojcestný regulační ventil.
Soused má také nový vyvložkovaný komín a po delší době topení dřevem mu chytly usazeniny v komíně a musel volat hasiče. Zařekl se, že dřevem už topit nebude a přešel na uhlí.
Dobrý den, máme též problém s tímto kotlem. Koukala jsem na ty trojcestné regulační ventily a vůbec to nechápu. Kam se umístí? Na zpátečku? Ale ty ventily jsou malé. Mám samotížku a trubky na topení jsou velmi tlusté. Na tělesech mám coulku ventily ale roury jsou fakt hodně tlusté. Asi se ptám poněkud hloupě, ale zpátečku mám pořád studenou a po dvou dnech topení čistím kotel. Teplotu kotle nevytáhnu víc než na 50 Tak mne napadlo, že by ten trojcestný ventil pomohl. Jen netuším jaký koupit. Děkuji za případné vysvětlení.
V otopné soustavě by problém mohl být, pokud nemáte za kotlem trojcestný regulační ventil, který by zajišťoval, že teplota zpátečky těsně před kotlem neklesne pod 65o C. Bez této regulace trvá dlouho popřípadě i nikdy, až se teplota zpátečky na tuto hodnotu dostane. Dochází tak na přílišné ochlazení spalin v posledním tahu kotle, ke kondenzaci kyselých par a k zadehtování kotle. K velkému zadehtování teplosměnných ploch kotle mohlo také dojít, když jste topil dřevem.Dosáhnete při čištění kotle na všechna místa teplosměnné plochy? Při dobrém tahu komína, naplno otevřené dusivce a dostatečně teplé zpátečce není možné, aby i uhlí ořech I (zejména Ledvice) se nedokonale spalovalo a z komína se valil šedožlutý kouř
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.