Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napadnuté trámy - príložky

Od: martin42* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

pri rekonštrukcii staršieho (1960) domu som odhalil napadnuté stropné trámy v jednej malej miestnosti, zvyšok stropov v dome vyzerá OK:

Rozpon stropu je 2,2m dokopy je v miestnosti 6 trámov, z toho jeden je úplne bez napadnutia hmyzom, jeden len minimálne, a štyri po celej svojej dĺžke a obvode. Trámy majú pomerne divoké rozmery, každý je iný, výška cca 12,5 až 15cm, záklop bol vyrovnaná škvárou a na tom palubky, to všetko som už odstránil

Pre vyrovnanie som plánoval spraviť príložky 20x5 po oboch stranách každého trámu, ale som celkom na pochybách kvoli tomu napadnutiu hmyzom, obzvlášť jeden trám vyzerá, že je zožratý pekne hlboko, možno aj v celom priereze.

Skúšal som šrovbovákom ako daleko sa dostanem do dreva, ale vždy to je len pár mm. Vyzerá však, že to tá háveď žrala ako keby po plátoch, tak neviem. Inak trámy vyzerali po odkrytí pekne, to čo vidno na fotkách je až po mojom útoku drátenou kefou a špachtlou.

Čo myslíte, budú stačiť tie príložky alebo musí ísť dole celý strop? *modla*

Prípadne nejaké iné riešenie, zhodeniu celého stropu by som sa veľmi rád vyhol.

Napadnuté trámy - príložky
Napadnuté trámy - príložky #2
Napadnuté trámy - príložky #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobré ráno, já bych postupoval jak píšete. Nejsem sice odborník, ale měl jsem před cca 15 lety stejný problém.

Očistil jsem napadnutý trám, vysát, aplikovat přípravek na napadnuté dřevo, přidat po stranách fošnu a strop jít dolů nemusel.

HM

helin
hodnocení

0x
Jak rozsáhlou a finančně nákladnou rekonstrukci plánujete? Ptám se proto,že mě vždycky udivuje to když člověk utopí x-set tisíc,milionů v rekonstrukci ale ušetří pár korun na tom že si tam nechá takový schnilý sračky. Nestalo by za to celý strop vyměnit? Pokud ne pak ty příložky,případně udělat novou vrchní podlahu včetně nových trámů nepatrně vyš, starý strop nechat pouze jako podhled, který se dá v budoucnu rozebrat ze spodu.

donno
hodnocení

0x

pane žadna vyměna.ja měl skoro všechny krokve napadene hodně ,oškrabal jsem je a v zimě sem neměl co delat tak maliřskou pumpovaci konev a naředeny karbol nebo neco podobneho,sice na pudě rok než to vyvetralo to bylo citit ,puda už roky jak nova a navždy klid,mate maly rozpon,nekdo radi vymenu, ušetřite penize a kolik prace a nepořadku,za mě nikdy.

martin42*
hodnocení

Ďakujem všetkým za odpovede.

Jedná sa o celkovú pomerne rozsiahlu rekonštrukciu, takže tých pár korún navyše by sa niekde stratilo, ale už tak robíme veci nad rámec rozpočtu, finančného aj časového, a takýmto prístupom sa to bude len zhoršovať.

Nové trámy alebo príložky by boli objemom reziva asi rovanké, takže rozdiel je v cene podhľadu (cca 12m2) a v práci. Príložky by som si zvládol spraviť sám, celé nové trámi asi nie. Aj keď by to asi tiež nemuselo byť veľmi tažké, no neviem ako by som chytil rovinu, asi to chce viacej ľudí naraz, a aspoň nejaké skúsenosti.

Dneska som pokračoval v čistení a stále zvažujem výmenu, dva sú chytené fakt hodne, miestami je to papier :( Navyše tie dva najhoršie sú na jednom konci trochu skrútené, takže asi ani nedosadajú celou plochou a bude ich treba zhoblovať pred montážov príložiek.

Ešte ma napadlo príložky zároveň zasekať aj do steny, tak aby prenášali zaťaženie priamo do steny, nie na záhlavie támu, tým by starý trám niesol už len váhu stávajuceho podhľadu (prkna, rákos, omietka). Alebo sa to takto nedá brať?

V miestnosti bude po rekonštrukcii kúpeľna, pri jednej stene vaňa, takže zataženie celkom vysoké, ale pri tak malom rozpone 2,2m s 20cm trámom/príložkov by malo byť priehyb OK.

fik
hodnocení

0x

Upřímně ty trámy bych vyměnil,nevím co to takhle žere,vím že nějaký brouk,ale vím že trám má po takovém požeru velmi sníženou únosnost,udává se až na 30%,nežerou to jenom po povrchu,ale po celým průměru. Určitě mít strop na hlavě by jsi nechtěl

Já jsem si na rekonstrukci taky musel připůjčit,protože původní finance které jsem měl naplánované prostě nestačily..jak se do toho pustíš,zjistíš že je mnohdy potřeba mnohem víc

Nové trámy naimpregnovat aby se situace neopakovala..taková zelená srajda. Stejnou službu udělá i obyčejný vyjetý olej-broukům prostě nechutná

dylin
hodnocení

0x
Tak presne takto jsem mel sezrano od tesarika veskere drevo v konstrukcich. Po experimentu, kdy jsem to prilozkoval ocelovymi platy a dum vykuroval insekticidnimi dymaky to skoncilo tak, ze mam vsude nove drevo.

martin42*
hodnocení

Nakoniec celý strop išiel dole, netrvalo to ani tak veľmi dlho a už je úspešne premenený na teplo :) Na jeho mieste sú nové trámy, výška 20cm, je tam o jeden trám viacej ako bolo doteraz, takže vzdialenosť je okolo 75cm, plánujem to zaklopiť 24mm doskami, na to kroč. izolácia a 2x 18mm OSB.

Mal by som ešte ale jednu otázku na príložky, mam v pláne spevniť krokve (v časti medzi pomúrnicou a väznicou) prknami 14x3 cm z oboch strán. Samotné krove su cca 12x10 ale len z pohladu optimistu, niektoré nemajú ani 11cm na výšku a navyše sú zaoblené. Pod tými šikminami budeme mať postele, takže pre dobrý pocit... A zároveň to o niečo uľahči vyváranie roštu pre izoláciu.

Ako najlepšie pripevniť tieto prkna ku krokve? Závitová tyč m12 každých cca pol metra a stiahnuté maticami alebo radšej vruty/klince?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]