Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatepleni pudy

Od: adam5774* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, provádím zateplení staré místnosti v podkrový. Původně byl strop zéto místnosti složen z omítnuté heraklitově desky-vzduchové mezery 10cm- a heraklitove desly ze strany strechy, tuto desku jsem jiz sundal jelikož do té vzduchové mezery foukalo a nešla najít žádná díra. A chystám se dát mezi trámy 10cm polystyrenu a nad trámy 20cm vaty. Pod vatu bych chtěl dát parotěsnou folii aby do ní nestoupala vlhkost z interieru a nad vatu bych chtěl dát také nějakou folii nejspíše také porotěsnou z toho důvodu že se jedná o starou střechu kde není žádna folie a při silném dešti byl někdy vlhý strop. Je tato kombinace vhodná? Nebo by ste mi doporučily nějakou jinou ale se zachovánim 10cm polystynu a 20cm vaty? Za rady děkuji Červený

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Máte to vymyšlené špatně.
Skladba odspodu musí být dobře slepený neděravý parotěs, izolace, paropropustná folie.
Může se aplikovat i izolace, parotěs, izolace, paropropustná folie, ale musí být dodržen poměr izolace pod a nad parotěsem 1:4, 1:5, tedy dole míň a nad parotěsem 4x nebo 5x víc.
Princip je v tom, že dřevěné konstrukce nesmí vlivem kondenzace zvlhnout, protože shnijou a spadne vám to na hlavu. Co projde dovnitř, musí mít možnost se shora odpařit. Z toho důvodu bych dal polyš dospod a vatu nahoru. Polyš ale mezi trámy bude nutné nejspíš stejně dotěsňovat vatou, protože by tam jinak zůstaly mezery.
Pokud vám teče střechou, musíte opravit ji. Jiné řešení je zbytečné a k ničemu.
doplněno 16.10.17 10:26: Já bych zespodu udělal parotěs a ten zakryl sádrošovým stropem tak, abych mu nezničil parotěsnou schopnost. Pak už shora mezi trámy přijde izolace a paropropustná folie a vy můžete být v klidu.
doplněno 16.10.17 19:53: Pokud dáte pod parotěsku 10 cm polystyrenu, měla by být vrstva nad ním 40 až 50 cm další izolace.
Pěnou bych to nepěnil, nacpal bych do spár proužky vaty.
Problém je pořád kondenzace vody. Ty trámy prostě při parotěsce nad stropem mezi trámama budou vlhnout.
Opravdu máte strop hned nad futrama, jen 2 metry nad podlahou? To je dost málo.
Jinak sádrokarton přidá tak 5 cm zespodu.
adam5774*
hodnocení

To jsem si právě zjišťoval že musí být ihned pod sadrošem parotěska. Ale tím že ze spod v místnosti jsou stropy hotově z heraklitu a nejde na to již dělat sadrokartonovou konstrukci kvůli výšce stropu která je nyní zároveň se zábrubní a jen ztěží lze vysadit dveře. Ten poměr znamená že bych musel když dám mezi trámy polystyren kde mezery vypením nizkoexpanzní pěnou a na to parotěsku, tak na to dát 40 cm vaty a ne jen 20? Ono střechou již neteče ale tím že není pod taškama hydroizolace a někdy se nějaka taška může poškodit a tím pádem zatěct na tu vatu.
adam5774*
hodnocení

To by tedy znamenalo 50 az 60cm tepelne izolace. To je asi i z duvodu nakupu neekonomicky nebo je navratnost takhle silne vrstvy lepsi nez treba pri 30-40cm? Děkuji za radu. Mohu se zeptat z jakeho duvodu je lepsi to vyplnovat vatou nez penou? Ja sem myslel ze je lepsi pena jelikoz to perfektne vyplni. To znamena ze je lepsi parotesku nepouzit a nebo ji pouzit nejak jinak? Strop je opravdu jen asi 2m a 2cm diky kterým jdou vysadit dvere. A strop nejde zvednou kvuly tramum strechy takze i kdybych vyboural heraklit ktery je tlusty asi 3cm a udelal sadros s konstrukci tak by mi ty dva centimetry chybely. A take tam jsou sikminy ktery bych chtel zateplit tak ze na ne nalepim aspon 8cm polystyrenu. Bylo by je mozny takhle zateplot nebo mi poradite nejakou lepsi moznost? Děkuji
vilik*
Poslechněte pana Milana. Co se týče parotěsky, dejte ji a podle jeho rady. Já tomu řešení nevěřím, protože trámy bývají podélně popraskané a podle mého se to stejně nedotěsní. Ale takhle je doporučený postup a vy stejně moc možností nemáte.
Výše tepelné izolace se volí podle ostatních konstrukcí. Asi nemáte zatepleno, i těch 30 je u vás dost. Šikminy se zateplují naprosto stejným způsobem jako strop. Tedy pokud dáte parotěs dovnitř mezi izolaci, musí být zevnitř 1 díl a zvenku 4-5 dílů izolace.
Heraklit nebourejte, když si tím stejně nepomůžete. I když je pravda, že teoreticky nejlepší by bylo sundat ho, dobře očistit trám zespod od třísek a hřebíků, natáhnout a slepit zespod folii vcelku a mezi trámy chytit upravený rošt, pokud by nestačily jen ty trámy, na který dáte sádroš. Ten byste musel přivrutovat do roštu tak, abyste zatěsnil páskou průchod vrutu parotěsnou folií. Získal byste necelé 2 cm výšky a hromadu bordelu.
K použití vaty místo pěny: Vata nařezaná na pruhy vyjde možná trochu levněji a líp to potom vyndáte, když polyš vymyslíte přendat jinam. Nic víc v tom není. Vata má přibližně stejný tepelný odpor, když ji použijete jako vycpávku, tak sice stlačená má odpor menší, ale bude na ní křížem dalších 20 cm.
Na vatu se dává paropropustná folie, neni nutná, jak píše Milan, ale nepadá tolik do vaty prach, no.
adam5774*
hodnocení

Díky moc za vaše rady. No jsou trochu popraskaný. Celá fasáda je zateplená 18cm polystyrenu a podlaha asi 10cm polystyrenu. Děkuji za vysvětlení ohledně šikmin. Taky mě to napadlo ho vybourat ale jak pisete byly by to neskutecny hromady bordelu. Takže jde jen o budouci lehčí rozebráni pri pouziti vaty . Ano bude na ni dalsich 20cm. A mohu se zeptat jakou byste mi porafil tu difuzni folii? Dekuji

hodnocení

0x

Jak píše Vilík, je to špatně.

Technicky nedostanete polyš mezi trámy bez mezer. Zbytečně to komplikujete. Nad trámy 20cm vaty, nemyslíte náhodou pod trámy 20cm? Pak je to fakt špatně. Pod střechou musí být odvětrávaná mezera kontaktní difuzka

doplněno 16.10.17 19:05:

po doplnění:

Polyš z výroby má velké nepřesnosti, proto se hlavně používá vata. I když dopěníte, nebude to těsné. Ale budiš. Pak dáte vatu navrch, difuzka je vhodná, nikoliv nutná.

Prostor nad izolací musí být odvětráván.

doplněno 16.10.17 20:15:

reaguji pouze na to, co vidím.

Je možné strop na půdě vyčistit. Zkontrolovat, pokud tam nejsou hřebíky, ostré nerovnosti a podobně. Pak lze nalepit na prkna zhora parotěsku, ale nesmíte omotat trám. Pokud tam, jsou hřebíky, položíte na prkna (často se to vyplatí) polyš 1cm. Parotěs, přilepit k bokům trámů. Vložit polyš, když nemátepro něj jiné využití, na to vatu. (obráceně nelze).

Izolace nesmí být zakrytá neprodyšným matrošem, jako OSB, dřevotříska, lino a podobě. Vhodné jsou prkna s mezerou.

adam5774*
hodnocení

No ja ten polyš budu mezi trámama dopěnovat nizkoepanzni pěnou takže by mezery neměly bejt žádný. Ne právě že myslím nad trámy jelikož se jedná o zateplení stropu ze strany půdy. Prá vě že pod střechou žádna difuzni folie neni. Bylo by ji teda mozny pouzit přímo na vatu?
doplněno 16.10.17 20:40: milancukrar děkuji za podrobný popis. A mohu se zeptat jestli by tam stejne nahodou vznikala kondenzace v tramech. Tak jak dlouho ty tramy vydrzi nez schniji? Strecha se bude predelavat tak za 15-20let tak jestli kdyby tam vznikal kondenzat to ty tramy vydrzi? A mohu se zaptat jakou by ste mi doporucil dat na vatu difuzni folii? Děkuji
Zatepleni pudy

Nejsem věštěc, abych odhadoval, kdy trámy shnijou.

Difuzní kontaktní třeba Jfólie JUTADACH 150 s AP, fólie JUTADACH 135g s AP 75m2, fólie PEGASIZOL 135g/m2 kontaktní, fólie GUTTAFOL 25m2, 135g/m2 kontaktní, Střešní fólie kontaktní 160 1,5x50m /75m2/ membrána (TYTAN).

Zkrátka kontaktní, nesmí být igelitová.

doplněno 17.10.17 17:29:

Rosný bod je normální fyzikální jev. Je všude kolem nás. Vidět ho hlavně můžeme v koupelně. nebo když si dáte kafe na skleněný stůl.

Rovněž bude i v izolaci, ale tam je nutné, aby se odpařilo přes léto více vlhkosti, jak se v zimě uloží do izolace.

Více izolace posune rosný bod nad trámy, jen do izolace.

doplněno 17.10.17 18:32:

Jasně, je třeba rosný bod dostat do izolace, nad trámy.

adam5774*
hodnocení

Děkuji za typy asi použiji guttafol. Ja vim ze nejste vestec. Za tu blbe polozenou otazku se vam omlouvam. Chtel bych se ale jeste zeptat jestli pomuzu kondenzaci nebo rosnemu bodu kdyz na to misto 20cm dam 40cm vaty?
doplněno 17.10.17 17:56: Dekuji za vysvetleni. Aha. To tedy znamena ze i pri pouziti parotesne folie je ve vate vlhkost co se vni srazi? Takze pokud pouziji tech 40cm tak se vlhkost nebude srazet v tramech ale v izolaci? A tim padem nebudou tramy vlhnout?
doplněno 17.10.17 19:12: Díky moc za objasnění.
adam5774*
hodnocení

Děkuji za upřesnění. Ono jde taky o to že mi polyš zbyl a chtěl jsem ho někam použít. A je možný dát mezi ten polyš parotěsku a na to až tu vatu? Já totiž plánuji tu vatu v budoucnu použít na zateplení nové střechy a byl bych nerad kdyby do ní pronikala vlhkost. Tu difuzku bych tam chtěl dát kvůli prachu a také proti větru a vodě. Prostor je provětráván velice dobře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]